4 °C Budapest

Nem elég a biztosíték? - Itt a segítség!

Pénzcentrum
2007. február 28. 13:00

Több esetben írtunk arról, hogy a vállalkozások tevékenységük bővítéséhez, a fejlesztésekhez időről időre forrásbevonáshoz folyamodnak. Ennek egyik lehetséges formája a hitelfelvétel, melynek megkönnyítésében játszhat szerepet a Hitelgarancia (HG) Zrt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ki veheti igénybe?

A HG által nyújtott kezességvállalást csak azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek kis-, vagy középvállalkozásnak minősülnek. Ezek azon vállalkozások, melyekben a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 250 főt, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 50 millió euró lehet, vagy a mérlegfőösszeg nem lehet nagyobb 43 millió eurónál. Ezen kívül a HG kezességet vállalhat a Munkavállalói Résztulajdonosi Programban résztvevő szervezetek számára is.

Azt, hogy a vállalkozás az általa felvenni kívánt hitelt várhatóan milyen feltételekkel kaphatja meg, a HG honlapján a vállalkozás adatainak megadásával könnyedén kipróbálhatja bárki.

Kezesség kizárva?

A HG nem vállal kezességet azokért, akik már igényeltek kezességvállalást más szervezetektől (Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítványtól, Magyar Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány), függetlenül attól, hogy azt meg is kapták-e, illetve, ha a kérelmezett ügylethez már állami készfizető kezesség kapcsolódik.

Többek között nem igényelhet kezességvállalást az a vállalkozás sem, melynek fő tevékenysége:
• fegyver- és lőszergyártás,
• szerencsejáték, fogadás,
• pénzügyi tevékenység.
Szintén nem lehet kezességvállalást igényelni olyan ügyletekre, melyek célja lakossági ügyletek, vagy külföldi befektetések finanszírozása. További kizáró okok a HG honlapján megtalálható üzletszabályzatban olvashatóak.

Mihez, mennyit?

A HG célja a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez, bankgaranciához jutásának elősegítése, illetve lízing, és faktoring ügyletek létrejöttének elősegítése. A kkv-k hitelfelvétele során gyakran előfordul, hogy nem tudnak a bank számára elegendő értékű vagy mennyiségű biztosítékot felmutatni, s így a bank szempontjából túlságosan nagy mértékű kockázatot az intézmény nem vállalja. Ebben az esetben nyújthat kezességvállalást a HG.

A hitelfelvételek két csoportra bonthatóak, az egyedi és az egyszerűsített bírálatú ügyletekre. Előbbinek azok az ügyletek minősülnek, melyek jellemzően kis összegű, standardizált hiteltermékek. Amennyiben a hitelkérelem megfelel az előírásoknak, a HG nem vizsgálja külön a kérelmet, a szerződés megkötésre kerül, így tehát mind a hitel felvétele, mind a kezességvállalás leegyszerűsödik. Ilyen egyszerűsített bírálatú termékek a mezőgazdasági termeltetési hitelek, ingatlan jelzálog biztosítékú megállapodások, illetve vegyes biztosítékú hitelek, ezek mindenkori listája szintén a HG oldalain megtalálhatóak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyedi ügyletek esetén a HG-hez egyedi készfizető kezességi kérelmet kell benyújtani, ekkor a kezességvállalás normál eljáráson keresztül zajlik, a kérelmező pedig egyedi bírálaton esik át. Ilyen hitelügyletek általában nagyobb összegűek, s nagyobb "lélegzetvételű" projektekhez igénylik azokat. Ekkor a HG az egyes benyújtott kérelmeket üzleti kockázati szempontból minősíti, melynek során számos tényezőt mérlegel, így például a vállalkozás piaci helyzetét, a jövőbeli kilátásokat, az eddigi teljesítményt. Üzleti terv vizsgálatára is sor kerülhet, amennyiben kezességvállalást kezdő vállalkozás, vagy projektcég kérelmez.

A hitelügyleteken túl is vállal azonban a HG készfizető kezességet, méghozzá a lízing és a faktoring ügyletek területén. A kezességvállalás maximális összege vállalkozásonként és összesen maximum 800 millió forint lehet, a szerződések összegének 80 százalékára vállal a HG kezességet. Az, hogy mely lízing-, illetve faktoringcég esetében lehet igényelni a HG szolgáltatását, mindig megtudható az aktuális együttműködési partnerlistából.

Mit kell nekünk ezért fizetni?

A kezességvállalásért cserébe nekünk természetesen úgynevezett kezességvállalási díjat kell fizetnünk, melyet 1 éven belül lejáró kezességvállalás esetén egyszerre, a kezesség vállalásakor kell megfizetni. Ha a futamidő több, mint egy év, akkor lehetőség van a díj évenkénti kiegyenlítésére, vagy maximum 5 éves futamidő esetén a teljes futamidőre előre egy összegben megfizetni.

Minimum kezességvállalási díjként 5 000 forintot kell fizetni. A díj számítása szempontjából a futamidő első napja a kezességvállalási szerződés kelte, utolsó napja pedig a hitelszerződés lejárata. Minden hónapot 30 nappal kell számolni. A díj összege tehát függ a hitelösszegtől, a készfizető kezesség mértékétől, a díjmértéktől, illetve egy éven belüli lejáratú, vagy éves törlesztés esetén a napok számától is.

Egyes esetekben a fentitől eltérő díjszabás is megállapítható, ezt mindig a díjszabási hirdetmény melléklete tartalmazza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?