8 °C Budapest

Nem elég a biztosíték? - Itt a segítség!

Pénzcentrum
2007. február 28. 13:00

Több esetben írtunk arról, hogy a vállalkozások tevékenységük bővítéséhez, a fejlesztésekhez időről időre forrásbevonáshoz folyamodnak. Ennek egyik lehetséges formája a hitelfelvétel, melynek megkönnyítésében játszhat szerepet a Hitelgarancia (HG) Zrt.

Ki veheti igénybe?

A HG által nyújtott kezességvállalást csak azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek kis-, vagy középvállalkozásnak minősülnek. Ezek azon vállalkozások, melyekben a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 250 főt, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 50 millió euró lehet, vagy a mérlegfőösszeg nem lehet nagyobb 43 millió eurónál. Ezen kívül a HG kezességet vállalhat a Munkavállalói Résztulajdonosi Programban résztvevő szervezetek számára is.

Azt, hogy a vállalkozás az általa felvenni kívánt hitelt várhatóan milyen feltételekkel kaphatja meg, a HG honlapján a vállalkozás adatainak megadásával könnyedén kipróbálhatja bárki.

Kezesség kizárva?

A HG nem vállal kezességet azokért, akik már igényeltek kezességvállalást más szervezetektől (Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítványtól, Magyar Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány), függetlenül attól, hogy azt meg is kapták-e, illetve, ha a kérelmezett ügylethez már állami készfizető kezesség kapcsolódik.

Többek között nem igényelhet kezességvállalást az a vállalkozás sem, melynek fő tevékenysége:
• fegyver- és lőszergyártás,
• szerencsejáték, fogadás,
• pénzügyi tevékenység.
Szintén nem lehet kezességvállalást igényelni olyan ügyletekre, melyek célja lakossági ügyletek, vagy külföldi befektetések finanszírozása. További kizáró okok a HG honlapján megtalálható üzletszabályzatban olvashatóak.

Mihez, mennyit?

A HG célja a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez, bankgaranciához jutásának elősegítése, illetve lízing, és faktoring ügyletek létrejöttének elősegítése. A kkv-k hitelfelvétele során gyakran előfordul, hogy nem tudnak a bank számára elegendő értékű vagy mennyiségű biztosítékot felmutatni, s így a bank szempontjából túlságosan nagy mértékű kockázatot az intézmény nem vállalja. Ebben az esetben nyújthat kezességvállalást a HG.

A hitelfelvételek két csoportra bonthatóak, az egyedi és az egyszerűsített bírálatú ügyletekre. Előbbinek azok az ügyletek minősülnek, melyek jellemzően kis összegű, standardizált hiteltermékek. Amennyiben a hitelkérelem megfelel az előírásoknak, a HG nem vizsgálja külön a kérelmet, a szerződés megkötésre kerül, így tehát mind a hitel felvétele, mind a kezességvállalás leegyszerűsödik. Ilyen egyszerűsített bírálatú termékek a mezőgazdasági termeltetési hitelek, ingatlan jelzálog biztosítékú megállapodások, illetve vegyes biztosítékú hitelek, ezek mindenkori listája szintén a HG oldalain megtalálhatóak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyedi ügyletek esetén a HG-hez egyedi készfizető kezességi kérelmet kell benyújtani, ekkor a kezességvállalás normál eljáráson keresztül zajlik, a kérelmező pedig egyedi bírálaton esik át. Ilyen hitelügyletek általában nagyobb összegűek, s nagyobb "lélegzetvételű" projektekhez igénylik azokat. Ekkor a HG az egyes benyújtott kérelmeket üzleti kockázati szempontból minősíti, melynek során számos tényezőt mérlegel, így például a vállalkozás piaci helyzetét, a jövőbeli kilátásokat, az eddigi teljesítményt. Üzleti terv vizsgálatára is sor kerülhet, amennyiben kezességvállalást kezdő vállalkozás, vagy projektcég kérelmez.

A hitelügyleteken túl is vállal azonban a HG készfizető kezességet, méghozzá a lízing és a faktoring ügyletek területén. A kezességvállalás maximális összege vállalkozásonként és összesen maximum 800 millió forint lehet, a szerződések összegének 80 százalékára vállal a HG kezességet. Az, hogy mely lízing-, illetve faktoringcég esetében lehet igényelni a HG szolgáltatását, mindig megtudható az aktuális együttműködési partnerlistából.

Mit kell nekünk ezért fizetni?

A kezességvállalásért cserébe nekünk természetesen úgynevezett kezességvállalási díjat kell fizetnünk, melyet 1 éven belül lejáró kezességvállalás esetén egyszerre, a kezesség vállalásakor kell megfizetni. Ha a futamidő több, mint egy év, akkor lehetőség van a díj évenkénti kiegyenlítésére, vagy maximum 5 éves futamidő esetén a teljes futamidőre előre egy összegben megfizetni.

Minimum kezességvállalási díjként 5 000 forintot kell fizetni. A díj számítása szempontjából a futamidő első napja a kezességvállalási szerződés kelte, utolsó napja pedig a hitelszerződés lejárata. Minden hónapot 30 nappal kell számolni. A díj összege tehát függ a hitelösszegtől, a készfizető kezesség mértékétől, a díjmértéktől, illetve egy éven belüli lejáratú, vagy éves törlesztés esetén a napok számától is.

Egyes esetekben a fentitől eltérő díjszabás is megállapítható, ezt mindig a díjszabási hirdetmény melléklete tartalmazza.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem