Tunéziába készülsz? Ez vár rád a robbantások után

MTI
2015. június 28. 13:01

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta: a döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született. Kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát, ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

A Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. "Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre" - tette hozzá.

Határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten.

(A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

A külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében. A jelenlegi ismeretek szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Karthago szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.) A Karthago Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazik haza, de a kifele tartó gép is visz turistákat, és az ő számukról nincs információ.

Abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten - egy kisgyermekes család és két másik utas - szombaton hazatér.

Egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak kimenekítését állami eszközökkel, az európai turisták charterjáratokkal hagyják el Tunéziát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy konzul a terrorcselekménnyel sújtott Szúszában tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal, egy másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak. A magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm