1 °C Budapest

Sorra húzzák le a pesti autósokat: tízezreket fizethetnek feleslegesen

2020. május 28. 05:31

A koronavírus járvány kirobbanása az élet szinte minden területére hatással van, például a parkolásra is. Április 6-a óta Budapesten és az egész ország területén életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás. Ez is azt a célt szolgálja, hogy lassuljon a járvány terjedése és a munkába igyekvőknek vagy halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket. Július 1-ig sehol sem kell fizetni a parkolásért. Ugyanakkor alapesetben a főváros több kerületében éves díjat kell fizetnie azoknak a dolgozóknak, akik autóval járnak munkába és a munkahelyük közelében szeretnének parkolni. Utánajártunk, számíthatnak-e valamilyen kompenzációra azok, akik akár az év elején kifizették a százezer forintot meghaladó éves parkolási díjat, vagy esetükben az ingyenes parkolás nem számít, ezt a közel három havi díjat bukták?


Magyarországon 2019. december 31-én a KSH adatai szerint 3,8 millió autó volt forgalomban, vagyis a statisztikák szerint minden második magyarnak van kocsija. Nem csoda tehát, ha a parkolás komoly gondot okoz olykor: rengeteg a személyautó, kevés a parkolóhely.

A fővárosban nincs egységes parkolási rendszer, a különböző kerületekben különböző a szabályozás. Nem triviális, hogy valaki például ingyen parkolhat a ház előtt, ahol lakik. Sok kerületben lakossági várakozási engedélyt kell kérni, és ugyan nem jelentős, de még így is van az eljárásnak néhány ezer forintos díja.

Akik az otthonuktól távol dolgoznak és különböző okokból kifolyólag autóval közlekednek, bizonyos kerületekben úgynevezett munkavállalói kedvezményt igényelhetnek, hogy a munkahelyükhöz közel parkolhassanak. Ez egy fix díj, amit ha valaki befizet, utána nem kell minden nap a parkolóórába dobálni az aprót. Kényelmes és olcsóbb is, mintha naponta kellene fizetni.

A különböző kerületekben az úgynevezett alkalmazotti kedvezmények változó képet mutatnak. Óbudán például a nem a kerületben élők évi 108 540 forintért parkolhatnak a kerületben található munkahelyük közelében. A 13. kerületben a munkavállalói parkolási kedvezmény éves matricával jár, de havonta - minden hónap 10. napjáig - kell fizetni a díját. A kerületet több zónára és azon belül több körzetre osztották, a legtöbb helyen 14 ezer forint a havidíj, de a Bulcsú utca - Kassák Lajos utca - Dózsa György út - Szabolcs utca által határolt területen, beleérve a kerületi tulajdonú határoló utakat, utcákat és tereket havonta 35200 forint a parkolás.

Zuglóban határozott idejű várakozási hozzájárulást lehet igényelni, ha valaki a kerületi székhellyel rendelkező cégnél dolgozik, melynek negyedéves díja 63 ezer, az éves díja pedig 189 ezer forint.

Ugyanakkor április 6-án hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás Magyarországon, és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a héten közölte, július elsejéig ez így is marad. Adódik a kérdés: azok, akik kifizették az éves parkolási díjat, vajon kapnak-e valamilyen kompenzációt, akár az ingyenes parkolás idejére kifizetett összeg visszatérítésével vagy akár a parkolási engedély időarányos meghosszabbításával? Vagy hiába volt a parkolás közel három hónapig ingyenes, az általuk befizetett havi díjat elbukták, feleslegesen fizették ki a havi 10-14 vagy épp 35 ezer forintot?

A teljesség igénye nélkül megkerestünk néhány illetékes céget. Óbudán az önkormányzati tulajdonú üzemeltető cég, az Óbudai Parkolási Kft. megkeresésünkre közölte, a parkolási engedélyek a kiadás napjától a tárgyévet követő év január 31. érvényesek és a bruttó 2 540 forintos költségtérítési díjon felül tartalmazhatnak kedvezménydíjat, ami nem időarányosítható és nem visszatérítendő az engedély év közben történő visszaadása, visszavonása vagy törlése esetén sem.

Vagyis aki március elején fizette be az éves díjat, annak is épp úgy 108 540 forintot kellett fizetnie, mint annak, aki január elején tett így.

Azt írták, az alkalmazotti és a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díja év közbeni kiváltás vagy visszaadás esetén nem csökkenthető. Tehát ha valaki most elveszítette az állását, akkor sem kapja meg időarányosan az év hátralévő részére vonatkozó parkolási díjat. Ahogy az sem számít, hogy áprilistól júliusig országszerte ingyenes a parkolás:

Egyelőre sem kormányzati, sem fővárosi döntés nem született sem az ingyenes parkolás megszüntetéséről, sem a kedvezménydíjak visszafizetésének lehetőségéről, így a befizetett összeg időarányos visszafizetésére nincs lehetőség saját hatáskörben

- közölték megkeresésünkre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Válaszolt a ZKNP Parkolási Ügyfélszolgálata is. Aki Zuglóban dolgozik, az szerencsés, ugyanis a 26/2017. Zugló Önkormányzati rendelet 14. paragrafusa szerint, ha a határozott idejű várakozási hozzájárulást az érvényességi idő lejárta előtt a jogosult - a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt ingyenes közterületi parkolásra hivatkozással - visszaadja, az igénybe nem vett időtartamra eső, már megfizetett hozzájárulást - a jogosult írásban benyújtott kérelmére - vissza kell fizetni az alábbiak szerint:

- igénybe nem vett időtartamnak minősül az április 6-a és július 1-je közti ingyenes közterületi parkolás időtartama,

- a határozott idejű várakozási hozzájárulás lejártát követően ismételten benyújtott határozott idejű várakozási hozzájárulás iránti kérelem esetén a várakozási hozzájárulás 10/B. § (5) bekezdése szerint számított díjából a veszélyhelyzet idején elrendelt ingyenes közterületi parkolás időtartamára eső időarányos várakozási díjat le kell vonni.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkeresésünkre közölte, a munkavállalói kedvezmények havi díjfizetését az ingyenes parkolást érintő kormányrendelet életbelépésével felfüggesztették.

"A 2020. márciusi havi munkavállalói kedvezményes parkolási díjat 74 jogosult fizette be, az április díjat már nem kértük be ügyfeleinktől, hiszen a fizető parkolás felfüggesztése április 6-tól lépett érvénybe. Erről minden érintettet értesítettünk, tehát nincsen sem visszatérítendő díj, sem hosszabbítandó jogosultság egyelőre. Amint a közterületi parkolás üzemeltetést újra engedélyezik, természetesen felvesszük a kapcsolatot a kedvezményekkel korábban rendelkező ügyfelekkel" - közölték a Pénzcentrummal.

Ezek alapján tehát nem csak a díjak, de az eljárásrend is más a különböző kerületekben, így azt javasoljuk, az érintettek mindenképp keressék meg a területileg illetékes, parkolási ügyekkel foglalkozó szervezetet, mert könnyen lehet, hogy időarányosan megkapják az ingyenes parkolási hónapokat érintő parkolási díj összegét.

Kerestük a Miniszterelnökségi Sajtóirodát is, megkérdeztük, a kormányzat foglalkozik-e a kedvezményes parkolási díjak időarányos visszafizetésével, vagy az éves díjat befizetők bárminemű kompenzációjával, azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm