7 °C Budapest

Megmenekült a turizmus a vidéki újranyitással? Azért ennél több kell

2020. május 5. 08:14

A vidéki Magyarországon folyamatosan nyitnak a vendéglátóhelyek, legkésőbb pünkösdig nagyjából visszaállhat a korábbi belföldi kínálat, ebben nagy felelősségünk van ágazati és egyéni szinten. A szolgáltatók várták, hogy újrainduljon a turizmus, reméljük, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint haladva a vidék után a főváros és Pest megye is megkezdheti a felkészülést - erről és a válságkezelés során született ágazati döntésekről beszélt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 

Guller Zoltán szerint a gyors kormányzati intézkedések megalapozták, hogy fegyelmezett menetrend szerint haladva régiós viszonylatban is tartani tudjuk a versenyt, vagyis bő másfél hónapnyi leállás után minden esély megvan a járvány előtti kedvező korszakra - írja a Magyar Nemzet. Újabb mérföldkőhöz érkezett a márciusban derékba tört ágazat, a kormány Pest megyén kívül elrendelt enyhítésével fokozatosan ismét üzembe helyezheti magát a belföldi turizmus. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a történelmi fordulat után a magyarok úgy tudnak hozzájárulni a munkahelyeket biztosító gazdaság újraindulásához, ha fegyelmezetten bár, de élnek a már elérhető lehetőségekkel, vagyis a szabályok betartásával ellátogatnak a vendéglátóhelyekre, felkeresik a teraszokat, a biztonságos szabadtéri programokat, strandokat. 

Erre biztató kilátások vannak: reprezentatív lakossági felmérésünk legújabban azt mutatja, hogy már júniusban sokan élnének a hazai turizmus adta lehetőségekkel. Az előfoglalásokban megtorpant a lemondások száma a múlt heti kormányzati bejelentéskor, azóta pedig érkeznek az új foglalások, ajánlatkérések 

- mondta Guller Zoltán és kifejtette: napról napra nő a biztonságos turizmus iránti igény, és bár a korábbi, járvány előtti évekhez képest még jelentős a lemaradás, már látszik, hogy a gyors intézkedéseknek köszönhetően minden esély megvan régiós szinten is az ágazat versenyelőnyére. 

El kell fogadni, hogy egy ideig biztosan nem tér vissza az egykori világ, a vírushatás olyan, komfortzónán túli változásokat kényszerít ki a turizmusból világszerte, ami meghatározza a piaci szereplők, nemzetgazdasági szinten pedig az ágazat versenyképességét, jövőjét 

- fogalmazott. Az MTÜ vezetője annak kapcsán, hogy a legnagyobb problémát a márciusban éles fordulatot vett munkaerőhelyzet okozza, vagyis az utcára került dolgozók és a kieső bérek pótlása miatt akadnak, akik nehézséget élnek meg, leszögezte: kezdettől az volt a válságkezelés fő iránya, hogy a krízis átmeneti lesz, amit kezelni kell, de csak az újranyitás lehet a valódi megoldás. Vidéken immár újra megindul a forgalom, bevétele lesz az ágazatnak, ha fokozatosan visszacsábítják a biztonságra törekvő utazókat. Ebben a turisztikai ügynökség júniusban induló belföldi lakossági kampánya is a segítségükre lesz - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem