2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Megmenekült a turizmus a vidéki újranyitással? Azért ennél több kell


A vidéki Magyarországon folyamatosan nyitnak a vendéglátóhelyek, legkésőbb pünkösdig nagyjából visszaállhat a korábbi belföldi kínálat, ebben nagy felelősségünk van ágazati és egyéni szinten. A szolgáltatók várták, hogy újrainduljon a turizmus, reméljük, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint haladva a vidék után a főváros és Pest megye is megkezdheti a felkészülést - erről és a válságkezelés során született ágazati döntésekről beszélt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 

Guller Zoltán szerint a gyors kormányzati intézkedések megalapozták, hogy fegyelmezett menetrend szerint haladva régiós viszonylatban is tartani tudjuk a versenyt, vagyis bő másfél hónapnyi leállás után minden esély megvan a járvány előtti kedvező korszakra - írja a Magyar Nemzet. Újabb mérföldkőhöz érkezett a márciusban derékba tört ágazat, a kormány Pest megyén kívül elrendelt enyhítésével fokozatosan ismét üzembe helyezheti magát a belföldi turizmus. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a történelmi fordulat után a magyarok úgy tudnak hozzájárulni a munkahelyeket biztosító gazdaság újraindulásához, ha fegyelmezetten bár, de élnek a már elérhető lehetőségekkel, vagyis a szabályok betartásával ellátogatnak a vendéglátóhelyekre, felkeresik a teraszokat, a biztonságos szabadtéri programokat, strandokat. 

Erre biztató kilátások vannak: reprezentatív lakossági felmérésünk legújabban azt mutatja, hogy már júniusban sokan élnének a hazai turizmus adta lehetőségekkel. Az előfoglalásokban megtorpant a lemondások száma a múlt heti kormányzati bejelentéskor, azóta pedig érkeznek az új foglalások, ajánlatkérések 

- mondta Guller Zoltán és kifejtette: napról napra nő a biztonságos turizmus iránti igény, és bár a korábbi, járvány előtti évekhez képest még jelentős a lemaradás, már látszik, hogy a gyors intézkedéseknek köszönhetően minden esély megvan régiós szinten is az ágazat versenyelőnyére. 

El kell fogadni, hogy egy ideig biztosan nem tér vissza az egykori világ, a vírushatás olyan, komfortzónán túli változásokat kényszerít ki a turizmusból világszerte, ami meghatározza a piaci szereplők, nemzetgazdasági szinten pedig az ágazat versenyképességét, jövőjét 

- fogalmazott. Az MTÜ vezetője annak kapcsán, hogy a legnagyobb problémát a márciusban éles fordulatot vett munkaerőhelyzet okozza, vagyis az utcára került dolgozók és a kieső bérek pótlása miatt akadnak, akik nehézséget élnek meg, leszögezte: kezdettől az volt a válságkezelés fő iránya, hogy a krízis átmeneti lesz, amit kezelni kell, de csak az újranyitás lehet a valódi megoldás. Vidéken immár újra megindul a forgalom, bevétele lesz az ágazatnak, ha fokozatosan visszacsábítják a biztonságra törekvő utazókat. Ebben a turisztikai ügynökség júniusban induló belföldi lakossági kampánya is a segítségükre lesz - mondta.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS