Ezért utazott eddig ide rengeteg külföldi: most ennek a magyar szektornak is vége?

2020. május 4. 09:47

A koronavírus a teljes globális turizmus 2020-as évét hazavágta, de így is lesznek olyan területei az ágazatnak, amelyek olcsóbban megússzák, és olyanok, amelyeket súlyosabban érint a válság. A legtöbb szakértő szerint az egészségügyi turizmus az utóbbiak között lesz, ami Magyarország számára különösen rossz hír, nálunk ugyanis nemzetközi összevetésben is kiugróan magas az ilyen kezelések miatt érkező külföldiek aránya.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) januárban még 3-4 százalékos növekedést jósolt 2020 egészére a nemzetközi utazások számában, most azonban már 20-30 százalékos visszaesést vár. Ez azt jelentené, hogy 30-50 milliárd dollár közötti összeggel költenének kevesebbet az emberek külföldi útjaik során annál, amit előzetesen reméltek. Összehasonlításképpen, a magyar háztartások teljes éves fogyasztása (mindent beleértve) nagyjából 60 milliárd dollár volt tavaly - írja a G7.

Év elején a különböző elemzésekben még úgy számoltak, hogy a szektoron belül az egészségügyi turizmus az egyik húzóterület lesz. Egy februárban publikált elemzés például azt jósolta, hogy a szegmens a következő hét évben átlagosan évi 12 százalékot meghaladó ütemben bővülhet, azaz jóval gyorsabban, mint a teljes iparágnak jósolt 3-4 százalék. Ez az, amiből idén egész biztosan semmi nem lesz, sőt valószínűleg még jövőre sem. A várakozások szerint ugyanis, miközben a turizmus egésze 2021-ben már elkezd majd talpra állni,

az egészségügyi szolgáltatásokra szakosodott utaztatási piac csak lassabban tér vissza a normál kerékvágásba.

Ennek oka egyrészt, hogy a különböző korlátozó intézkedések is máshogy érintenek egy szállodát, mint egy rendelőt, és jó esély van rá, hogy utóbbiaknál hosszabb lesz a kényszerű leállás. Másrészt - és valószínűleg ez a fontosabb - a várakozások szerint azok, akik egészségügyi szolgáltatás miatt utaznának külföldre, valószínűleg sokkal óvatosabbak lesznek, mint akik egyszerűen csak nyaralni indulnak.

Épp ezért szakértők úgy vélik, hogy először az országon belüli egészségügyi turizmus indulhat be, ilyen céllal külföldi utat csak később vállalnak majd tömegesen az emberek. A magyarországi turizmust pedig ez elég érzékenyen érintheti, hozzánk ugyanis kifejezetten nagy arányban érkeztek egészségügyi kezelésre külföldiek. 2017-ben Magyarországon 417 millió dollárt költöttek el egészségügyi céllal a beutazó külföldiek, ami az összes turisztikai költés 6,7 százalékát tette ki. Ha a hazai statisztikai hivatal számaiból kiszűrjük az átutazók kiadásait, akkor épp ilyen arány adódik, és az összeg is nagyjából azonos: a KSH szerint abban az évben 114 milliárd forint bevétel keletkezett így.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azóta pedig ez az összeg és a részesedés is tovább nőtt. Tavaly már majdnem 154 milliárd forintot hozott az egészségügyi turizmus, ami a teljes költés 7,2 százaléka volt. Összehasonlításképpen, az üzleti céllal érkező turisták sem hagytak Magyarországon ennél radikálisan nagyobb összeget, az ő költésük 211 milliárd forintra rúgott.

Itthon ráadásul az egészségügyi szolgáltatásokon belül a fogorvosi megy a leginkább, olyannyira, hogy ebben globálisan is nagyhatalomnak számítunk. Igen ám, de a fogászatnál különösen nagy a fertőzésveszély, így végképp elhúzódhat a visszaállás. Ez elsősorban a nyugat-magyarországi régiót érintheti érzékenyen, a fogászati turizmus fellegvára ugyanis jó ideje az osztrák, svájci és német páciensekre specializálódott Sopron-Mosonmagyaróvár tengely, de a fővárosban is sok ilyen fogászat van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm