8 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyit buknak a MÁV-bérleten a magyar melósok

2019. április 29. 14:30

Aki reggelente a főváros felé igyekszik az agglomerációból autóval vagy vonattal, az egészen biztosan tudja már: a Budapest környéki településekre lassan ki lehetne tenni a megtelt táblát - rengetegen vannak az utakon, illetve a vonatokon, buszokon is. De vajon hogy éri meg jobban: autóval vagy tömegközlekedve? Bérlettel vagy jegyekkel? Érdekes jelenségre bukkantunk.

A fővárosi ingatlanárak emelkedésével párhuzamosan egyre népszerűbbek az agglomeráció települései: nem csak a nyugodt környezet, hanem az alacsony ingatlanárak is vonzóvá teszik a kisebb. pest megyei településeket. Korábban már megírtuk, hogy bérelni is sokkal olcsóbb Budapest vonzáskörzetében, mint a fővárosban, ám az Otthontérkép adatai szerint a négyzetméterárak is jelentősen kevesebbek egy-egy főváros-közeli településen, mint a környező, budapesti kerületekben.

De persze nem egyszerű az ingázók élete sem, vagy a dugóban ülsz reggel és délután, vagy a vonaton, buszon nyomorogsz hajnalban és munka után. A Pénzcentrum korábban kiszámolta, vajon megéri-e autóval járni, vagy még mindig olcsóbb-e a vonat és a tömegközlekedés. 

Akkor kiderült, hogy anyagilag jobban megéri a MÁV-ot vagy a Volán és a BKK-t választani, mint az autót, még ha időben rosszabbul is járunk. Ám nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy családonként egy, pláne 2 személygépkocsit is fenntartsanak - így nekik marad a hajnali kelés és a tömegközlekedés. De ezt sem mindegy, hogy csináljuk: szerkesztőségünk egyik tagjának feltűnt ugyanis, hogy bár azt hihetnénk olcsóbb, de nem minden esetben éri meg vonatbérletet vásárolni.

Egy példa

Egy Veresegyház-Nyugati Pályaudvar közti 27 kilométeres vonalon ugyanis, 21 400 forintba kerül a 30 napos bérlet, Budapest-bérlettel 14 200 forint. Tévedés azonban, hogy a bérlettel feltétlenül jobban járunk, mint ha naponta kétszer vennénk meg a jegyünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2018 júliusa óta a minden okostelefonra letölthetővé vált a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás, az ezen keresztül vásárolt e-vonatjegyek 10 százalékos kedvezménnyel kaphatók meg.

Amennyiben a jegypénztárban vásároljuk meg a jegyet a fent említett  27 kilométeres szakaszra és van BKK bérletünk, akkor 370 forintba kerül a jegy egy útra, alkalmazások keresztül 333 forint, tehát egy nap alatt 666 forintot az utazás. Ez egy hónap alatt, ha csak hétköznap megyünk be a városba és hétvégén nem, akkor 13 320 forintot költünk (20 nap), így havonta 880 forinttal kevesebbet fordítunk utazásra.mintha bérleteznénk. Ez nyilván nemegy hatalmas összeg, inkább csak maga a jelenség érdekes, hogy van a bérletnél olcsóbb alternatíva is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm