20 °C Budapest

Indul a roham: brutális sor várható az autószervizekben

2018. március 18. 11:00

A magyar autósok többsége március második felére időzíti a téli gumik nyárira való cseréjét, mikor várhatóan a hőmérséklet már tartósan meghaladja a 7 fokot. Az utakon autózók ötöde még mindig nem tudja, hogy ha az abroncsok mintázat mélysége kevesebb, mint 3 mm, akkor az már egyáltalán nem biztonságos, pedig 60 százalékuk került már a kopott abroncsok miatt veszélyes helyzetbe - derült ki a Vredestein márciusi online kutatásából.

A nagy abroncscsere március második felében érkezik, az autósok 55 százaléka ekkor indul el a szervizbe, harmaduk viszont ennél kicsit pesszimistább, és kivárja az áprilist. Az autósok több mint fele úgy számol, hogy közel 10000 forintot fog költeni a szettek cseréjére, de ötödük azt se zárja ki, hogy 4 gumi téliről nyárira való átszerelése a 10000 forintot is meghaladja majd. A válaszadók közel 18 százaléka még mindig otthon, saját maga szereli fel a nyári gumikat a téli helyett.

A kutatásból az is jól látszik, hogy az autósok túlnyomó többsége árgus szemekkel figyeli a hőmérőt, és ha az 7 fok feletti hőmérsékletet mutat, úgy gondolják, hogy elérkezett a nyári gumira váltás ideje. Érdemes ezért már most időpontot foglalnunk a szervizünkben, hiszen hamarosan eljön az igazi tavasz, amikor már hajnalban és éjszaka is bőven plusz fokokat mérhetünk. A négy évszakos abroncsok még nem elterjedtek hazánkban, csupán a válaszadók 6,9 százaléka használ ilyen típusú gumit, ők csak akkor cserélnek, ha azokon kopás jeleit fedezik fel.

Az autósok 80 százaléka már tudja, hogy Magyarországon a törvényileg előírt mintázatmélység 1,6 mm, ötödük viszont még mindig nincs tisztában a hazánkban is érvényben lévő a szabályozással. Kevesebben tudják viszont azt, hogy a biztonságos vezetéshez szükséges mélység 3-4 mm, az autósok harmada gondolja úgy, hogy ennél kopottabb abroncsokkal is bátran indulhatnak útnak. Ez azért is érdekes, mert a válaszadók 60 százaléka élt már át olyan veszélyes helyzetet, amelynek oka a nem megfelelő abroncs volt.

A kopott, fékezéskor nem megfelelően tapadó, a vízen elcsúszó abroncs ékes példája az ellenőrzés hiányának. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a válaszadók 35 százaléka számolt be arról, hogy kátyúba futás miatt érte gumiját sérülés

 - tette hozzá Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válaszadók közel harmada saját maga ellenőrzi autójának gumiabroncsait, amely számos további veszélyhelyzetet vonhat maga után, hiszen a belső oldalak vizsgálata sok esetben ilyenkor elmarad. "A szokatlan rendellenes kopást rossz futómű vagy lengéscsillapító is okozhatja, ezeket a hibákat egy szakember azonnal észreveszi" - mondta el Mikolai.

Akik viszont szervizbe járnak, már nem a szolgáltatások árait tartják legfontosabbnak. Közel 70 százalék gondolja úgy, hogy inkább messzebb utazik, és többet fizet egy jól felszerelt műhelyben megbízható szakembernek, minthogy a gumiabroncsok cseréjén, ellenőrzésén vagy éppen javításán spóroljon. Abban az autóvezetők túlnyomó többsége egyet ért, hogy a fékek és az abroncs állapota kulcsfontosságú biztonság szempontjából, de a kutatás eredményei azt mutatják, vannak még hiányosságok a szakszerű ellenőrzés területén.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem