2020. szeptember 28. hétfő Vencel

Gulyás: romlik a helyzet, több ország átsorolásán is gondolkodik a kormány


A koronavírus-helyzet Európában romlik, egyes helyeken drámai - mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint épp ezért helyezték át Spanyolországot a sárga-kategóriába, és több más állam színkódjának megváltoztatása is napirenden van - ám egyelőre kivár a kormány.

A koronavírus-helyzet Európában romlik, egyes helyeken drámai - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Ezért az országos tisztifőorvos javaslatát támogatva Spanyolországot a zöldből sárga besorolásba helyezték át.

Más országok esetében még kivárnak, de szóba került több állam színkódjának megváltoztatása is.

A miniszter ismertette, Magyarországon 500 és 600 között stagnál az aktív fertőzöttek száma - tegnap 534 aktív eset volt, 185-en Budapesten, a többiek vidéken.

Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, a balti államok és Finnország kivételével még a zöld országokba is fokozott óvatosság mellett javasolt csak az utazás

- mondta Gulyás Gergely, aki szerint a hazai védekezés eddig azért volt sikeres, mert minden szereplő a józan ész alapján, fokozott óvatossággal jártak el. Ilyen az augusztus 20-i nagy rendezvények és az ültetett koncertek lemondása is.

Talpraáll a foglalkoztatás

Ma Magyarországon 4 millió 472 ezren dolgoznak, még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a kormány bízik benne, hogy még idén visszaáll a foglalkoztatottság a tavalyi szintre, januárit már meghaladtuk Gulyás Gergely elmondása szerint. Hozzátette, a GDP-adattal kapcsolatos vita a kormány számára kevésbé releváns, mint a foglalkoztatottsági adatok.

A múlt héten bejelentett 5,2 milliárdos zeneipari támogatás mellett még 2,12 milliárd forintot biztosít a kormány az ágazatnak. Ebből egyenként maximum 9 millió forintból támogatnak zenei klubokat, játszóhelyeket. 20 nagyobb klub 30-30 millió forintot kaphat egyenként 10-10 esemény megrendezésére. Határon túli klubok is pályázhatnak.

Ennek a pályázatnak a koordinálója a Petőfi Irodalmi Múzeum, míg a fesztiválszervezők külön a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül kapnak pénzt. A fesztiváliparnak 700 millió forintos támogatást nyújt a kabinet az MTÜ-n keresztül.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó