Ennyibe kerülnek a COVID-tesztek külföldön: jó tudni, ha jön a szigorítás

Ennyibe kerülnek a COVID-tesztek külföldön: jó tudni, ha jön a szigorítás

2020. augusztus 6. 12:05

Spanyolország egy tegnapi döntés értelmében sárga besorolású ország lett, ami annyit jelent, hogy az onnan hazatérőkre két hét karantén vár, hacsak nem csináltatnak tesztet itthon vagy még külföldön. Összeszedtük, hogy a magyarok által leggyakrabban látogatott országokban mennyiért lehet koronavírus tesztet csináltatni, főleg azért is, mert egy mai bejelentés alapján további szigorítások várhatóak, már ami az országok besorolását illeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sárga kategóriába sorolta át Spanyolországot a tisztifőorvos, mivel az országban immár nem alacsony a kockázat. Péntektől minden onnan érkezőnek karanténba kell vonulnia, kivéve, ha friss, negatív teszteredményt tud felmutatni - vagy ha az illető igazolni tudja, hogy 6 hónapon belül már átesett a fertőzésen.

Az életbe léptetett a beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

A piros besorolású országból hazatérők hamarabb szabadulhatnak, ha fel tudnak mutatni két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR-tesztet, sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is.

De vajon hogy jövünk ki jobban, ha még kint csináltatunk tesztet a helyi árfolyamon, vagy ha itthon? Július végén tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az augusztus elsejétől elérhető, utazáshoz kötött mintavételt végző laboratóriumok listáját és az árakat. Mint az az honlapról kiderül: 30 500 forintba kerül egy magánúton elvégeztetett PCR-teszt ára, ami egy napon belül elkészül (ebből 27 ezer forint a vizsgálat ára, 3500 pedig a mintavételé). Az angol nyelvű lelet plusz ezer forint, a szombati vizsgálat, vagy aznapi eredmény esetén 45 750 forintot kérnek.

Van olyan hazai laborszolgáltató, ahol harmadával nőtt az önfinanszírozott vírus-tesztek száma, miután augusztus elsejétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők vizsgálatainak költségeit. Márpedig, ha valaki szeretne előbb szabadulni a kötelező karanténból, tesztet kell végeznie. Egy másik laborszolgáltatónál  hétfőn-kedden már majd annyian kértek PCR-tesztet, mint az előző héten összesen. A nagyobb szolgáltatók tapasztalatai szerint eddig néhány százan lehetnek, akik a 60-70 ezer forintos árat is készek megfizetni annak érdekében, hogy elzártságuk rövidebb legyen - számol be a Népszava.

Ausztria

Ausztria zöld ország, ami azt jelenti, hogy korlátozások nélkül bárki szabadon hazatérhet onnan. Egyelőre feltehetően ez így is marad, ugyanis folyamatosan csökken a koronavírus általi aktív fertőzöttek, illetve betegek száma Ausztriában; míg kedden 1434, addig szerdán már csak 1383 fertőzött szerepel a nyilvántartásban az osztrák egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint.

Ha mégis úgy alakulna az élet, hogy tesztet kell csináltatnunk kint, akkor a bécsi reptéren megtehetjük ezt, és nagyjából 3-6 óra múlva lesz is eredmény. Az ára 190 euró (66 500), de bent a városban már 99 euróért is elvégzik (35 ezer forint).

Horvátország

Horvátországban csökkent az aktív esetek száma, augusztus 3-án 34, 4-én, 24, 5-én pedig 58 új esetet regisztráltak - júliusban még 140-es napok is voltak. Szükség eseté a PCR teszt 65 euró (23 ezer forint), a teljes körű 93 euró (32 ezer forint) . Ezen a linken a tesztet végző intézmények vannak felsorolva, térkép is van mellékelv hozzájuk.

Szlovénia

Ahogy Horvátországban, úgy Szlovéniában is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, tegnap 18 új esetet regisztráltak. A teszt ára 80 és 100 euró között mozog. Friss információk, árak itt érhetőek el. A teszt ára 100 euró (35 ezer forint).

Szlovákia

Szlovákia sem tartozik a veszélyes országok közé, napok óta 50 alatt van az új megbetegedések száma. Tesztet magánúton már 49 euróért (17 ezer forint) lehet csináltatni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Olaszország

Olaszországban a fertőzöttek száma 248 803, a halálos áldozatoké 35 181, és 200 976-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Az augusztus 5-i jelentés szerint Olaszországban az előző napihoz képest a kétszeresére, 384-re nőtt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és tízen meg is haltak a szövődmények miatt, jelenleg azonban zöld besorolásban van az ország.

A Gazetta di Modena cikke szerint turistáknak egy mobil laboratóriumban már 10 euróért (3 500 forint) csinálnak tesztet, magánlaboratóriumban 75 euró az ára + 15 euró a szállítás költsége (31 500 forint).

Görögország

Az athéni hatóságok augusztus 4-i beszámolója 121 új esetről szól, ami április vége óta a legmagasabb adat. Összesítve 4855 ember kapta el a betegséget a járvány februári megjelenése óta. A halálos áldozatok száma 209. Jelenleg Görögország is zöld besorolású, de a reptéren, ha mégis szükség lenne rá, 70 euróba kerül a teszt (24 500 forint).

Románia

Romániában az utóbbi két hétben a naponta azonosított új fertőzések átlaga meghaladta az 1100-at, így sárga besorolást kapott. Tehát feltétlenül kell teszt, ha a hazautazást követően valaki előbb szabadulna a kéthetes karanténból.

Hogy pontosan hol végeznek tesztet, ezen az oldalon megtalálható, ahogy az árak is. A PCR tesztek ára egészen változatos 200 és 300 lej között vannak, ami forintosítva 15-20 ezer forint között vannak, de érdemes a pontos árakért felkeresni a laboratóriumok honlapját, a link segít.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért zöld helyett sárga jelzésű lesz péntektől az európai uniós tagállam. Azok számára, akik kint tartózkodnak épp, és tesztet csináltatnának, fontos tudni, hogy a gyorstesztek átlagosan 50 eurótól (17 500 forint) , a PCR 150 eurótól (48 ezer forint), a vérvizsgálatok pedig körülbelül 80 eurótól (28 ezer forint) kezdődnek. Itt például 135 euró a PCR teszt, itt pedig 225 euró. Barcelonában is számos helyen végeznek vizsgálatokat, ezen a linken érhetőek el a helyszínek.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?