16 °C Budapest
Ennyibe kerülnek a COVID-tesztek külföldön: jó tudni, ha jön a szigorítás

Ennyibe kerülnek a COVID-tesztek külföldön: jó tudni, ha jön a szigorítás

2020. augusztus 6. 12:05

Spanyolország egy tegnapi döntés értelmében sárga besorolású ország lett, ami annyit jelent, hogy az onnan hazatérőkre két hét karantén vár, hacsak nem csináltatnak tesztet itthon vagy még külföldön. Összeszedtük, hogy a magyarok által leggyakrabban látogatott országokban mennyiért lehet koronavírus tesztet csináltatni, főleg azért is, mert egy mai bejelentés alapján további szigorítások várhatóak, már ami az országok besorolását illeti.

Sárga kategóriába sorolta át Spanyolországot a tisztifőorvos, mivel az országban immár nem alacsony a kockázat. Péntektől minden onnan érkezőnek karanténba kell vonulnia, kivéve, ha friss, negatív teszteredményt tud felmutatni - vagy ha az illető igazolni tudja, hogy 6 hónapon belül már átesett a fertőzésen.

Az életbe léptetett a beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

A piros besorolású országból hazatérők hamarabb szabadulhatnak, ha fel tudnak mutatni két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR-tesztet, sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is.

De vajon hogy jövünk ki jobban, ha még kint csináltatunk tesztet a helyi árfolyamon, vagy ha itthon? Július végén tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az augusztus elsejétől elérhető, utazáshoz kötött mintavételt végző laboratóriumok listáját és az árakat. Mint az az honlapról kiderül: 30 500 forintba kerül egy magánúton elvégeztetett PCR-teszt ára, ami egy napon belül elkészül (ebből 27 ezer forint a vizsgálat ára, 3500 pedig a mintavételé). Az angol nyelvű lelet plusz ezer forint, a szombati vizsgálat, vagy aznapi eredmény esetén 45 750 forintot kérnek.

Van olyan hazai laborszolgáltató, ahol harmadával nőtt az önfinanszírozott vírus-tesztek száma, miután augusztus elsejétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők vizsgálatainak költségeit. Márpedig, ha valaki szeretne előbb szabadulni a kötelező karanténból, tesztet kell végeznie. Egy másik laborszolgáltatónál  hétfőn-kedden már majd annyian kértek PCR-tesztet, mint az előző héten összesen. A nagyobb szolgáltatók tapasztalatai szerint eddig néhány százan lehetnek, akik a 60-70 ezer forintos árat is készek megfizetni annak érdekében, hogy elzártságuk rövidebb legyen - számol be a Népszava.

Ausztria

Ausztria zöld ország, ami azt jelenti, hogy korlátozások nélkül bárki szabadon hazatérhet onnan. Egyelőre feltehetően ez így is marad, ugyanis folyamatosan csökken a koronavírus általi aktív fertőzöttek, illetve betegek száma Ausztriában; míg kedden 1434, addig szerdán már csak 1383 fertőzött szerepel a nyilvántartásban az osztrák egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint.

Ha mégis úgy alakulna az élet, hogy tesztet kell csináltatnunk kint, akkor a bécsi reptéren megtehetjük ezt, és nagyjából 3-6 óra múlva lesz is eredmény. Az ára 190 euró (66 500), de bent a városban már 99 euróért is elvégzik (35 ezer forint).

Horvátország

Horvátországban csökkent az aktív esetek száma, augusztus 3-án 34, 4-én, 24, 5-én pedig 58 új esetet regisztráltak - júliusban még 140-es napok is voltak. Szükség eseté a PCR teszt 65 euró (23 ezer forint), a teljes körű 93 euró (32 ezer forint) . Ezen a linken a tesztet végző intézmények vannak felsorolva, térkép is van mellékelv hozzájuk.

Szlovénia

Ahogy Horvátországban, úgy Szlovéniában is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, tegnap 18 új esetet regisztráltak. A teszt ára 80 és 100 euró között mozog. Friss információk, árak itt érhetőek el. A teszt ára 100 euró (35 ezer forint).

Szlovákia

Szlovákia sem tartozik a veszélyes országok közé, napok óta 50 alatt van az új megbetegedések száma. Tesztet magánúton már 49 euróért (17 ezer forint) lehet csináltatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olaszország

Olaszországban a fertőzöttek száma 248 803, a halálos áldozatoké 35 181, és 200 976-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Az augusztus 5-i jelentés szerint Olaszországban az előző napihoz képest a kétszeresére, 384-re nőtt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és tízen meg is haltak a szövődmények miatt, jelenleg azonban zöld besorolásban van az ország.

A Gazetta di Modena cikke szerint turistáknak egy mobil laboratóriumban már 10 euróért (3 500 forint) csinálnak tesztet, magánlaboratóriumban 75 euró az ára + 15 euró a szállítás költsége (31 500 forint).

Görögország

Az athéni hatóságok augusztus 4-i beszámolója 121 új esetről szól, ami április vége óta a legmagasabb adat. Összesítve 4855 ember kapta el a betegséget a járvány februári megjelenése óta. A halálos áldozatok száma 209. Jelenleg Görögország is zöld besorolású, de a reptéren, ha mégis szükség lenne rá, 70 euróba kerül a teszt (24 500 forint).

Románia

Romániában az utóbbi két hétben a naponta azonosított új fertőzések átlaga meghaladta az 1100-at, így sárga besorolást kapott. Tehát feltétlenül kell teszt, ha a hazautazást követően valaki előbb szabadulna a kéthetes karanténból.

Hogy pontosan hol végeznek tesztet, ezen az oldalon megtalálható, ahogy az árak is. A PCR tesztek ára egészen változatos 200 és 300 lej között vannak, ami forintosítva 15-20 ezer forint között vannak, de érdemes a pontos árakért felkeresni a laboratóriumok honlapját, a link segít.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért zöld helyett sárga jelzésű lesz péntektől az európai uniós tagállam. Azok számára, akik kint tartózkodnak épp, és tesztet csináltatnának, fontos tudni, hogy a gyorstesztek átlagosan 50 eurótól (17 500 forint) , a PCR 150 eurótól (48 ezer forint), a vérvizsgálatok pedig körülbelül 80 eurótól (28 ezer forint) kezdődnek. Itt például 135 euró a PCR teszt, itt pedig 225 euró. Barcelonában is számos helyen végeznek vizsgálatokat, ezen a linken érhetőek el a helyszínek.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?