Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul.
Nyáron gyorsabban szaporodnak a baktériumok az ételekben, ezért ilyenkor gyakrabban fordul elő ételmérgezés. Mielőtt beülnénk hekkezni a strandon, vagy egy mozgó árustól csöves kukoricát vásárolnánk, olvassuk el, mik az árulkodó jelek. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segítségével összeszedtük azokat a szempontokat, amik biztos előjelei a személyi katasztrófának.
A büfé:
- A büfék, vendéglők megbízhatóságáról sokat elárulnak az asztalok, a berendezés állapota, és az általános takarítottság.
- A szennyezett, rendetlen, legyes-darazsas környezet,
- és a fedetlen hulladékgyűjtés legyen elriasztó.
- Az elégetett és elhasznált sütőolaj szúrós, "kaparó" szaga is legyen intőjel.
Tartózkodjunk a helytől, ha az árus:
- Adagoláskor megérinti kézzel az ételt.
- Ha ápolatlan, rossz személyi higiénéjű
Gyanús az étel, ha:
- Nem árt, ha az élelmiszerek jellegüknek megfelelő hőmérsékleten vannak tartva, azaz a kolbász melegen, a fagyi hidegen.
- A túltárolt, állott meleg ételeknél szemmel látható elváltozás, hogy az étel kérges, beszáradt, szikkadt. Ezeket meg ne együk!
- Leginkább a gyorsan romló, magas víz- és fehérje tartalmú (tojásos-, hús- és gombás) ételekre kell odafigyelnünk.
- Olyan büfében, ahol gyorsan romló készételeket nagy mennyiségben, "feltornyozva" melegen tartás nélkül tárolnak (pl. sült hurka, sült kolbász, palacsinta, egyes készételek) ne vásároljunk.
- A gyros például csak akkor biztonságos, ha a sült húskérget rendeléskor szeletelik le a nyársról.Úgy, hogy lássuk!
- Semmiképpen ne vegyünk meg olyan gyrost, amit a nyárs alatti tálba előre leszeltek, mert oda rácsöpöghet a nyers húslé is.
- Figyeljük meg, hogy a kirakatba, pultba kihelyezett élelmiszerek, ételek kellően védettek-e a környezeti szennyeződéstől.
- Ellenőrizzük a feltálalt ételek minőségét: az íz, az illat, és állag sokat elárul az ételről.
Brutál áremeléssel robban a szezon a Balatonnál: 28 százalékkal is drágább lehet a nyaralás 2024-ben
Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál. A szállástípusok közül leginkább a panziók drágultak.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Országszerte húsz helyszínen lehet futni a Futókörök Napján
- Jelentős akadályt gördített el a Siemens a hatékony e-kamionok elől
- ÉKM: felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára
- Egyre több halálos áldozatot szed a hőstressz
- Komoly lépéseket sürget a Balatonnál Navracsics Tibor
- Nem is akármilyen telefonnal jelentkezik a piacon egy Európában közkedvelt autógyártó