6 °C Budapest

Durva áremeléssel indul a szezon: ennyit fizethetsz idén tavasszal a szakszervizekben

2019. március 13. 11:00

Nem egyszerű a szezonkezdés a magyar bicajosoknak: nem elég, hogy súlyos ezrekért rakják rendbe a kerékpárokat a tavaszi szezonra, még a szerelőknél is hosszú sorok állnak. Sok cég márciusra már nem is nagyon tud vállalni szerelést.

Indul a kerékpárszezon, mindenki drótszamárra pattan: a bicikliszerelők is megérzik a jó időt, sok járgányt kell karbantartani a téli álom után.

Kérünk titeket hogy minél hamarabb jelentkezzetek be telefonon időpontért, ha bármilyen beavatkozást tervezel a bringádon. Már most 2 hetes előjegyzés van

- írta például egy belvárosi szerelő Facebook-oldala, de máshol is tömegek várják a karbantartást. Egy óbudai szervízben is tele a naptár:

Hát, már csak nagyon-nagyon SOS dolgokat tudunk vállalni egészen április elejéig. Mindenki most vette elő téliről a bringát, sokan például leeresztett kerékkel, deformálódott felnivel érkeznek. Egyenként nem nagy munka megcsinálni őket, de ha beesik 40-50 kerékpár, az már bajos tud lenni

- mondta az egyik szervizes.

Nem olcsó móka a bringás évkezdés

Az interneten keresgélve hamar kiderült, hogy sok cég már előre összeállított csomagokkal készült a szezonkezdésre. Egy úgynevezett "nagygenerál" például 14 ezer forintba kerül az egyik kerékpárszervízben. Ebben benne van a

  • kerékagyak, kormánycsapágy, középrész szétszedése tisztítása, zsírzása, beállítása
  • váltórendszer beállítása
  • fékek beállítása
  • küllők meghúzása, kerekek centrírozása
  • lánc olajozása
  • esetleges bowdencserék

Ellenben a villagenerál-,és műszaki tisztítás nincs benne az árban, és az egyéb egyéni igényekről is külön kell megállapodni.

Ha nincs akkora baj a bicajoddal, választhatod a kis generált is, amely 5 ezerbe kerül: ennyiért beállítják a fékeket, a kerékagyat, a kormánycsapágyat és a középrészt is, valamint a kereket is kicentírozzák.

Máshol sem olcsóbb a szerelés: egy XIII. kerületi szerelőnél például a kis generál már 7 ezer forint, a nagy pedig 19. Emellett van full szervízcsomag is, amely már tényleg az utolsó csavarra is kiterjed, ez 26 ezer forint. Mint írják a honlapon, a tavaszi átnézésre bőven elegendő a kisgenerál, legalábbis azoknak, akik ritkán bicajoztak az elmúlt szezonban. Akik munkába jártak vele, vagy többször nagyobb túrákra is elővették hétköznapi használat mellett, azoknak ajánlott a közepes csomag.

Tehát egy kétgyerekes család bringaflottáját súlyos tízezrekért rakják rendbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mire figyelj, ha otthon csinálnád?

Természetesen nem kell súlyos ezreket kifizetni a szerelőnek, ha valakinek van egy kis műszaki érzéke, házilag is fel tudja készíteni a bicajt a tavaszi szezonra. Összeszedtük, mire kell odafigyelni.

Nézd át a kormányt, illetve a fékeket. Ellenőrizd a fékbetétek állapotát: ha kopottak, cserélni kell, ha össze-vissza, vagy túl nagy távolságra állnak a felnitől, féktárcsától, állítsd be őket. Bár a szinte teljesen elkopott fékkel is lehet lassítani, de sokáig nem érdemes így használni, mert előbb utóbb kopik vele minden, drágábban cserélhető dolog is. A fékbovdenek bekötésére, illetve a bovden egységére is figyelj oda, ha már csokorként állnak a szálakcseréljük le.A kormány környékén semminek nem szabad kotyognia, és a kormánynak is érezhető ellenállás nélkül kell fordulnia. Ellenőrizd a stucni csavarjait, anyáit húzd meg, ha nem feszül eléggé.

Ha nyikorog a lánc, nem elég csak WD40-nel megolajozni. Tüneti kezelésnek oké, de hosszú távon nem az igazi. A láncot érdemes néhamegfürdetni Brigéciolban, hogy tényleg tiszta legyen a lánc.. Szezonkezdéskor ellenőrizd a lánc állapotát is, ha megnyúlt, cserélni kell. Gyakran a lánckerekekkel együtt, hiszen egymást nyúzzák.

Jobb esetben csak fel kell pumpálni a kerekeket a szezonkezdéskor, az abroncsokba érdemes 3-5 bar körüli nyomást tenni. A küllőket is érdemes megnézni, hogy elég feszesek-e: ha nem, meg kell őket húzni.

Ezek mindenképpen legyenek meg

Mielőtt útnak indulsz a bringával, mindenképpen ellenőrizd a kötelező felszereléseket a bringán: csengő, prizma legalább az első kerékre - kettő kell belőle, de a fényvisszaverő oldalfalú gumi kiváltja a borostyánszínű küllőprizmát - lámpa elöl hátul, illetve prizma elöl hátul. Lámpából nem elég a csak pislákoló lámpa, muszáj olyat venni, amely messziről is jól látható, viszont a bringás hordhatja magán, vagy a hátizsákján is.

Lámpából városban megteszi egy kisebb, villogós, LED-es is, de valóban sötétben, közvilágítás nélküli helyeken ezekkel semmire nem megyünk, oda kell a nagy teljesítmény. Ugyan nem minden esetben kötelező, de kibírható kényelmetlenséget okoz a biciklis sisak, így érdemes mindig hordani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm