2019. március 25. hétfő Irén, Írisz

Durva áremeléssel indul a szezon: ennyit fizethetsz idén tavasszal a szakszervizekben


Nem egyszerű a szezonkezdés a magyar bicajosoknak: nem elég, hogy súlyos ezrekért rakják rendbe a kerékpárokat a tavaszi szezonra, még a szerelőknél is hosszú sorok állnak. Sok cég márciusra már nem is nagyon tud vállalni szerelést.

Indul a kerékpárszezon, mindenki drótszamárra pattan: a bicikliszerelők is megérzik a jó időt, sok járgányt kell karbantartani a téli álom után.

Kérünk titeket hogy minél hamarabb jelentkezzetek be telefonon időpontért, ha bármilyen beavatkozást tervezel a bringádon. Már most 2 hetes előjegyzés van

- írta például egy belvárosi szerelő Facebook-oldala, de máshol is tömegek várják a karbantartást. Egy óbudai szervízben is tele a naptár:

Hát, már csak nagyon-nagyon SOS dolgokat tudunk vállalni egészen április elejéig. Mindenki most vette elő téliről a bringát, sokan például leeresztett kerékkel, deformálódott felnivel érkeznek. Egyenként nem nagy munka megcsinálni őket, de ha beesik 40-50 kerékpár, az már bajos tud lenni

- mondta az egyik szervizes.

Nem olcsó móka a bringás évkezdés

Az interneten keresgélve hamar kiderült, hogy sok cég már előre összeállított csomagokkal készült a szezonkezdésre. Egy úgynevezett "nagygenerál" például 14 ezer forintba kerül az egyik kerékpárszervízben. Ebben benne van a

  • kerékagyak, kormánycsapágy, középrész szétszedése tisztítása, zsírzása, beállítása
  • váltórendszer beállítása
  • fékek beállítása
  • küllők meghúzása, kerekek centrírozása
  • lánc olajozása
  • esetleges bowdencserék

Ellenben a villagenerál-,és műszaki tisztítás nincs benne az árban, és az egyéb egyéni igényekről is külön kell megállapodni.

Ha nincs akkora baj a bicajoddal, választhatod a kis generált is, amely 5 ezerbe kerül: ennyiért beállítják a fékeket, a kerékagyat, a kormánycsapágyat és a középrészt is, valamint a kereket is kicentírozzák.

Máshol sem olcsóbb a szerelés: egy XIII. kerületi szerelőnél például a kis generál már 7 ezer forint, a nagy pedig 19. Emellett van full szervízcsomag is, amely már tényleg az utolsó csavarra is kiterjed, ez 26 ezer forint. Mint írják a honlapon, a tavaszi átnézésre bőven elegendő a kisgenerál, legalábbis azoknak, akik ritkán bicajoztak az elmúlt szezonban. Akik munkába jártak vele, vagy többször nagyobb túrákra is elővették hétköznapi használat mellett, azoknak ajánlott a közepes csomag.

Tehát egy kétgyerekes család bringaflottáját súlyos tízezrekért rakják rendbe.

Mire figyelj, ha otthon csinálnád?

Természetesen nem kell súlyos ezreket kifizetni a szerelőnek, ha valakinek van egy kis műszaki érzéke, házilag is fel tudja készíteni a bicajt a tavaszi szezonra. Összeszedtük, mire kell odafigyelni.

Nézd át a kormányt, illetve a fékeket. Ellenőrizd a fékbetétek állapotát: ha kopottak, cserélni kell, ha össze-vissza, vagy túl nagy távolságra állnak a felnitől, féktárcsától, állítsd be őket. Bár a szinte teljesen elkopott fékkel is lehet lassítani, de sokáig nem érdemes így használni, mert előbb utóbb kopik vele minden, drágábban cserélhető dolog is. A fékbovdenek bekötésére, illetve a bovden egységére is figyelj oda, ha már csokorként állnak a szálakcseréljük le.A kormány környékén semminek nem szabad kotyognia, és a kormánynak is érezhető ellenállás nélkül kell fordulnia. Ellenőrizd a stucni csavarjait, anyáit húzd meg, ha nem feszül eléggé.

Ha nyikorog a lánc, nem elég csak WD40-nel megolajozni. Tüneti kezelésnek oké, de hosszú távon nem az igazi. A láncot érdemes néhamegfürdetni Brigéciolban, hogy tényleg tiszta legyen a lánc.. Szezonkezdéskor ellenőrizd a lánc állapotát is, ha megnyúlt, cserélni kell. Gyakran a lánckerekekkel együtt, hiszen egymást nyúzzák.

Jobb esetben csak fel kell pumpálni a kerekeket a szezonkezdéskor, az abroncsokba érdemes 3-5 bar körüli nyomást tenni. A küllőket is érdemes megnézni, hogy elég feszesek-e: ha nem, meg kell őket húzni.

Ezek mindenképpen legyenek meg

Mielőtt útnak indulsz a bringával, mindenképpen ellenőrizd a kötelező felszereléseket a bringán: csengő, prizma legalább az első kerékre - kettő kell belőle, de a fényvisszaverő oldalfalú gumi kiváltja a borostyánszínű küllőprizmát - lámpa elöl hátul, illetve prizma elöl hátul. Lámpából nem elég a csak pislákoló lámpa, muszáj olyat venni, amely messziről is jól látható, viszont a bringás hordhatja magán, vagy a hátizsákján is.

Lámpából városban megteszi egy kisebb, villogós, LED-es is, de valóban sötétben, közvilágítás nélküli helyeken ezekkel semmire nem megyünk, oda kell a nagy teljesítmény. Ugyan nem minden esetben kötelező, de kibírható kényelmetlenséget okoz a biciklis sisak, így érdemes mindig hordani.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos