2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Brutális bírságot kaphatnak a magyar autósok: van, ahol már ezért is büntetnek


Komoly szigorral büntetik azokat az autósokat, akik kiskorú vagy terhes utas mellett gyújtanak rá a kocsiban. Több környező országban már érvényben van a tiltás, és számos európai állam tervezi bevezetni a pöfékelő sofőrök büntetését. Magyarországon is régóta vita van a dohányzási szabályok szigorításáról.

Újabb helyen tiltották be az autóban dohányzást: 2021-től Belgiumban minden olyan kocsinak füstmentesnek kell lennie, amelyben gyermekek utaznak, a belga parlament egyhangúlag fogadta el nemrég a szigorítást. Az ADAC emlékeztet, hogy néhány más európai országban is fontolgatják a szigorítás bevezetését: például a skandináv országokban, Hollandiában és Lengyelországban is, valamint Németországban is jó ideje napirenden van a téma.

A német autóklub figyelmeztet: számos európai államban komoly pénzbírságot szabnak ki, ha valaki gyermek jelenlétében cigizik az autóban. Érvényben van a tiltás például Ausztriában is: a szabályok értelmében tilos rágyújtani, ha legalább egy 18 éven aluli utazik a járműben. Ha valaki megszegi a szabályt, első körben 100 euróra (kb. 34 ezer forint) büntetik, visszaesők esetén a legfelső határ ennek a tízszerese is lehet.

Olaszországban is tilos cigizni a kocsiban, ha terhes nő vagy kiskorú is utazik benne: náluk még durvábban megvágják azt, akit rajtakapnak. Ha 12 év alatt gyerek vagy terhes nő jelenlétében pöfékel valaki az autóban, azért 500 és 5000 euró (kb. 170 ezer és 1 millió 700 ezer forint) közötti bírságot szabnak ki, ha pedig 12-17 év közötti gyerek van a járműben, akkor az előbbinek a fele a büntetési tétel.

Érvényben van a tiltás a görögöknél is, ahol akár 1500 eurós (több mint 500 ezer forintos) büntetést is kiszabhatnak, ha valaki 12 éven aluli utas jelenlétében gyújt rá. Cipruson ennél lazább a szabályozás, ha valaki 16 évesnél fiatalabb utas mellett pöfékel, arra maximum 85 eurós (28 ezer forintos) büntetészt szabnak ki. Franciaországban is szabálysértésnek számít, ha valaki 18 éven aluli utas mellett cigizik a kocsiban, ott a büntetési tétel az ADAC szerint általában 68 euró (23 ezer forint).

A Brit-szigeteken is vaskos csekk jár a kiskorúak melletti cigizésért: Írországban tilos dohányozni az autóban, ha 18 éven aluli is utazik benne, akit rajtakapnak, annak legalább 100 eurót (kb. 34 ezer forintot) kell fizetnie. Skóciában ugyanezért legalább 100 fontot (40 ezer forintot) kell fizetnie a szabálysértőknak, itt enyhítés, hogy a német autóklub összegzése szerint az e-cigire nem vonatkozik a tiltás. Hasonlóan Angliához és Waleshez, ahol legalább 50 font (20 ezer forint) a büntetése azoknak, akik 10 év alatti utasok mellett gyújt rá.

Itthon is régi vita

Magyarországon is időről időre felröppennek olyan javaslatok, amelyek szankcionálnák, ha valaki gyerekek jelenlétében az autóban dohányzik. Legutóbb novemberben nyilatkozott erről Lázár János, a nem dohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, aki javaslatokat is letett a kormányzat asztalára az ügyben. A parlamenti képviselő akkor azt mondta, hogy a Belügyminisztérium is támogatja a tervezetét, és kijelentette, szorgalmazza, hogy a kocsik mellett például a társasházak közös területein is tilos legyen a dohányzás. Erre reagálva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy Kormányinfón úgy nyilatkozott:

nem lehet megtiltani, hogy valaki az autójában dohányozzon.

Lázár szerint a társadalombiztosítás rendszerén keresztül kell érdekeltté tenni az embereket, hogy járjanak az állam által biztosított ingyenes szűrővizsgálatokra, fontos lenne kiterjeszteni a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, mert ebben Magyarország lemaradásban van. Viszont ha az állam megteremti a tüdődaganat és a vastagbéldaganatok szűrésének technikai feltételeit, és a szűrővizsgálatoknak a behívottak így sem tesznek eleget, akkor ez jelenjen meg az érintettek társadalombiztosítási hozzájárulásában is - ezt tenné lehetővé Lázár javaslata.

A magyarok évente 700 milliárd forintot költenek dohánytermékekre, a tüdődaganatos betegek 85 százaléka dohányzik.

Eddig 1,2 mil­liárd forintot invesztáltak tíz tüdőszűrőcentrum létrehozására, ahol alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek majd. Ezeknek a központoknak az éves működtetése a számítások szerint 3-6 milliárd forintból megvalósítható. Lázár János még a nyáron tette le a kormány asztalára a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nem dohányzók védelmével kapcsolatos javaslatait. 

Fontos, hogy a magyar állam továbbra is foglalkozzon a dohánypiac szabályozásával, a tiltással és a kontrollal

- válaszolta Lázár, akinek a javaslatai nagy része arra vonatkozott, hogy hogyan lehet a trafikrendszert szigorítani, a feketepiaci dohánykereskedelmet visszaszorítani, és a dohánytermékek egységes csomagolását bevezetni. Ezeknek a javaslatoknak egy része a parlament előtt van, és még de­cemberben elfogadhatják, egy másik részük pedig kormányrendelet formájában már megszületett - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk