A kutatók közösségi bejegyzésekből is azonosítottak albínó siklókat – egy fotó akár tudományos felfedezést is érhet.
Kapu Tibor, a második magyar űrhajós különleges étrendjén keresztül betekintést nyerhetünk az űrdietetika komplex világába, ahol a táplálkozás nemcsak fizikai, hanem pszichológiai szempontból is kulcsfontosságú a küldetések sikeréhez- írja az Agrárszektor.
Farkas Bertalan után 45 évvel ismét magyar űrhajós jutott fel a világűrbe Kapu Tibor személyében, akinek nemcsak a küldetése, hanem az étrendje is figyelemre méltó. Az űrben való táplálkozás ugyanis egy rendkívül összetett tudomány, amely messze túlmutat az egyszerű kalóriabevitelen.
Az űrügynökségek dietetikusai precízen megtervezett étrendeket állítanak össze, amelyek biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt a mikrogravitációs környezetben. Az űrhajósok étkezése kizárólag olyan élelmiszerekre korlátozódik, amelyek hosszú ideig eltarthatók, nem penészednek, és könnyen tárolhatók. A csomagolásnak is különleges követelményeknek kell megfelelnie – például a folyadékokat speciális, belső szeparátorokkal ellátott alutasakokban szállítják, hogy megakadályozzák azok lebegését a súlytalanságban.
A menü összeállításánál nemcsak a tápértékre, hanem az ízélményre és a pszichológiai hatásokra is figyelmet fordítanak. Ez különösen fontos, mivel az űrben az illatok és ízek érzékelése megváltozik, hosszabb küldetések során pedig tovább tompul. A NASA ezért gyakran világhírű séfeket is bevon az űrételek fejlesztésébe, hogy ízletesebb, fűszeresebb fogásokat alkossanak.
Az űrhajósok étrendjében megtalálhatók gyümölcsök, diófélék, mogyoróvaj, különféle húsok, tenger gyümölcsei, sütemények, valamint kávé, tea és gyümölcslevek is. Az édességek aránya azonban alacsony, a hangsúly a kiegyensúlyozott táplálkozáson van.
Az űrutazásra készülőknek szigorú egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük, amelyek az általános erőnlét mellett a táplálkozási állapotot is felmérik. A felkészülés részét képezi a dietetikus által összeállított étrendi javaslat is. Az optimális űrétrend összetételéről azonban még megoszlanak a szakmai vélemények – jelenleg a földi makrotápanyag-arányokat alkalmazzák, de újabb kutatások szerint ezeket érdemes lenne az űrkörnyezethez igazítani.
Dr. Takács Hajnalka dietetikus megerősítette, hogy az űrhajósok étrendje mögött komoly tudományos háttér áll. "A NASA-nál és más űrügynökségeknél dolgozó dietetikus szakemberek feladata, hogy pontosan kiszámolják, mit, mennyit és milyen formában ehet egy űrhajós" – támasztotta alá.
Az űrben való étkezés számos kihívást rejt. Egy egyszerű alma problémát jelenthet, mivel gyorsan romlik és nem lehet megfelelően lemosni. A kenyér sem a glutén miatt kerül tiltólistára, hanem mert morzsálódik, és a lebegő morzsák műszaki hibákat okozhatnak a fedélzeti rendszerekben. Ezért kenyér helyett tortilla-lapot kapnak az űrhajósok.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Űrutazás költségei
Hosszú idő után ismét magyar űrhajós dolgozik a világűrben: Kapu Tibor az Axiom Mission 4 keretében érkezett a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés nemcsak tudományos jelentőségű, hanem mérföldkő a magyar űripar és a HUNOR program szempontjából is. A NAPICSÁRT ezen a héten megjelent epizódjában az emberi jelenléttel zajló űrkutatás múltját, költségeit és jövőjét is elemezzük.
Liofilizált gyümölcsök és kalóriák
A legtöbb űrélelmiszer liofilizált vagy porított formában készül, így könnyű, hosszabb ideig eltartható, és csak víz hozzáadásával fogyasztható. A gyümölcsöket pürésített vagy zselés állagban, szívószállal fogyasztják, akárcsak a leveseket.
A kalóriaigény is eltér az űrben. Míg egy átlagos férfi a Földön napi 2500 kalóriát fogyaszt testsúlya megtartásához, egy űrhajós akár 3000-3200 kalóriát is elfogyaszt naponta, hogy megelőzze az izomtömeg- és csontvesztést, ami a mikrogravitáció következtében gyorsabban bekövetkezik. A súlytalanság miatt az izmok nem dolgoznak a test megtartásáért, ezért különösen fontos a magasabb fehérjebevitel.
Az ételek nemcsak táplálnak, hanem lelkileg is támogatják az űrhajósokat. Ezért vitt magával Kapu Tibor olyan magyar specialitásokat, mint az Erős Pista, Piros Arany, tejberizs és fahéjas tekercs. Sőt, kifejezetten számára űrcsokoládét is fejlesztettek, hogy az űrbéli környezet valamivel otthonosabbá váljon.
Címlapkép forrása: MTI/Axiom Space
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








