Bolti és éttermi halászleveket kóstolt vakteszten a TikTokon ismert magyar szakács, brgs_thamek, hogy kiderüljön, melyik éri meg igazán az árát.
Arcpirító áron mérik a lángost a bécsi Práterban, egy olvasónk fotókkal illusztrált beszámolója szerint a sima verzióért 2000 forintot kérnek, míg egy sajtos-tejfölös már 2600 forintot kóstál. A hazai büfékben 1000 forintról indul a közkedvelt nyári harapnivaló, de a Balatonnál akad hely, ahol 2700 forintot is elkérnek egy tenyérnyi luxuslángosért. Felmérések szerint az alapanyagárak, illetve a munkaerő-költség emelkedése miatt 2025-ben átlagosan 20%-kal nőtt meg a lángos árazása idehaza.
Mint arról korábban beszámoltunk, komoly áremelkedéssel indult a 2025-ös nyári szezon a hazi büfékben. Egy étel-ital kombináció 3000-5000 forintba kerül, a sima lángos átlagára 1000 forint fölé kúszott, míg egy gombóc minőségi fagylalt 550-650 forintba kerül. Az alapanyagárak növekedése és a munkaerőhiány ellenére a fogyasztási kedv viszont nem csökkent tovább az előző évhez képest.
A tekintetben viszont nincs nagy meglepetés idén sem, hogy az árak komoly szórást mutatnak. Míg a sima lángos egy ezresért jó vételnek tűnik, addig a kiemelt turisztikai régiókban ennél jóval feljebb vannak az árak. Nemrég írtunk arról például, hogy 2700 forintért egy a tenyerénél kisebb lángossal szúrták ki egy Redditező szemét a csopaki strandon. Mint írta, "a pet-palackból kinyomott tejföl már csak a jéghegy csúcsa volt."
A Balatont persze sok kritika éri: a nyári szezonban magas árak, gyenge minőség, turistacsapdának tartott büfék. Ugyanakkor a Magyar Konyha „Balaton 2025 – Gasztrokalauz” kiadványa idén is összegyűjtötte azokat a strandbisztrókat, halsütőket, lángosozókat és fagylaltozókat, ahol valódi minőség vár a vendégekre. E szerint a legjobb lángost idén az alábbi büfékben kaphatjuk a magyar tenger partján:
- Csipi néni (Zamárdi) Hilda Lángosa (Köveskál)
- Lángos world (Balatonmáriafürdő)
- Pék-lángos (Balatonszemes)
- Pippi papa (Nemesgulács)
Külföldön sem olcsó a lángos
Mint arról még június elején beszámoltunk, egy németországi fesztiválon elképesztő árakon árulják a magyarok egyik kedvenc street foodját, a lángost. A legolcsóbb változat – mindenféle feltét nélkül – 6,50 euróba, azaz körülbelül 2600 forintba kerül, míg a fokhagymás-tejfölös-sajtos kombinációért már 9,50 eurót (közel 3830 forintot) is elkérnek.
De a magyar turisták csak pisloghatnak a bécsi Práterban is. Egy olvasónk járt arra családjával az elmúlt napokban, és beszámolója szerint ott is jócskán megkérik a magyar nevezetesség árát a büfések. Fotói tanúsága szerint a sima fokhagymás lángos 5 euróba (mai forintárfolyamon 2000 forint) kerül, a sajtos-tejfölös lángos 6,5 eurót (2600 forint) kóstál, míg a szalámis verzió már 7 euróba (2800 forint) fáj.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így készül a krumplilángos, olaj sem kell hozzá
Annak sem kell persze lemondania a nyár sláger gyorskajájáról, aki sokallja a büfék árazását. A hagyományos lángos ugyanis meglhetősen spórolós étel. Sőt, a krumplilángos receptje még a klasszikust is lepipálja árban. A krumplilángos egyike a legautentikusabb népies ételeiknek, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, csak lisztre, krumplira, na és persze egy forró serpenyőre.
A krumplilángos elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő burgonyatípust válasszunk. A krumplipüréalapú ételekhez sütni való, azaz „C” típusú burgonyát szokás használni, amit sokan „szétfövő” burgonyának is neveznek, ugyanis ez a típus teljesen máshogy viselkedik olajban sütés vagy főzés hatására. A sütni való burgonyából kiváló tepsis- vagy olajban sült hasábburgonyát készíthetünk, azonban nem alkalmas krumplileves vagy például paprikás krumpli készítésére, ugyanis – hosszas hőkezelés hatására – mállani kezd. Ez a tulajdonsága azonban tökéletesen alkalmassá teszi a pürékészítésre, ugyanis a pürénk nem marad darabos, sokkal könnyebben elérhető vele a homogén állag, ami a krumplialapú tészták készítéséhez is szükséges – ilyen tészta a krumplilángos tésztája is.
Krumplilángos hozzávalók:
- 1 kg burgonya („C” típus)
- kb. 350 g liszt
- 1 ek só (ha sósan készítjük)
- feltétek ízlés szerint
A krumplilángos készítése:
- Ahogy a fentiekben már elárultuk, rendkívül egyszerű ételről van szó, amihez először meg kell főznünk a burgonyát enyhén sós vízben, héjában (nagyjából 30 perc a krumplik méretétől függően). Ha könnyen beleszalad a villa a krumplikba, öntsük le róluk a vizet, majd még melegében – óvatosan, nehogy megégessük magunkat! – hámozzuk meg.
- A héjatlan krumplit törjük át krumplinyomón, hagyjuk langyosra hűlni, majd adjunk hozzá nagyjából 300-350 gramm (a krumpli nedvességtartalmától függően lehet 400 gramm is) lisztet, és egy evőkanál sót (ha sósan készítjük), majd gyúrjuk homogén, jól formázható tésztává. A megfelelő állagú tészta nem ragacsos!
- A masszából formázzunk vastag rudat, majd egy éles kés segítségével szeleteljük ujjnyi vastag, tenyérnyi méretű korongokra. Ezeket lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, majd forró serpenyőben süssük meg őket, oldalanként 1-2 perc alatt. A kész lángosokat nyugodtan halmozzuk egymás tetejére, ahogy a palacsinta esetében szokás.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








