22 °C Budapest
wide panorama of the Danube river with a boat for transporting tourists in Budapest City capital of Hungary

Újabb feszültség érik Budapesten: külvárosba száműznék a rendezvényhajókat, dúlnak az indulatok

2024. április 17. 08:46

A Duna-parti Építési Szabályzat módosítása többek között az újlipótvárosi partszakaszról Ferencvárosba, Újbudára, vagy még kijjebb száműznék a rendezvényhajókat.

Az újlipótvárosi részen vonuló „olcsó alkoholtól fűtött bulihajós turistákra” hegyeződött ki a vita a Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosításával kapcsolatban, amivel a főváros rendezni szeretné a budapesti rakpartokat - írja a Telex. A módosítás az újlipótvárosi partszakaszról – a kerületi önkormányzat hangos támogatása mellett – főleg a ferencvárosi és az újbudai partokra tenné át a rendezvényhajók és a szállodahajók utasforgalmi kikötőit, de ezzel a hajósok szerint csak odébb tolnák a problémát. A lenti ábrán is az látszik, hogy míg a XIII. kerületnél megszűnnének kikötők, a két délebbi kerületben új kikötőhelyek alakulnának.

A DÉSZ-módosítás üzemidőn kívülre újpesti, budafoki és csepeli öblökbe küldené a most egyébként a nagyrészt az Erzsébet híd és a Margit híd környékén kikötött hajókat. Újpest önkormányzata szerint a kikötők kialakítása a BKK feladatkörébe tartozik, ám amennyiben ez az érintett terület rendezésével, fejlesztésével és a nagyközönség számára történő megnyitással is járna, abban az esetben támogatják a folyamatot.

A dunai hajósok a napokban több problémát is felvetettek a készülő szabályozás ügyében. Szerintük az, ha a rendezvényhajóknak üzemidőn kívül még ki kell hajózni a külső kikötőkbe, majd onnan másnap újra be, az jelentősen növeli a környezetszennyezést, vízi forgalmat és a zajt.

A fővárosi önkormányzat szerint a világörökségi terület érintettsége és a lakóépületek közvetlen közelsége miatt nem cél, hogy a belvárosi területeken hajótárolás legyen. Közölték: az építési szabályzatnak arra nincs közvetlen ráhatása, hogy az egyes hajós szolgáltatások a kijelölt helyszínek közül végül hol szándékoznak utasfelvételt és tárolást bonyolítani. Forgalombiztonság és környezetterhelés szempontjából támogatott, hogy az utasfelvétel és tárolás lehetőség szerint egymáshoz minél közelebb valósuljon meg, írták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az esetlegesen kialakuló vízi forgalmi dugókra az volt a válaszuk, hogy a vízi közlekedésbiztonsági intézkedés nem tárgya az építési szabályzatnak, az ezzel kapcsolatos kihívásokat a kikötésekhez beszerzendő mederhasználati engedélyek során szükséges kezelni.

A főváros nyitott rá, hogy a hajózási cégek konkrét igényei esetén a kiépítendő infrastruktúrával kapcsolatos kérdések részleteit az érintettek bevonásával megvizsgálja és megoldást találjon rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem