Senior couple, checking in to, modern high-end holiday rental apartment

Mindegy mi, ha pénz sincs, de erre akkor is költenek az emberek: mi a fene történik a világban?

2024. április 4. 14:05

Egyértelműen fellendülőben van az európai turizmus a KSH legfrissebb adatai alapján, és a magyar idegenforgalmi szektor is folyamatosan erősödik: az ágazat az év végén növekedést mutatott, és a lendület januárban és februárban sem tört meg – derül ki az MBH Bank Elemzési Centrumának legfrissebb ágazati kitekintőjéből.

Európa túl van az infláció legrosszabb időszakán, a reaálbérek is növekedésnek indultak, mely egyaránt erősítheti a 2024-es utazások előfoglalását. Az európai turizmus egyértelműen fellendülőben van, idén még többen utazhatnak.

Jól zárta a 2023-as évet a magyar turisztikai szektor és a lendületet a január után a február sem törte meg: a vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldieké 24%-kal emelkedett. 2024. első két hónapját vizsgálva a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A belföldivendég-éjszakák száma kiugró mértékben nőtt a Bük–Sárvár turisztikai térségben, ahol 26%-kal bővült, a Balatonnál 25, Budapesten 9,9%-kal emelkedett, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2%-kal csökkent az előző évhez képest. Az összes turisztikai térségben bővült az előző évhez képest a külföldi vendégforgalom. A legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55%-kal.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Az idei év második hónapjában tavaly februárhoz képest 21%-kal több utas fordult meg a Liszt Ferenc repülőtéren. A múlt hónapban regisztrált 1 075 552 utas a járvány előtti 2019-es rekordév hasonló havi adatát 10,7%-kal múlja felül. Az idei évben a repülőtér üzemeltetője arra számít, hogy az utasok száma meghaladja majd a járvány előtt regisztrált 16,2 milliót.

A kereskedelmi szálláshelyeken  35,7 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett 2024 februárjában, mely folyó áron 21%-kal több az egy évvel korábbinál.
 

2024 februárjában a Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6%-kal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2024. januártól a Szép-kártya megint eredeti céljának megfelelően, a szállás-vendéglátásra fordítható. (Az NGM adatai alapján cca. 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon, melynek elköltése gazdaság-élénkítő hatással bírna.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rövidtávú kilátások

Szálláshely szolgáltatás: 2024-ben várhatóan hazánkban is folytatódik az idegenforgalom növekedési trendje,   a nemzetközi folyamatokkal összhangban. 2024-re azt várjuk, hogy a pandémia előtti utazóforgalom visszarendeződik. Ezt támogatja a reálbérek növekedése (MBH Elemzési Centrum várakozás 2024-re: 5,8%), és infláció csökkenése (EC várakozás 2024-re: 4,1%), fogyasztói bizalom javulása (a GKI konjunktúraindex – a januári bő 2 pontos emelkedés után – februárban 3 ponttal csökkent, majd márciusban 3 ponttal tudott emelkedni). Az MTÜ célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16%-kal járuljon hozzá a GDP-hez (2022-ben 12% volt a hozzájárulás).

A vendéglátóhelyeknél a beszerzési árak már nem kiugróak az infláció csökkenése miatt és javult a helyzet az éttermek költségvetésében az energiaárak normalizálódását követően. Megváltoztak viszont a fogyasztói szokások az egy főre jutó vásárlási érték alacsonyabbak. Amennyiben a gazdasági környezet kedvezően alakul, és a reálbérek is nőnek,  az éttermek forgalmának bővülését is segítheti.

Mi zajlik az egyes alágazatokban?

Tavaly nagyjából 1000 szállodai szobát adtak át Budapesten, ahhoz hogy ismét ilyen számokat produkáljon a piac 2-3 évre is szükség lehet a szegmens ciklikussága miatt. Jelenleg is több hotel van építés és előkészítés alatt, a következő években megnyíló projektek azonban mind évekkel ezelőtt, még a hitelkamatok megugrása előtti kedvezőbb hitelkörnyezetben indultak.

Pár friss fejlesztés került ugyan bejelentésre (például a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti komplexumba tervezett 170 szobás Holiday Inn & Suites Budapest Centrale), a csökkenőben lévő, de még mindig magas hitelkamatok miatt a fejlesztőket inkább a projektek közötti szelektálás és kivárás motiválja. 2024-ben maximum 4-6 szálloda 500-at meghaladó szobájával bővülhet a kínálat Budapesten, de előfordulhat, hogy egyes átadások 2025 első felére csúsznak át.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai ráerősítenek arra a várakozásunkra, hogy idén is bővülhet a szálláshely szolgáltatás szektor. Ezt támasztja alá az is, hogy az idei év első ünnepi hétvégéjén (március 15-i hosszú hétvége) több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek, melyből a forgalom több mint 60%-a belföldiekhez volt köthető. Összességében 14%-kal haladták meg a tavalyi március hétvégi bázisát a szálláshelyi bevételek, a legtöbb vendéget Budapest és a fürdővárosok vonzották, 6,5 milliárd forintos szállásbevételt elérve.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm