22 °C Budapest
Hatalmas blama a határon: hiába a milliárdos fejlesztés, sorozatosak a fennakadások

Hatalmas blama a határon: hiába a milliárdos fejlesztés, sorozatosak a fennakadások

2024. március 21. 09:51

Annyira döcög a határállomások egymilliárdos informatikai rendszere, hogy külön eljárásrend került kidolgozásra a hibák kezelésére – írja a Népszava.

2023 során összesen 27 alkalommal számolt be a rendőrség arról, hogy a határállomásokon használt informatikai rendszer komoly üzemzavarokkal bír, míg 2024 eddig eltelt időszakában már fél tucat leállásra derült fény. Az évek óta gyengén teljesítő rendszer miatt előfordul, hogy megnövekedett várakozási időre kell számítani a közúti határátkelőhelyeken, mivel a hibák a határügyintézés lelassulását okozzák.

A lap megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt írta:

Az ilyen összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, amelyek kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgozott ki a rendőrség. […] A Nemzeti Határforgalom Ellenőrző és Regisztrációs Rendszert (NHERR) az IdomSoft Zrt. fejleszti európai uniós forrásból. Ezidáig a fejlesztés kapcsán bruttó 983 509 325 forint került kifizetésre.

A portál azt is szerette volna megtudni, hogy érvényesítettek-e kártérítési igényeket a hibás szoftvert fejlesztő állami vállalat ellen, ám a rendőrség válasza szerint erről nem rendelkeznek információval.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy, a portál által megszólaltatott egykori határőr szerint a problémát az elektronikai rendszer megfelelő karbantartásának az elmaradása okozza, ráadásul elég informatikai szakember sincs a belügyi közalkalmazotti állásba. A szakemberhiányt az okozza, hogy az állami szférában mindössze 400-500 ezer forintos havi fizetést ajánlanak a szakembereknek, akik a versenyszférában akár 1 millió forintot is hazavihetnek.

Címlapkép: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem