Budapest, Hungary - April 3, 2019: Signaller and passengers on a railway platform of Keleti train station in Budapest framed by platform poles.

Nem jön ki a matek az új kedvezménynél: súlyos milliárdokba kerülhet az államnak

2024. március 4. 09:02

A tízszerese lehet a többletköltsége annak, hogy a határon túliak jó része péntek óta ingyen utazhat a MÁV és a Volánbusz járatain.

Sokkal több lehet a közlekedési tarifareform többletköltsége, mint amivel az Építési és Közlekedési Minisztérium számolt még a bevezetés előtt - erről ír a G7. A lap úgy számol, hogy a költségek sokkal inkább közelítik a tízmilliárd forintot.

Annak ellenére, hogy a MÁV és a Volánbusz járatain utazók már péntek óta igénybe vehetik a kedvezményeket, a jogszabályt magát még nem is hirdették ki, az csupán egy tervezet. A minisztérium korábban azt mondta, hogy semmilyen többletköltsége nem lesz annak, hogy a határon túliak jó része ingyenesen veheti igénybe a tömegközlekedés ezen formáit.

A G7 számításai szerint ugyanakkor a buszos közlekedésnél az eddig teljes bevétel 20 százalékáról 53,5 százalékra, a vasút esetében pedig a teljes bevétel 30 százalékáról 53,5 százalékra nő az állami kompenzáció mértéke. Ez pedig jelentős kiadás, így a lap szerint (számos más tényezőt is figyelmebe véve) legalább 10-13 milliárdba kerül majd a költségvetésnek a határontúliak kedvezménye.

Frissítés! - Építési és Közlekedési Minisztérium kommentérja

Lapszemlénk megjelenése után a témában közleményt juttatott el szerkesztőségünknek a Építési és Közlekedési Minisztérium. A kommentár szerint a cikkben is közölt ÉKM számai stimmelnek,a cikk következtetései azonban tévesek. Mint írják, a cikk olyan állítást ismétel meg hosszabban és bonyolultabban, amely már tavaly, a vármegye- és országbérletek bevezetésekor is elhangzott, és amelyet az élet azóta többszörösen cáfolt. A minisztérium közlése szerint a szakértők által korábban jósolt veszteséggel ellentétben az eredmény mintegy 6 milliárdos többletbevétel lett. Kiemelik, hogy az olcsóbb bérletekből több fogyott, mint a korábbiakból, eddig a pillanatig mintegy 5,5 millió darab.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm