24 °C Budapest
Budapest, 2023. november 23.Lázár János építési és közlekedési miniszter az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös sajtótájékoztatóján a Mercure Buda Castle Hill Hotelben 2023. november 23-án.MTI/Lakatos Péter

Itt a tételes lista: ezek a bérletek, kedvezmények szűnnek meg tavasztól a MÁV-nál, Volánnál

2024. január 9. 16:29

A mostani 65 kedvezményből csak 22 darabot tartanak meg a MÁV-nál és a Volánbusznál Lázár János bejelentése szerint. Mutatjuk, melyik engedmények tűnnek el, és kinek lesz ingyenes az utazása tavasztól.

Komoly tarifaváltozásokat jelentett be Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden: mint mondta, minden bérletet megszüntetnek a vármegye és országbérleteken túl márciustól a MÁV és a Volán járatain.

A kedvezmények nagy része is megszűnik (Lázár azt mondta, a 65-ből csak 22 kategória marad meg), a Pénzcentrum most összeszedte, a miniszter szavai alapján milyen változások lesznek. A miniszter szerint csak az 50 százalék árengedményt biztosító kedvezmények maradnak meg.

  • Tavaszig a 14 és 25 év közöttiek 33 százalékos árengedményt kapnak péntek 10 órától vasárnap 23:59-ig, ez megszűnik, az érintett korosztály féláron utazhat, ha egyébként nincs ország- vagy megyebérletük.
  • A Magyar Természetjáró Szövetség TEKA kártyájára a MÁV 20 százalék kedvezményt biztosít pénteken 00:00 órától vasárnap 23:59 percig terjedő időszakra. Ez vélhetően megszűnik, de azt nem tudni, lesz-e valami helyette.
  • A jelenlegi szabályok szerint csak 6 éves korig utazhatnak ingyen a gyerekek, Lázár szerint ezt kiterjesztik a 14 éven aluliakra is - nekik most még "csak" féláron van a jegy.
  • Márciustól az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak, közalkalmazottaknak nem kell pecsételgetni, korlátlan 50 százalékos kedvezményt kapnak.
  • Az egy vagy két gyermekkel utazó felnőttek jelenleg 33 százalékos kedvezményt kapnak, ez minden bizonnyal megszűnik márciustól.

A 90 százalékos kedvezménykategóriában utazóknak márciustól ingyenes lesz a tömegközlekedés, így többek között minden 65 év alatti személynek, aki

  • öregségi nyugdíjban, vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül (a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély; egyházi jogi személytől kapott nyugdíj vagy munkaképtelenségi járadék; EGT-állam jogszabályai vagy egyezmény alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj),
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesül,
  • rokkantsági ellátásban részesül (aki 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 30%-os vagy kisebb mértékű)
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesül,
  • külföldről hazatelepült magyar állampolgár (aki külföldről részesül nyugellátásban),
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
  • gyám és a gyámolt,  illetve gondnok és a gondnokolt,
  • gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.

Emellett a nagycsaládosok, a vakok és kísérőik, a képzésben résztvevő munkanélküliek vagy a gyógypedagógiai intézetek tanulóinak járó 90 százalékos kedvezmény is 100 százalékossá változik.

Arról nem tudni, mi lesz a különféle rendezvények alkalmából nyújtott utazási kedvezmények sorsa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Két új jegytípust is bevezetnek, ezek lesznek

  • a vármegye 24, ami 990 forintba fog kerülni,
  • illetve a Magyarország 24, ami 4990 forint lesz.

Ezek kereteiben az összes MÁV-Volán közlekedési eszközön korlátlanul lehet utazni az adott megyében, vagy a drágább verziónál az egész országban 24 órán keresztül.

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem