20 °C Budapest
Hotel Alpin Rarau at Pietrele Doamnei, Muntilor Rarau in the Carpathian Mountains, Romania

Ezért éghetett le a romániai panzió: súlyos rendellenességekre derült fény

MTI
2023. december 29. 18:05

Romániában újabb emberi csontmaradványokat találtak pénteken a karácsonykor leégett panzió helyén, miközben a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőségnél (ISU) számos rendellenességre derült fény - közölte a Prahova megyei ügyészség, illetve Raed Arafat államtitkár. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az ügyészek bejelentették: a pénteken talált csontokat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, mivel a még eltűntként nyilvántartott nyolcadik áldozat maradványai lehetnek. A panziótűz hét másik halálos áldozatát DNS-minták alapján azonosították.

Az ügyészség azt is közölte: befejezte a helyszíni nyomozást, és lezárta a helyszínt. Több tanút is kihallgattak, iratokat ellenőriztek, az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás gyanújával zajlik bűnvádi eljárás. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője (DSU) pénteken sajtótájékoztatón ismertette a legalább hét halálos áldozatot követelő tűzeset kapcsán indított vizsgálat eredményeit.

A Digi24 beszámolója szerint kiderült, hogy a Tohani településen leégett vendégházban nem volt füstérzékelő, és a Prahova megyei ISU 2019-es ellenőrzésekor be kellett volna zárni, ennek ellenére csak figyelmeztetést kapott a tulajdonos. Mint kiderült, a katasztrófavédelem megyei vezetői szemet hunytak a megye panzióinál tapasztalt szabályszegések felett, és beosztottjaikat is erre utasították.

Arafat szerint az intézménynél "köztudottan" gondok voltak, két éve ezért vonult nyugállományba az akkori főfelügyelő és helyettese. Felettesei kérésére csütörtökön a jelenlegi főfelügyelő is lemondott, az intézményt és a megelőzési tevékenységet bukaresti és brassói szakemberek irányítják. A 2019-es ellenőrzés ügyében a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is vizsgálatot folytatott, melyet idén bizonyítékok hiányában lezárt - írta az Agerpres.

Raed Arafat arról is szólt, hogy a panzió miként működhetett építési engedély nélkül. Egy 2011-es törvénymódosítás teremtett jogalapot erre - mondta -, de ennek most kezdeményezik az eltörlését. Előző nap a gazdasági és idegenforgalmi minisztérium is közölte: törvénymódosítást eszközöl, hogy ne kaphassanak működési engedélyt az építési és tűzvédelmi engedély nélküli szálláshelyek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Digi24 Arafatot idézve arról számolt be, hogy Romániában több mint 3000 vendéglátó létesítménynek nincs tűzvédelmi engedélye, közülük több mint ezer Prahova megyében van. Arra is kitért, hogy az országos intézmény szakemberhiánnyal küzd, felére csökkent az ellenőrzést végzők száma. A vendégekkel teli tohani-i panzió kedden gyulladt ki, az épületben 26-an tartózkodtak, előző este összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket - öt felnőttet és három gyereket - eltűntnek nyilvánították. Hét áldozat szénné égett holttestét a romok között találták meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem