20 °C Budapest
Mogyoród, 2014. július 25.Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj elsõ és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én.MTI Fotó: Marjai János

Ez a fogás lett az Év Strandétele 2023-ban: az fix, hogy sokan meg nem ennék

MTI
2023. augusztus 5. 11:21

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét - jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján. Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető. Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került. Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf - Csillag Richárd és Sipos Norbert - is csatlakozott. Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a "retró kínálat" megújításához.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket - ismertette. Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem