16 °C Budapest
View of an open suitcase full of clothes ready to travel. Holidays and travel concept.

Egyre több magyar fordít hátat a Balatonnak, Velencei-tónak: itt nyaralnak inkább, jobban megéri

2023. június 9. 10:07

Mióta ennyire megdrágult a belföldi nyaralás, sokan döntenek úgy, hogy inkább az ország határain kívül töltik el szabadságukat - rengeteg ilyen visszajelzés érkezett a Pénzcentrum legfrissebb felmérésében. De kiderült az is, kikkel és milyen közlekedési eszközzel utaznak leginkább a magyarok 2023-ban, ha nyaralni indulnak.

Mióta ennyire megdrágult a belföldi nyaralás, sokan döntenek úgy, hogy inkább az ország határain kívül töltik el szabadságukat - rengeteg ilyen visszajelzés érkezett a Pénzcentrum legújabb felmérésében. De kiderült az is, kikkel és milyen közlekedési eszközzel utaznak leginkább a magyarok 2023-ban ha nyaralni indulnak.

Tulajdonképpen véget ért a tanév, a magyar családok legnagyobb része jellemzően a következő 2,5 hónapban fog nyaralni, pihenni. De persze nem mindenki. A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, legutóbb a magyarok utazási szokásairól: kíváncsiak voltunk, a mostani, őrült magas infláció árnyékában jut-e még utazásra, nyaralásra, rekreációra.

Közel 11 ezer olvasónk töltötte ki a kérdőívünket az elmúlt egy hónapban, és mint kiderült, a magyaroknak rendkívül fontos a szabadidős utazás, a kikapcsolódás, ám sok családnak idén ez már tényleg csak álom: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres.

A kutatás kiértékelésének első részében megnéztük, évente hányszor jutnak el olvasóink kikapcsolódni, mennyi pénzt tudnak szánni rá, és mennyiben változtatta meg szokásaikat a koronavírusjárvány, illetve a mostani magas infláció,

Jellemzően milyen közlekedési eszközzel utazol?

Tudjuk, hogy a különadó miatt a repülőjegyek nagyot drágultak itthon, ettől függetlenül még mindig a második legnépszerűbb utazási forma, de persze az autót semmi sem előzheti meg. A buszos és a vonatos utazás szinte fej-fej mellett végzett.

Holott a benzin és a gázolaj eléggé megdrágult, mióta nem hatósági áras: tavaly nyáron még 480 forintért tudtunk hozzájutni literjéhez ez májusban már 550 forint környékén volt. De 2024-től még cudarabb idők jönnek: durva jövedékiadó-emelés jöhet jövőre, és egyelőre nem tudni, mennyivel kerül majd emiatt többe a benzin. Ez a jövőben nagyban befolyásolhatja majd az utazások módját.

Legtöbbször kikkel utazol szabadidős utazásra?

Nem meglepő, hogy legtöbben családtagjaikkal utaznak, a válaszadók 78,3 százaléka, legnagyobb arányban a 41-55 évesek, legkisebb arányban pedig a 25 év alatti fiatalok: ők inkább a barátaik mellett döntenek. Szervezett társas utazáson legnagyobb arányban a 64 év felettiek vesznek részt, 25 év alattiak pedig egyáltalán nem.

2023-ban hány alkalommal tervezel utazni belföldre, ill. külföldre?

Mióta ennyire megdrágult a belföldi nyaralás, sokan döntenek úgy, hogy inkább az ország határain kívül töltik el szabadságukat: válaszadóink 12,5 százaléka egyáltalán nem tervezi, hogy akár egy napot is nyaral itthon. Legnagyobb arányban a 25-40 év közöttiek válaszoltak így, közel ötödük, 17,5 százalékuk, legkisebb arányban pedig a 64 év feletti korosztály.

Iskolai végzettség szerint az látszik, hogy a legképzettebbek utasítják legnagyobb arányban a belföldi nyaralást, 90 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer, de inkább 3-4-szer utazik egy évben külföldre. Külföldre azok jutnak el legkisebb arányban, akik legfeljebb az általános iskolát fejezték be: nekik közel 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fog az országhatáron kívül nyaralni.

Lakóhely szerint azt találtuk, hogy Hajdú-Bihar, Baranya és Zala vármegyékben élnek legnagyobb arányban azok, akik idén egyszer sem mennek belföldre, és a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Békés megyében lakók nyilatkoztak úgy legnagyobb arányban, hogy idén nem lesz külföldi nyaralás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szabadválaszos kérdésünkhöz rengetegen írták, hogy inkább külföldre mennek idén, hiszen egy tengerparti nyaralás ma már olcsóbb, mint a Balaton:

A Balatont sajnos évek óta elkerüljük, alaptalan, indokolatlan, inkorrekt árazás miatt.

Azért nem utazom belföldre mert olcsóbban jövök ki Magyarország helyett ha az alábbi országokat választom: Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Portugália.....3000 huf-os sajtos tejfölös lángost egyenek a ….

Már nem olcsóbb itthon nyaralni, mint külföldön - sőt, ár-érték arányban már többnyire jobb külföldre menni; különös tekintettel a külföldön elérhető jobb hangulatra, szolgáltatási színvonalra

A belföldi (pl Balaton) az infláció előtt is drágább volt mint egy külföldi nyaralás. Ráadásul az időjárás itthon kiszámíthatatlanabb.

A kutatásról

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában összesen 10 954-en vettek részt, nagyobb részük, 54,6 százalékuk férfi. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 36,1 százalékuk 41 és 55 év közötti, 23,3 százalékuk 64 év feletti, 17,9 százalékuk 25 és 40 év közötti, 19,1 százalékuk 56 és 64 év közötti és 3,6 százalékuk volt 25 év alatti.

Lakóhely szerint 30,6 százalékuk él a fővárosban, 14,4 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3,8 százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 44,2 százalék legfeljebb középiskolát, 26,1 százalék főiskolát, 25,2 százalékuk egyetemet végzett. 2,5 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 1,9 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek.

Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők több mint fele házas, 21,5 százalékuk kapcsolatban él, 19,9 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 35,6 százalékuknak kettő gyermeke van, 23,2 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 15 százalék, 25,7százalékuknak nincs gyermeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm