2 °C Budapest
tourists walking on Fonyod pier at Lake Balaton winter spring time .

Brutálisan drágult a nyaralás itthon 2022-ben: mégis szívesen utaznak belföldön a magyarok

2022. október 7. 20:02

17,5 százalékkal nőtt a bruttó szobaár bevétel 2022 nyarán tavalyhoz képest, a foglalások darabszáma 7,4 százalékkal gyarapodott. Egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 ezer forintba került, ami átlag 11,4 százalékos drágulást jelent. Bár tavalyhoz képest nőtt a külföldre szóló foglalások aránya, még így is jóval több magyar nyaralt idén belföldön, mint 2019-ben. Siófok, Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Balatonfüred voltak a leglátogatottabb úticélok.

A bruttó szobaár bevétel 17,5 százalékkal nőtt 2021-hez képest, a pandémia előtthöz viszonyítva a felénél is többel.

Ehhez részben hozzájárult, hogy nőtt a foglalások darabszáma is: a tavalyi nyárnál 7,4 százalékkal, 2019-hez képest pedig 15,2 százalékkal. Ezen kívül az áremelés is jelentősen megmutatkozik az eredményben: míg tavalyhoz képest átlagosan 11,4 forinttal kellett idén többet fizetnie egy főnek egy éjszakáért, a pandémia előtthöz képest átlagosan 34,4 százalék a drágulás –írja közleményében a Szállás.hu.

Egy foglalás átlagosan 3 főre és 2,6 éjszakára szólt. „A vendégek újra bátrabbak az előfoglalást illetően, hiszen a lemondási díj nélkül és az előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek számukra – állapította meg Kelemen Lili sajtószóvivő. Azt is hozzátette, hogy az idei év foglalási tendenciái már a 2019-es, pandémia előtti időszak trendjeihez hasonlítottak inkább. „Augusztusban foglalási számban ugyan lassulást tapasztaltunk, de ez a 2019-es trendek alapján várható volt, hiszen a COVID előtti időszakban is hangsúlyosabb volt az előfoglalás a nyárra – magyarázta a szóvivő. – Ugyanakkor ez az összeredményben nem okozott visszaesést, hiszen az előfoglalás nagyobb ütemű volt, mint az elmúlt két évben, és egyébként 2019-hez képest is erősebbre sikerült”.

A vakációzók zöme (72,7%) nem hotel típusú szálláshelyet választott idén nyáron. Apartmanban 29,6, vendégházban 21,3, panzióban 15,4, egyéb kategóriában 6,6 százalékuk hajtotta álomra fejét. „Bár arányaiban tavaly is népszerűbb volt a nem-hotel kategória, akkor darabszámban többen választottak hotel szálláshelyet, mint idén – mondta Kelemen Lili – A következő időszakban a non-hotelizáció további erősödésére számítunk, amit az egyéb tényezők mellett főként az alacsonyabb ár iránti kereslet növekedése okoz”. Míg 2022 nyarán a hotelekben átlagosan 16 500 forintba került egy éjszaka egy főnek, panzióban 9120, apartmanban 7780, vendégházban pedig 7220 forintba. Legtöbbször a félpanziós ellátást keresték az pihenni vágyók, de az önálló ház, medence és a reggeli kategóriák is népszerűek voltak. Ugyan idén augusztus 20-a nem hozott hosszú hétvégét, mégis ez volt a nyár legtelítettebb hétvégéje.

A Balaton és a fürdővárosok vitték a prímet

A foglalási számok alapján a legtöbben Siófokon, Hajdúszoboszlón, Budapesten, Egerben és Balatonfüreden nyaraltak. Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs sorakoznak a legnépszerűbb belföldi úti célok top tízes listáján. Közülük Balatonfüreden és Hévízen volt a legmagasabb az egy főre jutó átlagár egy éjszakára, mindkét településen 14 ezer forint feletti volt ez az összeg. Tavalyhoz képest a legnagyobb drágulás Budapesten és Gyulán volt, mindkét településen 18,1 százalékkal nőtt egy főnek egy éjszaka átlagára. Ugyanakkor Egerben 1,8 százalékkal, Szegeden 5 százalékkal csökkent az átlagár 2021-hez viszonyítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A top turisztikai régiók közül a Balaton bizonyult a legnépszerűbbnek idén nyáron is, minden harmadik foglalás a magyar tenger térségébe szólt. Észak-Magyarország a foglalások 15,6 százalékával a második helyen végzett, Nyugat-Dunántúl 11,1 százalékkal pedig a dobogó harmadik fokára került. A legismertebb vízpartok közül a Velencei-tó környékén 11 140 forintba, a Balatonon 10 940 forintba, a Tisza-tó térségében pedig 8 020 forintba került átlagosan egy éjszaka egy fő részére idén nyáron.

A legnagyobb mértékű drágulás ezek közül a Tisza-tónál volt, több mint 11 százalékkal nőtt az átlagár egy főnek egy éjszakára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem