13 °C Budapest
Itt a balatoni fizetős strandok teljes listája: komoly áremelésre számíthatnak a nyaralni indulók

Itt a balatoni fizetős strandok teljes listája: komoly áremelésre számíthatnak a nyaralni indulók

2023. május 27. 13:04

A pünkösdi hosszú hétvégén ezrek fogják ellepni a Balaton partját, a szállásadók egy egészen izmos, akár teltházas hétvégére készülnek. Az éttermek, fagyizók cukrászdák nyitva, a tó vize 20 fok felett: minden adott egy tökéletes szezon előtti mininyaraláshoz. Aki idén most érkezik először a tó partjára, az nagyjából 20-30 százalékos drágulással fog szembesülni, többek között a strandbelépők is megemelkedtek a tavalyi évhez viszonyítva. A Pénzcentrum egyesével felkereste a balatoni önkormányzatokat, hogy tisztább képet kapjunk, és megtudjuk, hogy készülnek a szezonra.

Az elmúlt időszak esős hetei után úgy néz ki, végleg beköszöntött a jó idő, a pünkösdi hosszú hétvégén akár 29 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, a Balaton vize pedig akár 21 fokos is lehet. Készülnek is gőzerővel a tó környékén a szállásadók és a vállalkozók, sőt, a merészebbek már a strandbüféket is kinyitják majd.

Aki idén most érkezik először a Balaton partjára, az nagyjából 20-30 százalékos drágulással fog szembesülni. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a hazai infláció még mindig bőven 20 százalék fölött van: a szállásadók és szolgáltatók pedig többszörösen is kitettek a mostani folyamatoknak, és közben a munkabéreket is emelniük kell. 2023-ra is drágább lett a szállás, az étkezés, sőt, a strandbelépők is.

Maradnak még szabadstrandok?

A Balaton szinte összes településén vannak szabadstrandok, egy azonban már majdnem biztos, hogy eltűnik: januárban mi is hírt adtunk róla, hogy újabb balatoni szabadstrand lehet fizetős: Siófok képviselő-testülete tárgyal egy strandról, az Újhelyi fizetőssé tétele van napirenden, de nem 2023-tól csak 2024-től.

Viszont jó hír, hogy Balatonföldváron a Nyugati Strand az idei évtől szabadstrand lesz -  ez korábban fizetős strand volt.

Balatoni strandbelépők 2023

Igaz, hogy a tó körül ma még sok helyen strandolhatunk ingyen, ám ahol belépőt kérnek, ott ismét emeltek. Igyekeztünk, minél több 2023-as árat összegyűjteni, persze van önkormányzat, aki még nem hozta nyilvánosságra

Fontos! Az teljes árjegyzék még nem áll rendelkezésünkre, de a táblázat folyamatosan frissül!

Ahogy a táblázatból is jól látszik, mindenhol kénytelenek voltak emelni az önkormányzatok, üzemeltetők,

  • Alsóörsön 500 forintot
  • Badacsonyban 50 forintot
  • Badacsonytomajon 150 forintot
  • Balatonakaliban 200 forintot
  • Balatonakarattyán 700 forintot
  • Almádiban 400, illetve 500 forintot
  • Balatonföldváron 200 forintot – viszont a Nyugati strand idén ingyenes lesz!
  • Balatonfüreden 200, illetve 400 forintot
  • Balatonfűzfőn 300 forintot
  • Balatongyörökön nem lesz emelés
  • Balatonkenesén 500 forintot
  • Balatonlellén 300 forintot
  • Balatonszárszón 200 forintot
  • Balatonszepezden nem lesz emelés
  • Balatonvilágoson 100 forintot
  • Fonyódon nem lesz emelés
  • Gyenesdiáson 300, illetve 400 forintot
  • Révfülöpön 200 forintot
  • Siófokon 300, illetve 500 forintot
  • Szigliget 500 forint
  • Tihany Sajkod 200 forint
  • Vonyarcvashegy 200 forint
  • Zánka 500 forint
  • Balatonszemes Élményfürdő 210 forint

Siófok

A Siófoki szabadstrandok felkészülten várják a Balatonra érkezőket. Nyitva vannak már az ingyenes strandi illemhelyek, a lépcsők és a kijelölt fürdőhelyeket jelölő bóják is bekerültek a vízbe. A terület rendezése, takarítása folyamatosan történik. A Nagystrand május 12-től ingyenesen látogatható volt május 25-ig, május 26-tól az előszezoni díjszabás szerint kell fizetni a belépődíjat. A sóstói strand a tavalyi évtől eltérően a Pünkösdi hosszú hétvégén is egészen június 15-ig ingyenesen látogatható, belépődíjat csak június 16-án, a főszezoni időszak első napján kell vásárolni. Az árak inflációt követően emelkedtek. Az Újhelyi strand május 12-től szeptember 17-ig továbbra is díjmentesen igénybe vehető. A Nagystrandon újra forog május 19-től az 50 m magas Óriáskerék, (idén új egyedi gyártású gondolákkal) és a Plázs is megnyitja kapuit május 26-án, zenei koncertekkel, programokkal várják a vendégeket. A siófoki lakosok kedvezményes belépővel látogathatják idén a helyi strandokat.

Balatonvilágos

A tavalyi évben Balatonvilágos területén található strandokon a nagyobb fejlesztések befejeződtek. A Községi Fizetős Strandon a napi belépők mellé idén bevezetik a heti bérletet:

  • Felnőtt: 4 000 Ft/fő
  • Nyugdíjas, Diák (diákigazolvány felmutatásával!) : 3000.- Ft/fő
  • 3-6 év közötti gyermek: 2 000 Ft/fő
  • Családi: 2 felnőtt + 2 gyermek  (14 év alatti): 11 000 Ft

Lakcímkártyával és fényképes igazolvánnyal igazolt helyi lakosok részére a strand használata térítés mentes.

Balatonfüred

A füredi strandokon az idei évben is magas szintű zöldterületfejlesztést hajtottak végre: robotfűnyírókat telepítettek, gyepszellőztetést valósítottak meg, locsolórendszer hálózatot korszerűsítettek, valamint különböző elektromos eszközöket, járművet vásároltak. Informatikai, beléptetőrendszer fejlesztést valósítanak meg a kötelező NTAK turisztikai adatszolgáltatáshoz is igazodva.

Balatonszárszó

Szárszó Központi strandja fizetős. 2023-ban 15% emelést történt, felnőtt belépő 1 300 Ft, gyermek,- nyugdíjas belépő 700 Ft. Az áraik az emelés után is a déli parton a legolcsóbbjai maradtak. Ezen kívül van még két szabadstrand, amelyek teljesen ingyenesek, beleértve a mosdóhasználatot és a strandpályák használatát is. 2023-ban nem történt további fejlesztés, felújítás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balatonszemes

Szemesen a strandok és a parkolás ingyenes, az Strandjaink ingyenesek, parkolás ingyenes, élményfürdőnk belépő díjai 2 órára 1610 forint, gyermeknek, nyugdíjasnak 1035 forint, a családi belépő 1995-3165 forint, a diákjegy 1265 forint.

Balatonakali

A Balatonakali Mandulavirág Strand belépőjegyei átlagosan 25 % körül drágulnak, felnőtt napijegy 1200 Ft. Beruházásként folytatják bérelhető SUP tárolóik építését, így a szezonra 15 db áll majd rendelkezésre.

Balatonlelle

A Balatonlellei Napfény strand esetében a 2023.évben minimális mértékű jegyár emelés történt. A település területén található 3 szabadstrand 2023.évben is ingyenes formában üzemel. A Keleti Feltöltés – szabadstrandon az egyik illemhelyen beléptető rendszer kerül kiépítésre, mely fizetős lesz, de a szabadstrandok egyéb illemhelyei (összesen 6 db) továbbra is ingyenesen vehető igénybe a strandvendégek számára.

Balatonföldvár

Balatonföldváron a Keleti Strand 2023.június 15-től lesz fizetős. A felnőtt belépőjegy ára 1500 forintba kerül idén, viszont a nyugati Strand az idei évtől szabadstrand lesz -  ez korábban fizetős strand volt.

Balatonszepezd

Központi strandot június 17-én nyitják, a másik két strandot rá 1 hétre. Az embereik már most behelyeznek lépcsőket a korai fürdőzőknek, vállalkozó a napokban berakja a tavalyi évben pályázaton nyert úszóstéget is.  Saját erőből oldják meg a vizesblokkok felújítását, ajtókat is cserélniük kell rongálás miatt. A pénztárosok felvétele zajlik, a tavalyi rutinos személyzet ismét munkába áll.

A vendéglősök készülődnek, a Központi és a Szepezdfürdői strandon új üzemeltetők lesznek, bővül a szolgáltatói kör. A belépőárak nem változtak, a helyi lakosok ingyenesen, a nyaralók 12 000 Ft/szezon áron tudnak bérletet venni. A vizimentősökkel mindhárom strandra szerződést kötöttek már, így a biztonságos működés biztosított - olvasható a település Facebook oldalán.

Tihany

Tihany Község Önkormányzatának tulajdonában 4 strand van:

  • Sajkod strandfürdő (fizetős)
  • Hajóállomás strandfürdő (fizetős)
  • Somos strandfürdő (szabad)
  • Gödrös strandfürdő (szabad)

Az önkormányzat a két szabadstrandot üzemelteti, a két fizetős strandot bérlők működtetik. Mind a négy strandnál fizetős a parkolás, amely az alábbiak szerint alakul személygépkocsi esetében

  • Sajkod: március 1-től november 30-ig 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap
  • Hajóállomás: egész évben 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap
  • Somos: nem önkormányzati a parkoló, a Tihanyi Erdőbirtokosság üzemelteti
  • Gödrös: március 1-től november 30-ig 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap

Nyilvános WC a szabad strandokon működik, melyek nem fizetősek. A strandok működése folyamatosan ellenőrzött, mind a vízminőség tekintetében, mind a tó környezetére vonatkozóan. A vízimentő szolgálat működését az önkormányzat biztosítja. 

Címlapkép: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem