31 °C Budapest
Itt a balatoni fizetős strandok teljes listája: komoly áremelésre számíthatnak a nyaralni indulók

Itt a balatoni fizetős strandok teljes listája: komoly áremelésre számíthatnak a nyaralni indulók

2023. május 27. 13:04

A pünkösdi hosszú hétvégén ezrek fogják ellepni a Balaton partját, a szállásadók egy egészen izmos, akár teltházas hétvégére készülnek. Az éttermek, fagyizók cukrászdák nyitva, a tó vize 20 fok felett: minden adott egy tökéletes szezon előtti mininyaraláshoz. Aki idén most érkezik először a tó partjára, az nagyjából 20-30 százalékos drágulással fog szembesülni, többek között a strandbelépők is megemelkedtek a tavalyi évhez viszonyítva. A Pénzcentrum egyesével felkereste a balatoni önkormányzatokat, hogy tisztább képet kapjunk, és megtudjuk, hogy készülnek a szezonra.

Az elmúlt időszak esős hetei után úgy néz ki, végleg beköszöntött a jó idő, a pünkösdi hosszú hétvégén akár 29 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, a Balaton vize pedig akár 21 fokos is lehet. Készülnek is gőzerővel a tó környékén a szállásadók és a vállalkozók, sőt, a merészebbek már a strandbüféket is kinyitják majd.

Aki idén most érkezik először a Balaton partjára, az nagyjából 20-30 százalékos drágulással fog szembesülni. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a hazai infláció még mindig bőven 20 százalék fölött van: a szállásadók és szolgáltatók pedig többszörösen is kitettek a mostani folyamatoknak, és közben a munkabéreket is emelniük kell. 2023-ra is drágább lett a szállás, az étkezés, sőt, a strandbelépők is.

Maradnak még szabadstrandok?

A Balaton szinte összes településén vannak szabadstrandok, egy azonban már majdnem biztos, hogy eltűnik: januárban mi is hírt adtunk róla, hogy újabb balatoni szabadstrand lehet fizetős: Siófok képviselő-testülete tárgyal egy strandról, az Újhelyi fizetőssé tétele van napirenden, de nem 2023-tól csak 2024-től.

Viszont jó hír, hogy Balatonföldváron a Nyugati Strand az idei évtől szabadstrand lesz -  ez korábban fizetős strand volt.

Balatoni strandbelépők 2023

Igaz, hogy a tó körül ma még sok helyen strandolhatunk ingyen, ám ahol belépőt kérnek, ott ismét emeltek. Igyekeztünk, minél több 2023-as árat összegyűjteni, persze van önkormányzat, aki még nem hozta nyilvánosságra

Fontos! Az teljes árjegyzék még nem áll rendelkezésünkre, de a táblázat folyamatosan frissül!

Ahogy a táblázatból is jól látszik, mindenhol kénytelenek voltak emelni az önkormányzatok, üzemeltetők,

 • Alsóörsön 500 forintot
 • Badacsonyban 50 forintot
 • Badacsonytomajon 150 forintot
 • Balatonakaliban 200 forintot
 • Balatonakarattyán 700 forintot
 • Almádiban 400, illetve 500 forintot
 • Balatonföldváron 200 forintot – viszont a Nyugati strand idén ingyenes lesz!
 • Balatonfüreden 200, illetve 400 forintot
 • Balatonfűzfőn 300 forintot
 • Balatongyörökön nem lesz emelés
 • Balatonkenesén 500 forintot
 • Balatonlellén 300 forintot
 • Balatonszárszón 200 forintot
 • Balatonszepezden nem lesz emelés
 • Balatonvilágoson 100 forintot
 • Fonyódon nem lesz emelés
 • Gyenesdiáson 300, illetve 400 forintot
 • Révfülöpön 200 forintot
 • Siófokon 300, illetve 500 forintot
 • Szigliget 500 forint
 • Tihany Sajkod 200 forint
 • Vonyarcvashegy 200 forint
 • Zánka 500 forint
 • Balatonszemes Élményfürdő 210 forint

Siófok

A Siófoki szabadstrandok felkészülten várják a Balatonra érkezőket. Nyitva vannak már az ingyenes strandi illemhelyek, a lépcsők és a kijelölt fürdőhelyeket jelölő bóják is bekerültek a vízbe. A terület rendezése, takarítása folyamatosan történik. A Nagystrand május 12-től ingyenesen látogatható volt május 25-ig, május 26-tól az előszezoni díjszabás szerint kell fizetni a belépődíjat. A sóstói strand a tavalyi évtől eltérően a Pünkösdi hosszú hétvégén is egészen június 15-ig ingyenesen látogatható, belépődíjat csak június 16-án, a főszezoni időszak első napján kell vásárolni. Az árak inflációt követően emelkedtek. Az Újhelyi strand május 12-től szeptember 17-ig továbbra is díjmentesen igénybe vehető. A Nagystrandon újra forog május 19-től az 50 m magas Óriáskerék, (idén új egyedi gyártású gondolákkal) és a Plázs is megnyitja kapuit május 26-án, zenei koncertekkel, programokkal várják a vendégeket. A siófoki lakosok kedvezményes belépővel látogathatják idén a helyi strandokat.

Balatonvilágos

A tavalyi évben Balatonvilágos területén található strandokon a nagyobb fejlesztések befejeződtek. A Községi Fizetős Strandon a napi belépők mellé idén bevezetik a heti bérletet:

 • Felnőtt: 4 000 Ft/fő
 • Nyugdíjas, Diák (diákigazolvány felmutatásával!) : 3000.- Ft/fő
 • 3-6 év közötti gyermek: 2 000 Ft/fő
 • Családi: 2 felnőtt + 2 gyermek  (14 év alatti): 11 000 Ft

Lakcímkártyával és fényképes igazolvánnyal igazolt helyi lakosok részére a strand használata térítés mentes.

Balatonfüred

A füredi strandokon az idei évben is magas szintű zöldterületfejlesztést hajtottak végre: robotfűnyírókat telepítettek, gyepszellőztetést valósítottak meg, locsolórendszer hálózatot korszerűsítettek, valamint különböző elektromos eszközöket, járművet vásároltak. Informatikai, beléptetőrendszer fejlesztést valósítanak meg a kötelező NTAK turisztikai adatszolgáltatáshoz is igazodva.

Balatonszárszó

Szárszó Központi strandja fizetős. 2023-ban 15% emelést történt, felnőtt belépő 1 300 Ft, gyermek,- nyugdíjas belépő 700 Ft. Az áraik az emelés után is a déli parton a legolcsóbbjai maradtak. Ezen kívül van még két szabadstrand, amelyek teljesen ingyenesek, beleértve a mosdóhasználatot és a strandpályák használatát is. 2023-ban nem történt további fejlesztés, felújítás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Balatonszemes

Szemesen a strandok és a parkolás ingyenes, az Strandjaink ingyenesek, parkolás ingyenes, élményfürdőnk belépő díjai 2 órára 1610 forint, gyermeknek, nyugdíjasnak 1035 forint, a családi belépő 1995-3165 forint, a diákjegy 1265 forint.

Balatonakali

A Balatonakali Mandulavirág Strand belépőjegyei átlagosan 25 % körül drágulnak, felnőtt napijegy 1200 Ft. Beruházásként folytatják bérelhető SUP tárolóik építését, így a szezonra 15 db áll majd rendelkezésre.

Balatonlelle

A Balatonlellei Napfény strand esetében a 2023.évben minimális mértékű jegyár emelés történt. A település területén található 3 szabadstrand 2023.évben is ingyenes formában üzemel. A Keleti Feltöltés – szabadstrandon az egyik illemhelyen beléptető rendszer kerül kiépítésre, mely fizetős lesz, de a szabadstrandok egyéb illemhelyei (összesen 6 db) továbbra is ingyenesen vehető igénybe a strandvendégek számára.

Balatonföldvár

Balatonföldváron a Keleti Strand 2023.június 15-től lesz fizetős. A felnőtt belépőjegy ára 1500 forintba kerül idén, viszont a nyugati Strand az idei évtől szabadstrand lesz -  ez korábban fizetős strand volt.

Balatonszepezd

Központi strandot június 17-én nyitják, a másik két strandot rá 1 hétre. Az embereik már most behelyeznek lépcsőket a korai fürdőzőknek, vállalkozó a napokban berakja a tavalyi évben pályázaton nyert úszóstéget is.  Saját erőből oldják meg a vizesblokkok felújítását, ajtókat is cserélniük kell rongálás miatt. A pénztárosok felvétele zajlik, a tavalyi rutinos személyzet ismét munkába áll.

A vendéglősök készülődnek, a Központi és a Szepezdfürdői strandon új üzemeltetők lesznek, bővül a szolgáltatói kör. A belépőárak nem változtak, a helyi lakosok ingyenesen, a nyaralók 12 000 Ft/szezon áron tudnak bérletet venni. A vizimentősökkel mindhárom strandra szerződést kötöttek már, így a biztonságos működés biztosított - olvasható a település Facebook oldalán.

Tihany

Tihany Község Önkormányzatának tulajdonában 4 strand van:

 • Sajkod strandfürdő (fizetős)
 • Hajóállomás strandfürdő (fizetős)
 • Somos strandfürdő (szabad)
 • Gödrös strandfürdő (szabad)

Az önkormányzat a két szabadstrandot üzemelteti, a két fizetős strandot bérlők működtetik. Mind a négy strandnál fizetős a parkolás, amely az alábbiak szerint alakul személygépkocsi esetében

 • Sajkod: március 1-től november 30-ig 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap
 • Hajóállomás: egész évben 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap
 • Somos: nem önkormányzati a parkoló, a Tihanyi Erdőbirtokosság üzemelteti
 • Gödrös: március 1-től november 30-ig 9-20 óra között 400 Ft/óra vagy 2000 Ft/nap

Nyilvános WC a szabad strandokon működik, melyek nem fizetősek. A strandok működése folyamatosan ellenőrzött, mind a vízminőség tekintetében, mind a tó környezetére vonatkozóan. A vízimentő szolgálat működését az önkormányzat biztosítja. 

Címlapkép: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem