6 °C Budapest
view into a restaurant with a nice laid table

Aggasztó hírek érkeztek: fű alatt óriási csődhullám söpört végig Magyarországon?

2023. május 25. 10:03

Komoly bezárási hullám futott végig a magyar vendéglátásban, ezt már a KSH adatai is alátámasztják. Mint kiderült, bő 10 év óta először 40 ezer alá csökkent a kereskedelmi vendéglátóhelyek (azaz pl. éttermek, büfék, kocsmák) száma az országban. A szállások is megsínylették a rezsiemelést, sokan a téli időszakban inkább ki sem nyitottak

Amióta a jelenlegi módszertannak közlik az adatokat, nem volt még ilyen kevés kereskedelmi vendéglátóhely Magyarországon, 2010 óta 2022 végén először csökkent 40 ezer alá ez a szám - derült ki a KSH adataiból.

2021 végéhez képest 1445 üzlet tűnt el a statisztikából, ami az összes kereskedelmi vendéglátóegység 3,5 százaléka. Az egy év alatt bezárt egységek 53,1 százaléka úgynevezett "italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely" volt, 42,3 százalék "étterem, büfé. gyorsétterem" kategóriába tartozott, a maradék pedig cukrászda volt.

Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt a hazai éttermek, büfék mintegy 2,57 százaléka húzta le a rolót, a cukrászdák 1,67 százaléka tűnt el, míg italüzlet-kávézó-szórakozóhely kategóriában tavaly év végén 5,73 százalékkal működött kevesebb egység, mint egy évvel korábban.

A vendéglátósok helyzetén az sem segített, hogy a KSH adatai szerint 2022-ben összességében 22,4 százalékkal volt magasabb a kereskedelmi egységek forgalma a tavalyinál. Eközben 2022-ben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben a vendéglátó vállalkozások szempontjából hangsúlyos élelmiszerek drágultak, 26,0 százalékkal. És erre jöttek még rá a megemelkedett rezsiköltségek.

2021-hez képest a vendéglátói forgalom is jelentősen átalakult a KSH számai szerint: mint kiderült, 2022-ben kevesebbet tettek ki a nagy egészből az ételek, a vendégek inkább az alkoholos és alkoholmentes italok irányába tolódtak el, és a kávé felé.

Mi a helyzet a szálláshelyeken?

A KSH adataiból kiderült az is, hogy a szálláshelyek is igencsak megszenvedték az elmúlt egy évet: összességében 11,5 százalékkal kevesebb kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon idén márciusban, mint 2021 azonos hónapjában - a statisztikai hivatal akkor tekinti működőnek az egyes egységeket, ha volt az adott hónapokban vendégforgalom.

A legagyobb csökkenés az úgynevezett közösségi szálláshelyeknél volt, majdnem 29 százalékkal üzemelt kevesebb márciusban, mint egy évvel korábban. Az üdülőháztelepeknél 16,5 százalékkal kevesebbet regisztráltak, panzióból 14,6 százalékkal működött kevesebb. Legkevésbé a szállodákat érintette a bezárási hullám (-4,2%), viszont ami érdekes, hogy kempingekből több üzemelt idén márciusban, mint egy évvel korábban - ez vélhetően az enyhe télnek is betudható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor, ha a görbéket nézzük, valamennyire megnyugtató lehet, hogy a tavasz beálltával növekedni kezdett az üzemelő szálláshelyek száma. Úgyhogy beigazolóni látszik: többen csak a fűtési időszakra zártak be, esetleg idő közben javítottak is az egységek energiahatékonyságán.

A csőd elől menekültek a bezárásba

Korábban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke még márciusban arról beszélt: arról nincs információjuk, hogy hány vállalkozás került bajba a megemelkedett számlák miatt, ám a bezárási hullám már hónapokkal ezelőtt elindult.

Sokan be is zártak még a szerződése kifutása előtt, mert kiszámolták, hogy egyszerűen nem tudták volna kigazdálkodni az új, megemelkedett rezsiköltségeket, ráfizetéses lett volna nyitva tartani.

- vázolta.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke pedig kijelentette: az energiaválság már tavaly év végén elég nagy problémákat okozott a szakmában. Már tavaly novemberben és december voltak olyan vállalkozások, akik egyszerre fizették az aktuális fogyasztásuk után a számlát és közben előre kellett fizetniük a januári és februári számlájukat is - akik ezt az időszakot túlélték, azok már véhetően talpon is maradnak szerinte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem