23 °C Budapest
Gas meter used in Japan

Ennyit a nagy árcsökkentésről a hazai boltokban: korai volt örülni a hirtelen jött akcióknak?

2023. március 13. 05:32

Újabb csődhullámtól tart az energetikai szakértő, mivel lassan égető problémát fognak jelenteni a vállalkozásoknak a kifizetetlen rezsiszámlák. Balogh József emlékeztetett: sokan januártól kötöttek új szerződést a szolgáltatóval, jóval magasabb áron, mint korábban. A vendéglátásban már korábban is bezárásba menekültek a csődtől - tudtuk meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint energiacsapdába kerültek a magyar boltok beszállítói, így pedig elég nehézked az árak csökkentése.

Bár enyhe volt a tél, ami meglátszik a magyar lakosság rezsiszámláin is, a hazai vállalkozások helyzetén egyáltalán nem segített az évszázad egyik legenyhébb téli időszaka. Sőt, Balogh József energetikai szakértő szerint a problémák még csak most kezdődnek, például a vendéglátásban.

Pont a napokban jött be hozzám egy vendéglátós ügyfél, hogy segítsek. Ő eddig durván 237 ezer forintot fizetett, most pedig 2,7 millióról jött ki a számla. Mivel egy kis kávézóról van szó, és ha ez a számla jogos, akkor nekik gyakorlatilag kaputt, csődbe mentek

- mesélte a szakember, aki szerint a csődhullám most, március-áprilisban fog beindulni az országban.

Most fog leesni a tantusz a fogyasztók jó részénél, hogy "úr isten mennyire megemelkedett a villany és a gáz ára!" A legnagyobb pofont azok fogják kapni, akik előtte 2-3 éves fix szerződésben voltak, még pont elcsípték a régi, olcsó árat. Amikor ezek átkerülnek a mostani piaci körülmények közé, akkor jönnek a tízszeres számlák. Nincs kess, nem tudja kifizetni, zár be

- magyarázta Balogh József, aki szerint a probléma legfőképpen az, hogy sok válallati fogyasztónak december 31-ig kitartott a régi szerződése a szolgáltatónál.

Nekem is van olyan ügyfelem, aki annak idején aláírt egy többéves szerződése az áramszolgáltatóval, ami tavaly év végén járt le. Ő is, amikor elkezde az új számláit kapni, folyamatosan reklamált, nem hiszi el, és kifizetni sem tudja. És most tavasszal fog lejárni a türelmi idő, a szolgáltatók pedig lassan indítják a behajtásokat, márpedig a 10-15-szörös számlákat sok vállalkozó egyszerűen nem tudja befizetni, nincs ennyi pénze

- magyarázta.

Sokan bezárással előzték meg a csődöt

A szakértő által vázolt aggodalom félig-meddig jogos is lehet, mondta a Pénzcentrumnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Mint mondta, arról nincs információjuk, hogy hányan kerültek bajba a megemelkedett számlák miatt, ám a bezárási hullám már hónapokkal ezelőtt elindult, hiszen mindenki ki tudta volna számolni, mennyi lesz a megemelkedett energiaköltsége - aki viszont nem gondolkodott előre, az valóban mostanában kerülhet bajba.

Sokan be is zártak még a szerződése kifutása előtt, mert kiszámolták, hogy egyszerűen nem tudták volna kigazdálkodni az új, megemelkedett rezsiköltségeket, ráfizetéses lett volna nyitva tartani. De biztosan akadnak olyanok, akik nem számoltak azzal, mi fog történni, most pedig jönnek a számlák, amiket nem fognak tudni kifizetni

- vázolta Flesch Tamás, aki szerint jelenleg minden attól függ, hogy a vállalkozások milyen szerződést kötöttek a szolgáltatóval.

Bár manapság azt is nehéz megmondani, hogy mi lesz holnap, most úgy tűnik, az járt a legjobban, aki nem fix szerződést kötött, hanem piaci áron számláznak neki - esetleg fele-fele arányban fix és piaci áron kapja az energiát -, hiszen az utóbbi hónapokban jelentősen csökkentek az energiaárak. Aki viszont hosszabb távra, fix árakkal szerződött, annak azzal kell számolnia, hogy jó ideig ezeket a megemelkedett számlákat fogja kapni

- mondta az elnök.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint az energiaválság már tavaly év végén elég nagy problémákat okozott a szakmánkban, mivel több vállalkozásnak lejárt a szerződése, vagy egyoldalúan felmondta a szolgáltató az élő szerződésüket. Erdélyi Balázs a Pénzcentrum kérdésére kifejtette, már tavaly novemberben és december voltak olyan vállalkozások, akik egyszerre fizették az aktuális fogyasztásuk után a számlát és közben előre kellett fizetniük a januári és februári számlájukat is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez volt a kimondottan kemény időszak. Akik ezt az időszakot túlélték és szerencsére a többség talpon tudott maradni, még ha komoly vérvesztességekkel is járt, a tavaszi időszak már remélhetőleg valamivel könnyebb lesz. Természetesen nagy különbségek vannak jelenleg is a vállalkozások között, hiszen akik fix áron kötöttek szerződést, azok most többet fizetnek az energiáért, mint akik a spotáras megoldást választották. Az energiaköltség a szakmánkban igen jelentős, energiaintenzív tevékenységet folytatnak a cukrászdák, de sajnos többen mégsem mertek belevágni az energia támogatásba, a támogatás feltételei miatt

- magyarázta a szakember. Hozzátette, ennek ellenére tömeges bezárásokra nem számítunk, de ez most leginkább a tavaszi szezontól függ. Ha egy napsütéses, szép tavaszunk lesz és elindul az élet a cukrászdákban, beindul a fagylalt eladás, akkor elkezdhetik a vállalkozók betömködni a téli időszak okozta lyukakat.

A nagy kérdés majd a következő tél lesz, akkor fog majd eldőlni, hogy kik azok, aki már nem akarnak, vagy nem tudnak egy újabb költséges télnek nekiindulni. Az átmeneti, vagy végleges bezárások év végén várhatóak

- tette hozzá Erdélyi Balázs.

Csapdában a magyar termelők, nem lesz itt áresés?

Nem csak a vállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe az elszállt energiadíjak miatt, hanem a hazai infláció letörése is veszélybe került a magas számlák, illetve a hosszabb távú szerződések miatt - erre hívta fel a figyelmet Neubauer Katalin. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy a kiskereskedelmi árakat igyekeznek minél több termék esetében csökkenteni, de sok esetben ennek a magas rezsi az akadálya.

Amikor a tejtermékeknél indult el az árcsökkenés, a kereskedelmi láncok próbálták a nem nagyvállalati szektorba tartozó beszállítókkal is tárgyalni. Akkor derült ki, hogy a kkv-szektor szereplői sok esetben a múlt év utolsó hónapjaiban kötöttek új energiaszerződést. Esetükben nem csak az a baj, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat, hanem az, hogy a magas energiaköltségekkel kalkulált önköltségi áraik nem versenyképesek

- húzta alá a szakember. Így pedig az említett vállalatok nem fogják tudni csökkentetni a beszállítói áraikat sem, magyarul a vásárlók a boltok polcain sem számíthatnak árcsökkenésre. Neubauer Katalin szerint ráadásul a legtöbb termelő semmilyen energiabeszerzési tapasztalattal nem rendelkezett korábban, így kellett leszerződni a szolgáltatókkal, a háború és a válság kellős közepén. Ellentétben a nagyvállalatokkal, akik jellemzően tudják, hogyan lehet a szabadpiacról energiát vásárolni.

Sokan egyébként nem is tudtak olyan mozgószerződést kötni, amelyben havi indexált árakat fizethetnek: vagy nem kaptak ilyen ajánlatot a szolgáltatótól, vagy nem tudtak a lehetőségről. Ennek látszik már az eredménye: bizony, aki akkor 160-180 forintos áramár mellett (plusz rendszerhasználati díj) 1-2 évre lekötötte a szerződését, az most nem tud versenyképes árat mondani

- sorolta a főtitkár. A szervezet azt reméli, hogy a szóban forgó szerződéseket a lejárat előtt újra lehet majd tárgyalni, lesz mód az újrakötésre egy, a mostaninál kedvezőbb árszabás mellett. Hozzátette, egyelőre sem a feldolgozóipar, sem a kereskedők nem tudnak a 60-70 forint per kilowattos áramba becsatlakozni, mert a kkv-k nagy részének le van kötve a szerződése.

Energiacsapda helyzete áll fenn, amelyen a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint egy kormányzati határozat, módosítás tudna változtatni. Azt kérjük a döntéshozóktól, vizsgálják felül a helyzetet, mert mi azt tapasztaljuk a piacon, hogy a kínálati oldal nem fog tudni nagy árcsökkentést véghezvinni, ameddig magas energiaárak mellett kell működni

- hívta fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm