13 °C Budapest
Informations about international flights on timetable.

Zuhanni kezdtek a repjegyárak Magyarországon: rosszul járt, aki már elintézte a nyaralást?

2023. április 26. 10:04

Schwechat után megnéztük, vajon Pozsonyból is olcsóbban repülhetnek-e idén nyáron a magyar utazók a nyári csúcsszezonban. Aki ebben bízott, annak csalódnia kell, hiszen nagyrészt csak drágább jegyeket találtunk az online kereső segítségével. Egy érdekes jelenségre azonban felfigyeltünk a számolgatás során: összehasonlítva a március végiekkel, április végére nagyot zuhantak a Budapestről induló repülőjárat árai.

Pontosan egy hónappal ezelőtt hasonlítottuk össze a Budapestről, illetve Bécsből induló repülőjáratok árazását, akkor az jött ki, hogy szinte alig van olyan úti cél, ahová ne lenne drágább, ha a Liszt Ferencről indulunk. Magyarország szerencsés földrajzi helyzete révén két másik főváros is belátható közelségben van, így Bécs után megnéztük Pozsonyból is annyival olcsóbb-e a repülés.

Nem

Ismét 100 járatot hasonlítottunk össze hasonló módszerrel, mint legutóbb, ám most a mérleg nyelve Budapest irányába mozdult el, ez azt jelenti, hogy a legtöbb lényegesen olcsóbbak a repülőjegyek, mint Pozsonyból – ezt grafikonokon is ábrázoltuk.

(A Skyscanner keresőt használtuk, és a legolcsóbb lehetőség árát tettük a grafikonra, ez nem minden esetben egy hét van az indulás és az érkezés között, van hogy átszállással kerül ennyibe az út, sokkal inkább a trend az érdekes, ami kirajzolódik az árakból.)

Összehasonlítottunk az árakat, és azt találtuk, hogy Budapestről sokkal olcsóbban repülhetünk az esetek 70-80 százalékában, akár több 10 ezer forinttal is. Vannak viszont olyan járatok, ahová lényegesen olcsóbban kijuthatunk, például

  • Zágráb   Pozsonyból 16 671 forint, Budapestről 57 312 forint
  • Perugia Pozsonyból 104 575 forint, Budapestről 137 672 forint
  • Düsseldorf Pozsonyból   32 369 forint, Budapestről 52 178 forint
  • Dalaman Pozsonyból 45 089 forint, Budapestről 105 310 forint
  • Rotterdam Pozsonyból    104 439 forint, Budapestről 125 141 forint

 - de ezek vannak kevesebben.

Miért olcsóbb Budapest?

A bécsi árakhoz képest fordított árkülönbségnek elsősorban az lehet az oka, hogy a szlovákiai Milan Rastislav Štefánik más nagyobb városi repülőterekkel összehasonlítva egy meglehetősen kisebb létesítmény, csak egyetlen terminállal bír. És annak ellenére, hogy az M.R. Štefánik repülőtér a fővárosban található, és az ország legnagyobb repülőtere, járat- és célállomásainak számában meg sem közelíti az ausztriai schwechatit vagy a budapestit.

2022-ben a forgalma 1,4 milliós volt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 12,2 millió utas fordult meg tavaly, Bécsben 23,7 millió.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pozsonyi repülőtér az utóbbi években magas növekedést mutatott az utasok számában, ám továbbra is elsősorban a bécsi Schwechat repülőtér árnyékában helyezkedik el, amely jelentős szállítási csomópont és csupán 30 perc alatt elérhető Pozsonyból.

Mi folyik itt?

Ám egy érdekes jelenségre is felfigyeltünk, méghozzá arra, hogy a Budapestről induló járatok árai egy hónap alatt nagyon zuhantak:

(A Skyscanner keresőt használtuk, és a legolcsóbb lehetőség árát tettük a grafikonra, ez nem minden esetben egy hét van az indulás és az érkezés között, van hogy átszállással kerül ennyibe az út, sokkal inkább a trend az érdekes, ami kirajzolódik az árakból.)

Jól látszik tehát, hogy mégsem feltétlenül igaz, hogy minél előbb vásároljuk meg a repjegyet, annál olcsóbb lesz. A dinamikus árazás lényege, hogy az online világban a kereslet függvényében real-time drágul egy termék vagy szolgáltatás, tehát akár még az utolsó pillanatban is találhatunk filléres jegyeket népszerű városokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem