20 °C Budapest
Preteen kid boy walking on high tree-canopy trail with wooden walkway and ropeways on Hoherodskopf in Germany. Happy active young child exploring treetop path. Funny activity for families outdoors.

8 lenyűgöző lombkoronasétány Magyarországon: itt lombokra is futotta a pénzből

2023. április 1. 09:59

Noha a legtöbben iskolás korunk óta nem nagyon használtuk a lombkoronasétány kifejezést, az elmúlt napok hírei gondoskodtak róla, hogy eszünkbe juttassák ezt a turisztikai látványosságot. Mert ez jó esetben valóban látványosság, amelyre van példa szép számmal Magyarországon is. A Pénzcentrum most ezek közül szemezgetett.

Az elmúlt napokban bejárta a magyar sajtót a nyírmártonfalvai lombkoronasétány-botrány. Mint ismert, az Átlátszó számolt be róla, hogy a Debrecentől harminc kilométerre fekvő településen, 60 millió forint uniós támogatásból épült fel úgy egy lombkoronasétány, hogy körülötte kivágták az erdőt.

A fideszes polgármester, Filemon Mihály, aki egyébként erdőgazda is, a beruházás kapcsán elmagyarázta, hogy még 2017-ben adta be a pályázatát, a támogatást azonban csak négy év múlva kapta meg. "Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani" - mondta.

Filemon azt is hozzátette, hogy arra készül, hogy a sétány köré újratelepíti az erdőt. „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.” A facsemeték Filemon szerint 2-3 év alatt megnőnek, azt viszont nyomatékosan kiemelte, hogy a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő, de mindenképp „gyorsan növő” fát fognak telepíteni.

Ugyanolyan nyaras lesz a régi nyaras helyett, ami már vágásérett volt és le kellett termelni. Két-három éven belül el fogja érni azt a magasságot. De a pályázati kiírásnak ez nem volt feltétele, hogy hány méter legyen az erdő. Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is

- védekezett az erdőgazda Filemon Mihály.

8 lenyűgöző lombkoronasétány Magyarországon

A lombkoronasétány az elmúlt években valahogy klisészerű, elcsépelt eleme lett a közparki tervpályázatoknak, ráadásul mivel a kormány 2008-ban kivette a tájépítészeti tervezést az építési engedélyeztetés alól, akár egy polgármester Móricka-rajza alapján is megépíthető – mondta a Telexnek Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Mint a pannonhalmi és tardosi lombkoronasétányt tervező cég vezetője elmondta, a nagy erdőgazdaságok ügyelnek arra, hogy az építést alaposan előkészítsék.

Szerencsére így akadnak bőven pozitív példák is Magyarországon, amelyek mind megérnek egy családi kirándulást. Az alábbiakban ezekből gyűjtött néhányat egy csokorba a Pénzcentrum. Mielőtt azonban belevágnánk, szemben az erdőgazda-polgármester meglátásával, tisztázzuk, mit is szabadna lombkoronastánynak hívni. Nos, a lombkoronasétány egy, a fák lombjainak magasságában emelt, legtöbbször fából épült szerkezet. Tanösvény, ahol információs táblák nyújtanak segítséget a környék növény- és állatvilágának megismerésében. A fogalmi kitérő után akkor jöjjön a lista a valódi hazai lombkoronasétányokról.

Desedai lombkoronaösvény (Kaposvár)

A Deseda arborétumban, azon belül a Deseda-tóban található félszigeten található a Kalanderdő élménypark lombkoronaösvénye. A fejlesztést 2017-ben adták át, a látogatók 6 méter magasban, 20 méter hosszan csodálhatják a fák lombkoronáit és az ott élő állatokat. Fontos információ, hogy az egész arborétum, így a lombkoronaösvény is ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Erzsébet ligeti lombkoronasétány és kilátó (Gyomaendrőd)

Az Erzsébet ligeti tanösvény Gyomaendrőd mellett, a Hantoskerti holtág szomszédságában található. A több szintes lombkoronasétány különlegessége, hogy egy vízi tanösvényhez kapcsolódik, így egy részét gyalog, másikat csónakkal járhatjuk be. A teljes tanösvény ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Kaszói lombkoronasétány

A Kaszói lombkoronasétány a Kaszói kirándulóközpontban található, amelyet 2017-ben adtak át a látogatóknak.Az Öregerdő Tanösvény bővítéseként funkcionáló lombkoronasétány 9 méter magasan, 124 méter hosszan várja a látogatókat. A Kaszói lombkoronasétány szintén ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány

A Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány a Lengyel község szomszédságában található, egykor az Apponyi grófok által üdülőnek használt Annafürdő parkerdejében található. A 9 méter magasan és 30 méter hosszan húzódó lombkoronasétány különlegessége az erdő közepén álló Rétisasfészek-kilátó. A lombkoronasétány használata itt is ingyenes.

További információk ITT!

Lombkoronaösvény a Zempléni Kalandparkban

A Sátoraljaújhelyen található Zempléni Kalandpark egyik friss fejlesztése a lombkoronasétány, amelyet a Magas-hegyi libegővel közelíthetünk meg. A sétányon található egy távcső is, mellyel tiszta időben nagyon messzire is eltekinthetünk. A Kalandpark árairól ITT tudsz tájékozódni.

További információk ITT!

Makói lombkoronasétány

Makón található Magyarország egyik leghosszabb lombkoronasétánya. A 10 méter magasan, 191 méter hosszan húzódó, 10 állomásos, függőhidakkal összekötött lombkoronasétány végén egy 18 méter magas kilátó várja a látogatókat, amelyről (párszáz forintért) akár csőcsúszdán is lejuthatunk. A Maros jobb partján, az ártérben található lombkoronaösvény ingyenesen látogatható, csak a csúszdáért kell fizetni.

További információk ITT!

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

2018-ban épült Pannonhalmán a 14 méter magasan fekvő, 80 méter hosszú, hal alakú lombkoronasétány. A hal fejénél álló kilátópontról csodálatos panoráma tárul elénk a környező dombokra. A sétány akadálymentesített, és ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Sás-völgyi lombkorona-tanösvény (Hetvehely)

A Mecsek domborulatain található Sás-völgyi lombkoronasétány 2017-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola közelében fekvő lombkoronasétány 6 kéter magasan, 50 méter hosszan várja a kirándulókat, és a belépés itt is ingyenes.

További információk ITT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem