14 °C Budapest
Senior woman checking her watch while standing in terrace surrounded by plants at home

Ne tegyük még el a lengébb ruhákat: hamarosan itt a vénasszonyok nyara?

2022. szeptember 23. 18:03

Hiába fordult az utóbbi hetekben hűvösebbre, nyirkosabbra, csapadékosabbra az időjárás, még lehet melegebb. Legalább pár napra feltehetően megszabadulhatunk a kabátoktól és élvezhetjük a nyarat idéző jó időt. Hiába vagyunk túl a szeptember nagy részén, még nem futottunk ki az időből - írja az rtl.hu. A vénasszonyok nyara nyugodtan beköszönthet október derekán is, és akkor talán még jobban is örülünk a nap melegének.

Ha a néhány napos előrejelzéseket nézzük, azt látjuk, hogy még nem jött el a kellemes időjárást biztosító paraméterek együtt állása. Vasárnap délutánig még viszonylag száraz, ugyanakkor hűvös idő lesz jellemző, ezután azonban elered az eső. A hőmérséklet ugyan szépen emelkedik a következő 4-5 napban, de ennek az esernyő alól nehezebb lesz örülni. A középtávú, kéthetes előrejelzés már bíztatóbb képet fest. Jövő hét legvégétől szárazabbra fordul az idő, a hőmérséklet pedig emelkedésnek indul.

Az előrejelzés bizonytalansága természetesen ilyen időtávon már növekszik, viszont ha valamikor, akkor nagyjából október elejétől legalább néhány napra beköszönthet a vénasszonyok nyara, 20-25 fok közötti maximum hőmérséklettel és sok napsütéssel. Később, ha nem is lesz napokig tartó 25 fokos meleg, de napos, száraz, hűvös időszakok még bőven előfordulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen előrejelzések pontossága viszonylagos; rövid, néhány napos eltérések még akkor is lehetnek, ha egyébként a számítások helyesek.

Miért hívjuk vénasszonyok nyarának?

A hagyomány szerint régen faluhelyen a házakban spórolás gyanánt addig halogatták a fűtést, amíg csak lehetett. A nyugodt őszi napokon a hideg reggeleket követően az idősek előszeretettel ültek ki házaik elé a padokra, hogy élvezzék a nap melegét, és megbeszéljék a világ nagy dolgait. Nyáron ugyanezt nem, vagy legfeljebb csak este tehették meg a forróság miatt, ezért az ősz volt az ő nyaruk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?