Őrületes a szakadék az országban: itt egy kunyhó áráért akár egy palotát is kaphatsz

Őrületes a szakadék az országban: itt egy kunyhó áráért akár egy palotát is kaphatsz

2022. szeptember 20. 08:19

A HelloVidék annak járt utána, hogy milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt egy évben Somogy megyében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján azt vizsgálták meg, hogyan alakult a megye turizmusa, gazdasága és a munkaerőpiaca.

2016 és 2021 között évről évre több lakás épült Magyarországon, egészen 2021 második negyedévéig, amikor megfordult ez a tendencia: 2022 I. negyedévében Somogy megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 405 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 270 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 418 ezer, a nettó átlagkereset 278 ezer forintra emelkedett.

Az országos tendenciával ellentétben Somogy megyében idén újra élénkülni kezdett az építkezési kedv: 2022 I. negyedévében Somogy megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 405 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 270 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 418 ezer, a nettó átlagkereset 278 ezer forintra emelkedett.

Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Somogy, Veszprém és Zala megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás. Ez elsősorban a Balaton partján lévő települések iránti kiugró érdeklődésnek köszönhető

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hivatalos utcaszintű adatok szerint 2021-ben a fonyódi Fürdő utca volt a legdrágább, itt 1,082 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A második és harmadik helyen a siófoki Deák Ferenc sétány és Beszédes József sétány áll, 966 ezer és 917 ezer forinttal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balaton a leglátogatottabb úti cél

Budapestet leszámítva Magyarországon Veszprém megye a turisták által leglátogatottabb, őt követi Zala megye és Somogy megye. A Nemzeti turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 16%-kal, a vendégéjszakáké 15%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

A Balaton turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Siófokon tapasztalható (14%), ezt követi Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle és Zamárdi. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának közel felét. A mobilcella adatok alapján a Balaton térségben kiemelkedő volt az egynapos látogatások száma a siófoki Aranypart strandon, a balatonfüredi Tagore sétányon, illetve a Hévízi-tónál

- közölte velünk az MTÜ munkatársa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem