15 °C Budapest
Idén bártabban utaztak külföldre a magyarok: be is zuhant a belföldi turizmus

Idén bártabban utaztak külföldre a magyarok: be is zuhant a belföldi turizmus

2022. szeptember 6. 09:07

2022 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

2022. júliusban az előző év azonos hónapjához képest belföldi vendégek száma 8,9%-kal, a vendégéjszakáké 10%-kal csökkent. A vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 58%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,9%-kal csökkent. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 19, illetve 3,1%-kal mérséklődött a tavaly júliusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 38, illetve 12%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt több mint kétszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 493 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63%-át szállodákban töltötték, ahol több mint kétszeres bővülés történt 2021 júliusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 47%-át regisztrálták.

 

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 26%-kal 61 milliárd forintra növekedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 35%-kal kevesebbet, 6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2022. júliusban 2906 kereskedelmi szálláshely, köztük 946 szálloda és 1201 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összes vendégéjszaka 63%-át belföldi vendégek töltötték el.

2022. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 106%-kal több, összesen 14,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 55%-kal, a külföldiek közel háromszorosával több (8,6 és 6,0 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, bruttó árbevételük 140%-kal nőtt, és 239 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 39. héten 350 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?