26 °C Budapest
A concept to illustrate the economic impact of the Covid-19 virus on the restaurant and catering business. Restaurant owner wearing his chef’s whites standing in his empty restaurant. Photographed on location in a restaurant on the island of Møn in Denmark.

Bezárási hullám tizedeli a magyar éttermeket: a legjobb, legrégebbi helyeket is elsöpri a válság

2022. augusztus 4. 08:32

2019-hez képest 3500-zal kevesebb vendéglátó egység működik Magyarországon. A bezárni kényszerült üzletek harmada Budapesten üzemelt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt újabb bezárások jöhetnek.

A pandémia ellenére a vendéglátóhelyek többsége tartotta magát, bízva abban, hogy a járvány elmúltával újrakezdheti, tehát jelentős üzletszám-csökkenésre nem került sor kezdetben. Mára azonban az 51 ezer üzletből mintegy 3500 vendéglátó egységgel – 1500 étteremmel, vagyis meleg konyhás üzlettel és körülbelül 2 ezer szórakozóhellyel, illetve italárusító üzlettel – lett kevesebb a 2019-es évhez mérten. A bezárt vendéglátó egységek harmada budapesti volt, jelentős részük szórakozóhely és italárusító üzlet a bulinegyedből.

Kovács László úgy véli, óhatatlanul is egy minőségi szelekció fog végbemenni, vagyis még rengetegen fognak bezárni. Ennek okai az alapanyag- és energiaárak jelentős emelkedése, de legfőképp a munkaerő-hiány, ami az üzletek szempontjából talán a legmeghatározóbbak. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy nagyon magasak lettek a bérigények, miközben rengetegen alulképzettek, illetve képzetlenek a vendéglátásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?