16 °C Budapest
Happy child eating ice cream outdoors in summer. Portrait of a boy in sunglasses on sunny day

Tovább gyűrűzik a hőség: már 4 megyére adtak ki vörös riasztást, nem ússza meg Budapest sem

2022. július 22. 08:01

Tovább fokozódik a hőség. A középhőmérséklet az ország döntő részén 27, 28, főként az Alföldön, illetve városi környezetben már nagyobb területen is 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Az ország nagy részében csapadék nem várható, viszont ma délután, illetve este az északkeleti országrészben nem zárható ki egy-egy zivatar előfordulása - írja a met.hu.

Túlnyomóan napos idő várható, de az északi megyékben időszakosan több gomolyfelhő képződhet. Az ország túlnyomó részén nem várható csapadék, de az Északi-középhegységben egy-egy zápor, zivatar kialakulása, besodródása nem kizárt. Az északi, északnyugati szél többnyire mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 40 fok között várható. Késő estére általában 22 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Tegnap még csak Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre adták ki péntekre vonatkozóan a harmadfokú, vagyis vörös riasztást, mára már Pest megyében is vörös kód van érvényben.  Vas, Zala és Somogy, valamaint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, a többi megyében másodfokú riasztás van érvényben.

Szombaton pedig már 10 megyében lesz érvényben harmadfokú hőségriasztás a met.hu veszélyjelzése szerint. Holnap eleinte országszerte túlnyomóan derült, napos idő várható. Délutántól az északnyugati megyékben viszont lehetnek záporok, zivatarok. A szél megélénkül, megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban általában 16 és 22 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken 13-15 fokig is süllyedhet a levegő hőmérséklete, míg a városokban, vízpartokon, magasabban fekvő helyeken 23-25 fok is lehet. Délután általában 32 és 40 fok között alakulnak a csúcsértékek, de északnyugaton néhol csak 30-31 fok várható.

Vasárnap délen eleinte még lehetnek záporok, zivatarok, de napközben jellemzően napos idő várható. A szél megélénkül, helyenként erős, zivatarban viharos lehet. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 21 fok között alakul, a vízpartokon, felhősebb tájakon lehet enyhébb az idő. Délután 31-37 fok várható - olvasható az előrejelzésben.

Az országos tisztifőorvos szerdától szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb, a harmadfokú hőségriasztást.

Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, s megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Kiemelték:

sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben nő a szén-monoxid kialakulásának veszélye is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülésére - hangsúlyozták.

Hétfő estig ismét életbe lép a "vörös kód"

A Belügyminisztérium szerdai közleményében azt írta, hogy - figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására - csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül. Emlékeztettek arra, hogy a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének - ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül - kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban a legfontosabb feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése.

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni - olvasható a közleményben. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást. Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Legutóbb június 27-től rendelt el harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos, ezzel párhuzamosan rendelte le a Belügyminisztérium is a vörös kódot. Akkor több mint egy hétig tartott a hőhullám.

Ivókutakkal és a strandok hosszabb nyitvatartásával is segít a főváros

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán. Azt írták, hogy Karácsony Gergely főpolgármester - a hőségriadó elrendelésére is számítva - utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tételéért.

A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a rendkívüli helyzetekre kialakított, hétszáz literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, amelyből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap. A Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján - tájékoztattak, hozzátéve, hogy a BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, amely a városban található ivókutakat mutatja.

Közölték azt is, hogy az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként általában húsz gépjárművel locsolják a budapesti közutakat.

A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Jelezték: július 20. és 23. között a Rudas és a Dandár kivételével a főváros fürdői és strandjai egységesen este nyolc óráig tartanak nyitva.

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolik és autóbuszok száma. A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem