28 °C Budapest
Little boy sat in a car seat putting his seat belt on in the car

Sorra büntetik a magyar autósokat Horvátországban: ezért repülhet a több százezres csekk

2022. június 5. 11:35

Azoknak, akik az autós utazást választják Horvátországba, a közlekedési szabályok megszegése esetén a helyszíni bírság tartogathat meglepetéseket, így jobb alaposan felkészülni a szabályokra.

A horvátországi nyaralás megtervezésénél a közlekedési szabályok átfutása is rendkívül fontos, az utazás sokkal nyugodtabb lesz, ha a sofőr tudja, mire számíthat a határ túloldalán - írja a Femina cikke.

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-szabályokban rögzítettekkel: autópályán 130 kilométer/óra, gyorsforgalmi úton 110 kilométer/óra, lakott területen belül 50 kilométer/óra, egyéb úton 90 kilométer/óra a felső határ. Különbség, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők autópályán maximum 120 kilométer/órával, gyorsforgalmi úton 100 kilométer/órával, egyéb úton 90 kilométer/órával haladhatnak. Megszegése esetén minimum 500 kuna a bírság, 26 ezer forint 

A megengedett véralkoholszint maximum 0,05% lehet. Ez nem mindenkire vonatkozik, a 24 év alattiak és a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes az alkoholtilalom. 

Bár itthon is kötelező felvenni a láthatósági mellényt, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közepette száll ki az ember az autóból, és tartózkodik az úttesten, az útpadkán, amennyiben csak a csomagtartóból hiányzik, nem büntetnek érte. Horvátországgal ezzel szemben kötelező felszerelésnek számít az autóban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közúti baleset esetén minden esetben fontos a helyszínen maradva megvárni a rendőrség kiérkezését. A hely elhagyása szabálysértésnek minősül, és akár 3000-7000 kuna büntetést is kiszabhatnak, ami 156 ezer- 364 ezer forint.

12 éves kor alatti gyerek nem ülhet az anyósülésen, 5 éves korig pedig gyerekülés használata is kötelező, a hátsó ülésen. A szabály áthágása is magával vonhat 500 kuna büntetést, ami 26 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?