6 °C Budapest
Senior man obeying to curfew looking to empty street from his window. Covid-19, pandemic cimlapi

Döntöttek: kijárási korlátozást vezetnek be hétfőtől az oltatlanokra vonatkozóan Ausztriában

MTI
2021. november 14. 16:40

Szigorú kijárási korlátozásokat vezetnek be Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást - jelentette be vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár. Mintegy kétmillió oltatlan ember hétfőtől csak nyomós indokkal - mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt - hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben - közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón, hozzátéve,  a cél az, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve elérjék, hogy többen legyenek hajlandók beoltatni magukat. 

Több politikus még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják. A korlátozás iskolás gyerekekre nem vonatkozik.

A vasárnap bejelentett intézkedésektől az egyes tartományok annyiban eltérhetnek, hogy saját hatáskörben akár szigorúbb korlátozásokat is bevezethetnek. Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak.

Schallenberg elmondta, hogy "nehéz szívvel" hozták meg a döntést a részleges zárlatról. "A jelenlegi átoltottsági aránnyal beleragadunk egy ördögi körbe. A szégyenletesen alacsony oltakozási hajlandóság miatt erővel kell növelni az átoltottságot" - fogalmazott a kancellár. A hétnapos incidencia-mutató szerint százezer lakosra vetítve 814 az új fertőzöttek száma országosan, míg csak az oltatlanokra vetítve ez az érték meghaladja az 1700-at - jegyezte meg Schallenberg.

Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni. Egyes egészségügyi szakértők teljes körű, az egész lakosságra kiterjedő kijárási korlátozást szorgalmaznak. Viszont a kormány vonakodik egy ilyen lépéstől, mert attól tart, az csökkentheti az emberek hajlandóságát arra, hogy felvegyék az oltást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?