21 °C Budapest
Old bike overlooking the rural landscape around Civita di Bagnoregio Lazio, Italy, a UNESCO heritage site cimlapi

Sokan már biciklis-forradalomra készülnek: itt vannak a követeléseik

2021. november 2. 15:28

A Magyar Kerékpárosklub is egyike annak a több mint 60 szervezetnek, akik az Európai Kerékpáros Szövetség vezetésével nyílt levélben szólítják fel a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 konferencián részt vevő kormányokat, hogy kötelezzék el magukat a kerékpározás ösztönzése mellett. Növeljék jelentősen országukban a kerékpározók számát a globális éghajlati célok gyors és hatékony elérése érdekében. A nyílt levelet többek között a brit, holland, dán, német, francia, egyesült államokbeli szervezetek írták alá, de csatlakozott a legtöbb európai egyesület, valamint a UCI, a WWF és a kerékpáripart összefogó Cycling Industries Europe is.

A világnak sokkal több mindennapi kerékpárosra van szüksége, ha le akarjuk küzdeni az éghajlatváltozást. Ha a kormányok nem tesznek gyorsabb és határozottabb lépéseket világszerte a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, akkor a jelenlegi és a jövő generációira egy sokkal ellenségesebb és kevésbé lakható világot hagyunk.

A közlekedés és áruszállítás CO₂-kibocsátása folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a zéró kibocsátású személygépkocsikra és teherautókra való átállás évtizedekig tart, és nem oldja meg az olyan egyéb problémákat, mint a közlekedési torlódások és a mozgásszegény életmód. Ennek ellenére a november 10-i COP26 Közlekedési Nap kizárólag a közúti járművek villamosítására összpontosít, mint a ma tapasztalható éghajlati válság megoldására.

Az ECF és szövetségesei úgy vélik, hogy a kerékpározás jelenti az emberiség egyik legnagyobb reményét a CO2-mentes jövőre. A kerékpár használata zéró kibocsátással jár, messzemenő pozitív társadalmi hatásokkal jár, és - ami a legfontosabb - olyan technológia, amely már ma is széles körben elérhető. A világ nem engedheti meg magának, hogy évtizedeket várjon arra, hogy a fosszilis tüzelőanyaggal működő autókat teljesen kivonják a forgalomból és azokat felváltsák az elektromos járművek. Sürgősen ki kell használnunk a kerékpározás által kínált megoldásokat, és radikálisan növelnünk kell a használatát.

A nyílt levél aláírói felszólítják a COP26-on részt vevő kormányokat és vezetőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a kerékpározás részarányának jelentős növelésére hazájukban. Egyúttal közösen kötelezzék el magukat, hogy növelik a kerékpározás részarányát globális viszonylatban is. A levelet a COP26 előtt küldték el a kormányoknak és a közlekedési minisztereknek.

A Magyar Kerékpárosklub szerint - bár zajlanak kerékpáros fejlesztések - nem látszik, hogy a Magyarországra vonatkozó kibocsátáscsökkentési célok elérésében milyen szerepet kap a kerékpározás. A Nemzeti Energia- és Klímatervben nem szerepel a kerékpározás, de a városok biciklis közlekedés fejlesztéséről szóló céljai (ha egyáltalán vannak) sem érhetők el a változások mai ütemében. A kerékpározás előnyei hazánkban is gyorsan és költséghatékonyan kiaknázhatóak lehetnének, hiszen a lakosság 75%-a számára elérhető eszköz a bicikli, és a többség szívesen kerékpározna, ha javulnának a feltételei.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jill Warren, az Európai Kerékpáros Szövetség vezérigazgatója azt mondta: "A kerékpározás ösztönzésén kívül nincs más reális módja annak, hogy a kormányok elég gyorsan csökkentsék a CO₂-kibocsátást ahhoz, hogy elkerüljék az éghajlati válság legsúlyosabb következményeit. A gyorsuló globális felmelegedés pusztító hatásainak mindenki számára világosnak kell lennie. A kerékpárhasználat növelése a legjobb módja annak, hogy gyorsan és tömegesen csökkentsük a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást."

Henk Swarttouw, az Európai Kerékpáros Szövetség és a Kerékpáros Világszövetség elnöke szerint: "A kerékpározásnak a globális, nemzeti és helyi stratégiák alapkövének kell lennie a zéró szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez. A COP26-on a kormányoknak el kell kötelezniük magukat arra, hogy mindenhol biztosítják a biztonságos és méltányos területet a kerékpáros közlekedéshez, valamint megoldják a szükséges finanszírozást és létrehozzák a jogszabályokat. A polgárok készen állnak a változásra; most a vezetőkön a sor, hogy tegyék lehetővé azt."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?