Top 10 titkos nyaralóhely Magyarországon: brutálisan olcsó, kevés a turista

Top 10 titkos nyaralóhely Magyarországon: brutálisan olcsó, kevés a turista

2021. július 10. 13:04

Van élet, van nyár a Balatonon kívül is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy számos izgalmas turisztikai térség van még Magyarországon, ahová érdemes az életben legalább egyszer ellátogatni.

Habár a tavalyi évhez hasonlóan idén nyáron is minden a Balatonról szól, azért ne feledkezzünk meg róla, hogy ezen kívül számos izgalmas turisztikai térség van még Magyarországon, ahová érdemes az életben legalább egyszer ellátogatni. Magyarország turisztikai régiói azt a kilenc területet jelenti, amelyek önálló turisztikai egységet képeznek. A turisztikai régiók nem azonosak a statisztikai régiókkal, a közigazgatásban nem töltenek be szerepet. A kilenc turisztikai régió csupán Magyarország területének idegenforgalmi felosztását segíti elő. A turisztikai régiók a következők:

  • Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régió (Budapest és környéke)
  • Észak-Magyarország turisztikai régió
  • Észak-Alföld turisztikai régió
  • Tisza-tó turisztikai régió
  • Dél-Alföld turisztikai régió
  • Balaton turisztikai régió
  • Nyugat-Dunántúl turisztikai régió
  • Közép-Dunántúl turisztikai régió
  • Dél-Dunántúl turisztikai régió

Igyekszünk most minden régióból kiválasztani egy olyan helyszínt, mely egészen biztosan megér egy utat.

Zsámbék (Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régió)

Budapesttől nyugatra 30 km-re, a Zsámbéki-medence északnyugati részében található, a Gerecse tájegység egyik nyúlványának része. Értékes műemléke a Premontrei templom (háromhajós bazilika) és kolostor maradványa. Épült a XIII. század közepén (1220-34) késő román/korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg.

Egykori szovjet rakétabázis, amely az 1990-es évekig üzemelt, majd a 2000-es években a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület égisze alatt kulturális (színházi és művészeti) központtá és múzeummá alakult, sok haditechnikai eszköz ma is megtekinthető. A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis a zsámbéki nyári színházi fesztivál egyik kiemelt helyszíne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Henrietta Ilona Laki (@henriett_0316) által megosztott bejegyzés,

Siroki vár (Észak-Magyarország turisztikai régió)

A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja a siroki vár. Festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson várja a kirándulni vágyókat. A nemrégiben felújított vár hazánk egyik legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
János Illési (@airpixel.hu) által megosztott bejegyzés,

Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza (Észak-Alföld turisztikai régió)

A Nyíregyháza városközpontjától alig 6 kilométerre található gyógyvizéről híres fürdőhely, Sóstógyógyfürdő, a várost övező tölgyerdő szélén, a szikes vizű Sóstói-tó körül fekszik. A tóban nemcsak fürdőzni, csónakázni, hanem vízibiciklizni és horgászni is lehet. A Mátyás korában még Igrice néven ismert tó, jó pár évszázaddal később lett csak Sóstói-tó. Új nevét a magas nátriumsó- és sziksótartalmának köszönhette. A tó partjára nyaranta lerakódott sziksóból szódát állítottak elő, amely ebben az időben sokkal jövedelmezőbb volt, mint a tó gyógyhatású vize. Azonban később felismerve a tó kedvező élettani hatásait, az 1800-as évek elején, a mai Hotel Fürdőház helyén egy négy tölgyfakádból álló fürdőházat építettek. A vendégek a tó üstökben melegített vizében fürödtek. A kádakat az idő folyamán márványra cserélték. A ma látható patinás Fürdőház Pazár István tervei alapján épült, 1911-ben.

A Sóstói-tó partján elhelyezkedő park mai formáját 1912-ben nyerte el. Bejáratának az 1927-ben Dienes István által tervezett Székelykapu tekinthető. A parkban található a város első Víztornya, amely ma a Tourinform Irodának ad helyet. A nyári időszakban látogatható toronyban Sóstó-történeti kiállítás tekinthető meg. Az 1900-as években a gyógyvíz és az erdő vonzereje miatt egyre több vendég kereste fel Sóstót, így egymás után épültek a vendégfogadók

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Gábor Losonczi (@losonczi) által megosztott bejegyzés,

A városi polgárok, bohém művészek kedvelt találkozóhelye volt az 1911-ben Pazár István tervei alapján épült eklektikus stílusú Krúdy Vigadó. Helyén régen egy nádfedeles vendégfogadó állt, mely már nem tudta kielégíteni a megnövekedett igényeket, s így épült fel az akkori Krúdy Szálló. Sóstógyógyfürdőn található a Nyíregyházi Állatpark (Sóstó ZOO) is, ahol több mint 5000 állat között sétálhatnak az idelátogatók. Kultúrakedvelőknek a Sóstói Múzeumfalut ajánljuk, ahol megismerhetik, hogyan éltek őseink.

Tisza-tavi madárrezervátum (Tisza-tó turisztikai régió)

Az ezernyi szépséggel váró Tisza-tó rejtett kincseit, páratlan értékeit azok számára tárja fel a “legszívesebben”, akik valamilyen vízi járműről szeretnének vele megismerkedni. A tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába, és része az UNESCO által adományozott “Világörökség része” megtisztelő címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Megközelíteni csak csónakkal lehet – költési időszakban ez is tilos -, de az evezés fáradalmáért bőven kárpótol a ránk váró élmény. A hivatásos és az amatőr ornitológusok legnagyobb örömére ugyanis európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult itt ki a Tisza-tó létrejötte óta. A természet ismét birtokba vette azt, ami egykor az övé volt. Az élelemben, halban, bogarakban gazdag területre számos madárfaj telepedett vissza, és a vonuló fajok is boldogan fedezték fel a nyugodt pihenés lehetőségét, az ember által nem háborgatott “vízi oázist”. Mielőtt útra kelnénk a nádrengeteg ösvényein, érdemes térképet vásárolnunk, hiszen valóságos labirintus ez a csodálatos vízi világ. Ha betartjuk vendéglátóink írott – és íratlan – szabályait, lélegzetelállító pillanatokban lehet részünk.

Hajós (Dél-Alföld turisztikai régió)

Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb ilyen a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híres jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a kadarka, a szürkebarát és a cserszegi fűszeres. A pincefalu kialakulása egyidős a várossal. Az 1980-as évek óta sok pincét átalakítottak vendégfogadásra, illetve sok ilyen épült újonnan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
6344 Clothing/Hajósi Pincefalu (@6344clothing_hajosipincefalu) által megosztott bejegyzés,

A Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésű szőlős területe, amelyeket az alföldi Nap érlelt a borszeretők örömére.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: a Kis-Balaton (Balaton turisztikai régió)

A Balaton-felvidék, a Dél-Bakony, a Tapolcai-medence, a Keszthelyi-fennsík és a délnyugatra nyúló Kis-Balaton medencéje tartozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz, amelyet 1997-ben hoztak létre, elsősorban hat tájvédelmi körzet (Badacsonyi-, Káli-medence-, Keszthelyi-, Kis-Balaton-, Pécselyi-medence- és a Tihanyi-félsziget Tájvédelmi körzet) összevonásával.

A Kis-Balaton három tényező együttes hatásának köszönheti létét. A terület eltőzegesedése mellett a Zala folyó is itt rakta le hordalékát. A harmadik tényező az ember természetet átalakító munkája. A sorozatos beavatkozások során veszélybe került az ország legcsodálatosabb madárparadicsoma. 1979-ben Magyarország csatlakozott a Ramsari Egyezményhez, és a Kis-Balaton felkerült a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek” jegyzékére. 1984-ben megkezdődtek a rekonstrukciós munkák. Visszatelepült számos ritka madárfaj, mint a nagy kócsag, valamint megjelent a patkányfejű pocok, a lápi póc, a réti csík. A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzetet 1986-ban hozták létre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
@ által megosztott bejegyzés,

Őrség: A Pityerszeri Skanzen (Nyugat-Dunántúl turisztikai régió)

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére. Az Őrség egyik legfőbb látnivalója a Pityerszeri skanzen (Szalafőn), ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet. Csörgőszeren (Szalafő egyik szerében) még hagyományos módszerrel sajtolják a tökmagolajat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Györkő Zsombor (@gyzsombor94) által megosztott bejegyzés,

Sümegi vár (Közép-Dunántúl turisztikai régió)

Sümeg a Bakony délnyugati szárnyán, a Tapolcai-medencét a Kisalfölddel összekötő völgyben helyezkedik el. A vár egy kúp alakú alsó krétai korú mészkőhegy tetején áll a tengerszint fölött 270 méter magasságban, a város átlagosan 180-200 méteres tengerszint feletti magasságából kiemelkedve. Alaprajza sokszögű, észak-dél irányában elhúzódó, 125 méter hosszú és 80 méter szélességű, belsőtornyos lakóvár, meredek hegyoldallal körítve, az oldalra lenyúló tarisznyavárral. A várban rendszeresen várjátékokat és lovagi tornát rendeznek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
csoze (@csoze75) által megosztott bejegyzés,

Abaligeti-barlang (Dél-Dunántúl turisztikai régió)

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll. Kiépített főága kb. 466 m hosszúságban a kirándulók számára szakvezetéssel látogatható.

Van egy monda, miszerint a török időkben az abaligetiek a falu határában található barlangba menekültek az ellenség elől. Volt azonban egy áruló, aki a törökök tudomására hozta a rejtekhelyet, akik a barlang előtt tüzet gyújtva próbálták meg kifüstölni az ott rejtőzködőket. A magyarok a füst elől a barlang belseje felé húzódva a hegy túloldalán másik kijáratra leltek, azon át kimászva hátba támadták az ellenséget, melynek egy része a barlang előtt lelte halálát, mások a barlangba menekülve a füsttől fulladtak meg.

Hogy a történet igaz, vagy sem, azt ma már senki nem tudja megmondani. Az azonban tény, hogy a falu plébániáján őrzött írásos emlék szerint az Abaligeti-barlang előürege 1758-tól a falu plébánosának Riedl Antalnak, háza felépültéig pincéül szolgált. Innen származik a mai is használatos Paplika elnevezés.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Abaligeti Barlang Kemping (@abaligetibarlang) által megosztott bejegyzés,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem