34 °C Budapest
Photo taken in Keszthely, Hungary

6 csodálatos rejtett hely a Balaton környékén: itt nem futsz össze annyi turistával

2021. június 26. 16:03

Balatonon a legnépszerűbb városok Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Zalakaros, Cserszegtomaj – így aki szeret nyugodt körülmények között nyaralni, messze a többi turistától, az ne ezek felé vegye az irányt.

Május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett belföldi előfoglalások száma. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi évnél is erősebb nyár áll előttünk. A szezonban a vidéki szálláshelyekre érkezett a foglalások 89 százaléka, és idén is a Balaton szálláshelyei a legnépszerűbbek (33%), ezt követi a Márta—Bükk (8%) és Debrecen és térsége (7%). Balatonon a legnépszerűbb városok Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Zalakaros, Cserszegtomaj – így aki szeret nyugodt körülmények között nyaralni, messze a többi turistától, az ne ezek felé vegye az irányt.

Összeszedtünk 6 olyan Balaton környéki úti célt, ahol egészen biztosan kevesebb lesz az ember, hiszen kevésbé ismertek, kevésbé népszerűek.

Örvényes

Örvényes a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget közelében fekszik. Örvényes körül fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amelyben a Pécsely patak völgye, északra, a régi bánya feletti őstölgyes, vagy a három kilométerre lévő Zádor-vár romjai is találhatók. A vízimalmáról és a templom melletti finom vizű forrásáról ismert község másik nevezetessége a szép fekvésű – gyönyörű tihanyi panorámával -, kellemes, családias hangulatú szabad strand. A terület nagy részét platán fák borítják, de bőven van hely napozásra, sportolásra, játékra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Legisly Örvényes Beach (@orvenyesbeach) által megosztott bejegyzés,

Szent György-hegy

A Szent György-hegy a Dunántúli-dombság nagytáj, a Balaton-medence középtáj, azon belül a Tapolcai-medence kistáj közepén helyezkedik el. Két oldalról két vízfolyás határolja, ezek a Tapolca-patak és az Eger-víz. Legmagasabb csúcsa 415 m, a hegy lapos tetejéről jó kilátás nyílik majdnem az egész medencére. A hegy természeti szépségei miatt kedvelt túracélpont. Közvetlenül a Kőkapu bazaltképződményei alatt, a fokozottan védett terület határán áll a Kaán Károly kulcsosház, mely mellett az Országos Kéktúra útvonala is elhalad. A Szent György-hegy a Balatoni borrégió, azon belül a Badacsonyi borvidék része. A borvidék többi részéhez hasonlóan a hely legjellemzőbb szőlőfajtái az olaszrizling, a szürkebarát, a tramini, a muskotály, a rajnai rizling és a chardonnay.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
BRINGAZAS.HU (@bringazas.hu) által megosztott bejegyzés,

Folly arborétum

Egész évben nyitvatartó különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye. Magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öregarborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztizenöt évvel ezelőtt. Mára mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona. Az itt található kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”.

Az arborétumhoz közel eső birtokelemeken 7 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely generációról generációra szálló örökség a Folly családban. Emellett ideális családi pihenőhely, családosok és a kisgyermekek barátja: a tágas, fából készült, egyedi játszótér élménydús és vidám kikapcsolódást ígér az egészen kicsik számára éppúgy, mint a nagyobb gyerekek részére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Folly Arborétum és Borászat (@folly_arboretum_es_boraszat) által megosztott bejegyzés,

Paloznak

Paloznak a Balaton északi-partján a Bakony déli lábánál található, ezt a kis Balaton-parti települést többnyire elkerülik a turisták. A falu lélekszáma 412 fő. Paloznak legfőbb idegenforgalmi vonzereje a Balaton-felvidékre jellemző hagyományos falusi hangulat. A falu 1998-ban Hild-érmet kapott azért, mert a település fejlesztése a hagyományos értékek megőrzése mellett történt. A faluból szép kálvária vezet a szőlőhegyre, ahol a jó séta mellett a rengeteg szépen felújított pince-présházra is rácsodálkozhatunk. Itt rendezik meg évente a térség egyik legjobb fesztiváljává nőtt Paloznaki Jazz Pikniket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Paloznak (@paloznak) által megosztott bejegyzés,

Balatonhenye

A Balatontól légvonalban 8 kilométerre, közúton 11 kilométerre északra, a Henyei-hegy keleti lábánál fekvő település. Ez a terület a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgye, áthaladó útja nincsen, de még a két itt található zsákfalu, Monoszló és Balatonhenye között sincs közúti összeköttetés. A falu fölött, a Kapolcs felé vezető sárga turistajelzést követve gyönyörű kilátóhely helyezkedik el közvetlenül az egykori kolostor helye mellett. Látni innen szinte az egész Káli-medencét, a Balatont, a Hegyestű bazaltorgonáit, s Kapolcs felé továbbhaladva a Balaton-felvidék káprázatosan szép, még érintetlen erdein és mezein kirándulhatunk. A település határában ered, és annak főutcáján végighalad a Burnót-patak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Posta Zsòfi (@_p_zsofi_) által megosztott bejegyzés,

Balatonmáriafürdő

A község nagyjából a Szigliget és Balatonederics közti öböllel átellenben helyezkedik el a Balaton déli partján. A nyugalom szigeteként is emlegetett Balatonmáriafürdőn egy fizetős és hét szabadstrand várja a strandolni vágyókat. A Balaton déli partjának egyik legkiválóbb horgászhelyei itt vannak a csónakos és partihorgászok legnagyobb örömére. Az ide látogató turisták nagyon kedvelik a település csendjét, nyugalmát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Csodálatos Balaton (@csodalatosbalaton) által megosztott bejegyzés,

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15