Trip boats waiting for tourists at Tisza lake, Hungary

A Tisza-tó az új Balaton: mutatjuk, hol vesz most házat, nyaralót a legtöbb magyar

2021. május 23. 17:55

Mind a KSH, mind a Duna House rendszeresen közzéteszi a hazai lakáspiacon egy év alatt eladott lakóingatlanok számát. Ezúttal azonban az MNB készített egy részletes térképet arról, hogy az ország különböző részein milyen változásokat okozott a járvány a 2020-as ingatlantranzakciók számában. Míg országosan kevesebb lakást adtak el mint a megelőző évben, egyes településtípusoknál emelkedett a tranzakciók száma. Íme a járvány legnagyobb nyertesei és vesztesei.

Míg országosan 15,5 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát 2020-ban mint 2019-ben, az üdülőkörzetekben alacsonyabb volt a visszaesés, sőt, voltak helyek, ahol éppen a járvány miatt élénkült meg a forgalom - írja a Portfolio.

A Tisza-tó az új kedvenc

A második félévben tapasztalt aktivitásnak tulajdoníthatóan, a Balaton környéki településeken az országos átlaghoz képest lényegesen kisebb mértékben esett vissza az adásvételek száma, a Tisza-tó környékén pedig még mérhető emelkedés is volt.

A Balaton környéki településeken 5,8 százalékos visszaesés történt, míg a Tisza-tó környéki településeken 2020-ban közel 8,9 százalékkal több adásvétel valósult meg, mint 2019 során.

Az elmúlt évben a legnagyobb mértékű, közel 29,5 százalékos visszaesés a járvány terjedésének tulajdoníthatóan a második negyedévben volt tapasztalható az üdülőkörzetekben, ami illeszkedik az országos szinten tapasztalt folyamatokba. Nyártól azonban fokozatosan egyre több adásvétel valósult meg ezeken a településeken, kiemelten a Tisza-tó és a Balaton környéki városokban, miközben országos szinten folytatódott a lakáspiaci aktivitás visszaesése a harmadik negyedévben.

Egyre többen vannak olyanok, akik ragaszkodnak ugyan a városi léthez (több munkalehetőség, szórakozási lehetőség, kedvező infrastruktúra) ugyanakkor szívesen töltenek el pár napot vagy akár egy egész nyári időszakot egy kedvelt hazai üdülő övezetben. Jól látható ez pl. a Velencei-tó környékén, ahová sok Budapesti költözik le családostól a nyári időszakban. Erre erősített rá a járvány miatt egyre jobban elterjedő home office is. Ezt jól mutatja, hogy az árak átlag 10-20%-kal emelkedtek ebben a szegmensben, szemben a nagyvárosi lakáspiaccal, ahol lényegi változás nem történt az árakban. És ez lényegében az egész nyaralópiacot érinti, de fokozottan a Balaton és Velencei-tó térségét

- nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak az  Otthon Centrum. A Balaton keleti medencéje még mindig a legdrágább. Siófokon, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban átlagosan 450-550 ezer forint között kell fizetni egy négyzetméterért, amely még mindig a legmagasabb ár a Balaton menti települések esetében Természetesen a lokáció településen belül is meghatározó. A tóhoz közeli területeken fél millió forintnál drágább árakkal találkozhatnak az érdeklődök, ez az összeg azonban jelentősen csökken a vízparttól távolodva.

A Velencei-tó környéke gyakorlatilag már Budapest agglomerációs övezetébe tartozik, sőt a Székesfehérvárról és afővárosból kiköltözők is egyaránt célba veszik a tavat. Ez az árakon is meglátszik, hiszen a Velencei-tó partján 594 ezer forintos az átlagos kínálati négyzetméterár, ami csupán 16 százalékkal marad el a budapesti átlagártól.

Mitől olyan népszerű a Tisza-tó?

Autópályán pont ugyanolyan jól megközelíthető mint a Balaton, de az árak 75%-kal olcsóbbak. Átlagosan 168 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy Tisza-tó környékén található eladó lakóingatlanért, ami meglehetősen olcsónak tűnik. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy milyen fejlesztések történnek azon a környéken is. Nem véletlen, hogy egy év alatt ott is több mint 20 százalékkal drágultak az ingatlanok

- mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az OTP Ingatlanpontnál azok a tapasztalatok, hogy a Tisza-tó környéke még mindig olcsó összehasonlítva a Balaton és a Velencei-tó áraival, de áremelkedés itt is érzékelhető, köszönhetően annak, hogy a Tisza-tó turisztikai szempontból felértékelődött, így egyre többen keresnek a vízparti településeken nyaralás céljára ingatlant és telket.

Meglepetés az agglomerációban

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a járvány hatására nőtt az érdeklődés a nagyobb alapterületű kertes házak iránt, az agglomerációs településeken hiába van sok ilyen típusú ingatlan, az országos átlagnál nagyobb mértékű visszaesés volt tapasztalható, különösen a főváros környékén. Az agglomerációs településeken az adásvételek száma éves alapon 18,5 százalékkal esett vissza 2020-ban, meghaladva az országos szinten tapasztalt 15,5 százalékos mérséklődést. Ezt részben magyarázhatja, hogy

A legnagyobb mértékben a budapesti és az érdi agglomerációban csökkent a tranzakciók száma, rendre 34,3 és 33,0 százalékkal, de a visszaesés megfigyelhető volt valamennyi agglomerációban. Az országos folyamatokkal összhangban a negyedik negyedévben azonban már több agglomerációban is élénkülést mutatott a lakáspiac, a főváros környéki településeken azonban az év utolsó három hónapjában is mérséklődés volt tapasztalható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16