6 °C Budapest

Így darál be a budapesti forgalom: ennyi időt veszítesz egy 30 perces úton a dugók miatt

2021. január 19. 16:48

Bár a koronavírus-korlátozásoknak köszönhetően Budapesten is brutálisan csökkent a forgalmi zsúfoltság mértéke 2020-ban 2019-hez képest, a magyar főváros útjai így is beletartoznak Európa legforgalmasabb városainak első negyedébe. Mindez pontosabban azt is jelenti, hogy ha valaki a legforgalmasabb reggeli vagy délutáni órákban autózik a városban, az átlagosan egy alapvetően 30 perces utat inkább 44 perc alatt tud abszolválni, tehát a normális menetidő 46 (!) százalékkal megemelkedik. Aki viszont teheti, rengeteg időt tud például megspórolni hétfő reggelenként, ehhez viszont korábban kell elindulnia. Mutatjuk a budapesti közúti közlekedés 2020-as számait, zsúfoltságtól, ranglistástól, mindenestül. 

Az eddigi legfrissebb, 2020-as forgalmi adatokra vonatkozó jelentés szerint a tavalyi évben Moszkvában volt a legmagasabb a forgalmi torlódások aránya a világon. Az orosz fővárost Mumbai és Bogota követte a világranglistán, de a top 7-be befért még Manila, Isztambul, Bengaluru és Kijev is. A kutatást a TomTom autós navigációs rendszer gyártó cég jegyzi, összesítései a világ 57 országának, 416 városából szolgáltatnak adatokat a helyi forgalomról.

Így természetesen Magyarországról, azaz Budapestről is. A magyar főváros 2020-ban a világranglista 81. helyén végzett, ami egészen pontosan 27 százalékos forgalmi zsúfoltságot jelentett a tavalyi évben. Ez azt is jelentette, hogy 2019-hez képest 27 százalékkal mértek kisebb forgalmat. 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy Budapest 2019-ben a 48. forgalmilag legzsúfoltabb városnak számított, ami az elmúlt 4 év távlatában a legrosszabb adatunk volt. Ehhez képest óriási mértékű volt a visszaesés, ami természetesen javarészt a koronavírus-járvány korlátozásainak volt köszönhető. Ez a tendencia egyébként az egész világon megfigyelhető volt, a globális lezárások ugyanis a világ szinte minden pontján csökkentették a forgalmat. 

Csak összehasonlításképpen, Budapesten februárban, ami a 2020-as és legforgalmasabbja volt, a torlódási arány 32 százalékos volt, ehhez képest áprilisban, amikor a legkisebb volt a forgalom, ez az arány 11 százalékos volt. További érdekesség a budapesti forgalomról, hogy a reggeli illetve délutáni csúcsidőben egyaránt 48-48 százalékos volt a forgalmi zsúfoltság aránya, előbbi azonban 17, míg utóbbi 19 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, mint 2019-ben.

A legnagyobb, áprilisi kijárási tilalom alatt viszont a visszaesés nem kevesebb mint 76-77 százalékos volt. A csúcsidőben mért forgalmi zsúfoltság Budapest estében egyébként azt jelenti, hogy

egy 30 perces útra vetítve átlagosan 14 perccel (2019-ben ez 20 perc volt) hosszabbodik meg az utazás ideje.

Ez arányait tekintve 47 százalékos emelkedésnek felel meg. Ha tehát valaki reggel vagy délután akar eljutni valahová Budapesten, az jó, hogyha ezt belekalkulálja menetidejébe. Ha azonban kiszámoljuk, hogy mit jelent ez 1 évre vetítve, akkor egészen sokkoló számot kapunk. Ha valaki például a tavalyi évben jobbára a reggeli és délutáni csúcsforgalomban autózott, akkor körülbelül

110 órát veszített a magyar fővárosban a forgalmi zsúfoltság következtében, ami 4 napnak és 14 órának felel meg.

De mikor is van pontosan az igazi csúcsforgalom Budapesten? A TomTom adati szerint a legszörnyűbb hétfőn reggel 7 óra környékén autózni, ám ez egészen péntekig (ugyanebben az idősávban) nem igazán enyhül, illetve 8-9 óra környékére sem csökken radikálisan a zsúfoltság szintje. Délután a legrosszabb állapotok csütörtökön 16 és 17 óra között állnak be, de a többi hétköznapon is kifejezetten rossz a helyzet ugyanebben az időintervallumban. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok esetben nehéz lehet persze megoldani, de a navigációs cég szerint, ha valaki hétfőn reggel 7 előtt utazna inkább autóval, az egy 30 perces autóutón számolva (!) 6 órát takarítana meg éves szinten. További érdekesség a tavalyi évről, hogy a legrosszabb, azaz a forgalmilag legzsúfoltabb nap

2020. december 16-án volt Budapesten. Ekkor az átlagos napi zsúfoltság mértéke 46 százalékos volt.

Mit jelentett mindez európai szinten?

Európából összesen 31 ország, 239 városából közölt forgalmi adatokat 2020-ra vonatkozóan a TomTom, ebből, ahogy már a bevezetőben írtuk, az derült ki, hogy Moszkvában, Isztambulban és Kijevben a legrosszabb a forgalmi helyzet. Igen, ezek a városok világviszonylatban is kifejezetten rosszul szerepeltek. 

Rajtuk kívül azonban az európai top 10-be még 3 orosz, 2 ukrán, illetve egy lengyel (Lodz) és egy román (Bukarest) várost került be. A magyar főváros európai összevetésben a 44. helyen végzett, gyakorlatilag fej-fej mellett Genova, Róma, Bydgoszcz, Szczecin, Zürich, Pozsony, Adana és Bordeaux mellett. Ami azt jelenti, hogy Budapest beletartozik Európa legforgalmasabb városainak első egy negyedébe. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem