21 °C Budapest

Ezeket a gumikat inkább ne vedd meg: nagy márkák buktak el a teszten

2020. augusztus 25. 14:02

Sokan úgy gondolják, hogy a négyévszakos gumikkal helyett és pénzt is spórolhatnak, hiszen csak egy garnitúrát kell járatni, nincs külön téli meg nyári, amiket ráadásul tárolni is kell a szezonon kívül. Most a német autóklub (ADAC) vette górcső alá a termékkínálatot, a teszteket télen és nyáron is elvégezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire alkalmasak egész éves használatra ezek az abroncsok. Mutatjuk az eredményeket.

A hét legkelendőbb, 235/55 R17-es méretű négyévszakos gumiabroncsot tesztelte a német autóklub, hogy kiderüljön azok valóban biztonságosak-e minden időjárási körülmény között - hiszen lényegében erre találták ki őket. Összességében kiderült, messze nem teljesítettek olyan jól, mint az adott szezonra kitalált gumiabroncsok. A szakértők megjegyzik: nem véltlenül van akkora különbség a téli és a nyári gumiabroncsok között. Télen inkább a csúszós utakra és a hidegre kell felkészülni, úgyhogy a kerék is ehhez alkalmazkodik: keményebb a gumikeverék, és a bordák is a lehető legnagyobb tapadást segítik, akár a jégen, havon is. Ezzel szemben a nyárigumik puhábbak, nagyobb stabilitást biztosítanak.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorában!

A négyévszakos gumiabroncsokat pedig úgy kell megtervezni, hogy mindkét időszak követelményeinek megfeleljenek, így pedig kompromisszumokba kergetik a vásárlókat.

Íme az eredmények

A teszten öt gumi kapott legalább "elégséges" minősítést a szakemberektől, minél kisebb a pontszám, annál jobban teljesített az adott gumi a teszten. Íme az öt legjobb:

  • a Continental AllSeasonContact (3.6),
  • a Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (3.8),
  • a Nokian Weatherproof (3.9), Michelin CrossClimate+ (3.9),
  • és az Uniroyal AllSeasonExpert 2 (4,3).

Ezek nedves körülmények között kielégítő teljesítményt nyújtottak, ám szárazon nem nyűgözték le az ADAC szakértőit. Melegben például a stabilitással adódtak gondok autópálya-körülmények között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Két modell nem kapta meg az "elégséges" minősítést a teszten:

  • a Vredenstein Quatrac pro 5.2 pontot kapott,
  • míg a Bridgestone Weather Control A005 végzett a lista végén 5.4 ponttal.

Összességében a szakemberek azt javasolták, hogy ha mindenféleképp teljes biztonsággal szeretnénk autózni, akkor vásároljunk az évszaknak megfelelő abroncsokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm