15 °C Budapest

Végre van alternatíva a fapados utakra: kényelmesebb, olcsóbb, zöldebb... mi kell még?

2020. július 23. 09:57

A hónap végén megjelenik az első igazi magánvasúti szolgáltató Budapesten, és olcsóbban visz el Bécsbe vagy Prágába, mint a MÁV-Start vagy az ÖBB. A RegioJet azonban nemcsak az állami vasutakkal, de a fapados repülőkkel is versenyez az utasokért.

Tavaly nyáron jelentette be a cseh mobilitási szolgáltató, a nemzetközi gyorsbuszokat és vasúti járatokat közlekedtető RegioJet, hogy megjelenik a magyar pályákon is - írja a Magyar Nemzet. Bár a korábban tervezett június közepi kezdést meghiúsította a pandémia, július végén hozzánk is befutnak a cég sárga vonatai. Az árazás meglehetősen agresszív:

Budapest és Bécs között a luxusvonatok harmadosztályán mindössze kilenc ­euróért utazhatunk, egyelőre naponta két járaton.

Ez a lowcost ajánlat is tartalmaz előre lefoglalható ülést, amelyben elfér a láb, légkondicionálást, konnektorokat és ingyenwifit. Öszehasonlításként: a MÁV-Start az ÖBB-vel közösen üzemeltetett RailJet szerelvényén 13 euró a legolcsóbb jegy, amiből ráadásul nincs is túl sok egy-egy járaton.

A sárga vonatok azonban nemcsak Bécsig mennek, hanem Brünnön át Prágába is.

Ennek az ára a fapados részlegen 16 euró - de érdemes átgondolni, hogy a hétórás utazás során jól jöhet az állítható háttámla, valamint némi inni- és harapnivaló. Mindezt tartalmazza a tulajdonképpeni másodosztályra szóló jegy 19 euróért. Ez a nem egészen hétezer forint nagyjából összevethető a Ryanair Budapest-Prága árával, amely szeptember elejétől érhető el. Előáll tehát az a helyzet, hogy versenyezhet egymással a Budapest-Prága távon (közúton 530-560 kilométer) a fapados repülőgép és a luxusvonat.

A repülőgép alig több mint egy óra alatt teszi meg az utat, és a reptérre való ki- és bejutás, a biztonsági vizsgálatok időigénye figyelembevételével sem vesz el az életünkből többet a légi út, mint négy órát. Ehhez képest a vonat menetideje csaknem hét óra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen a területen egyértelműen a légi út a kedvezőbb. A menetjegyek ára nagyjából megegyezik, ugyanakkor a Ryanair pénzt kér az egymás mellé ülőktől, a csomagjukkal egy légtérben utazni kívánóktól, sőt egyáltalán a csomagokért is. Pénzbe kerül eljutni Ferihegyre és a prágai reptérre is, miközben a pályaudvarok metróval elérhetők. Költségek tekintetében tehát a vasút kedvezőbb.

Ami pedig az utazás komfortját illeti, a fapadosok székeit jól ismerjük: 170-es testmagasság és 80 kilós testsúly felett kínszenvedés az ücsörgés a gépeken. Ezzel szemben a sárga vonat kocsijai felújítottak, tágasak, a standard osztályon csak három ülés van egymás mellett. A RegioJet igazgatója, Ivana Kašická a Railway Gazette-nek úgy foglalta össze a cég filozófiáját, hogy igyekeznek jelentősen csökkenteni az utasok számára a vonatozás költségeit, de a lehető legszélesebb körű szolgáltatást kínálják. Céljuk, hogy mindenki megengedhesse magának a vonatozást Prága, Bécs és Budapest között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm