14 °C Budapest

Külföldre utazol? Itt a pontos eljárásrend: csak így váltható ki a házikarantén

MTI
2020. július 15. 13:01

Életbe léptek szerdán a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések, a különböző színnel jelölt országok járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri és ha kell, a besorolást felülvizsgálja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az adott ország egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg.

Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságok egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi.

Ez alól kivételt képez az, aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ha nincsen igazolása elvégzett - negatív - PCR-tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményük negatív.

Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez - hangsúlyozták. 

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják - például pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentéssel, illetve egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolással -, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen - fűzték hozzá.

Jelezték, az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál - kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál - lehet jelezni július 31-éig. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.

Felhívták figyelmet, hogy a vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: "utazáshoz kötött mintavétel". Az Országos Mentőszolgálat a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-éig minden esetben vállalja a kormány, utána azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető.

A vizsgálat eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe töltik fel, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti, de az adott laboratórium is megküldi az eredményt az ügyfélnek, külföldiek esetén is.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet - személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett - a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani - áll a közleményben.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm