6 °C Budapest
Egyre több magyar tölti ezzel a szabadidejét: gyerekkel is jó program

Egyre több magyar tölti ezzel a szabadidejét: gyerekkel is jó program

MTI
2020. január 1. 19:02

Mintegy 30 ezerrel nőtt idén a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóinak száma 2018-hoz képest, a Margitszigeti Vadasparkkal együtt az állatkertbe összesen 1,3 millióan látogattak el. Ezzel a budapesti állatkert továbbra is Magyarország legnépszerűbb és leglátogatottabb kulturális-turisztikai látnivalója.


Ebben az évben a látogatók elsőszámú új kedvence a Cápasuli volt. A hatféle cápa mellé új fajok is érkeztek idén, köztük a "barlanglakó" fehérfoltú szirtcápa, a szürke szirtcápa, valamint a kubai krokodil. Nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében a Holnemvolt Vár, illetve a Sünispotály, a mentett állatokkal kapcsolatos munkát bemutató mentőközpont is.

A közlemény szerint a 2019-ben született vagy kelt kisállatok közül a hangyászsünbébi kikelése volt szakmai szempontból a legnagyobb szenzáció. A hangyászsünök sikeres állatkerti szaporodása még Ausztráliában, az állatok őshazájában is különleges szakmai eredménynek számít, Ausztrálián kívül pedig bő 100 év alatt is csak néhány alkalommal sikerült.

A vombatok sikeres szaporítása is világra szóló eredménynek számít, ez nem először sikerült Budapesten, az elmúlt szűk egy évtizedben négy alkalommal is született vombatkölyök. Az európai állatkertekben az elmúlt bő száz esztendőben összesen 16 vombatbébi látott napvilágot.
Többek között a Bennett-kenguruknál és a rókakuzuknál is születtek kicsinyek. Ismét szaporodtak a tatuk közé tartozó matakók, a veszélyeztetett fajnak számító ázsiai vadkutyáknál pedig három anya összesen 11 kölyköt nevelt. Az éji majmoknál és a nagy maráknál is születtek kicsinyek, valamint a vízidisznók és a muntyákszarvasok többször is utódoknak adtak életet.

A hüllőknél is sok helyen volt szaporulat. A legnagyobb érdeklődés a tigrispitonokat kísérte. A Holnemvolt Várban bárányok és gidák születtek, a minnesotai törpesertéseknél és a mangalicáknál kismalacok jöttek világra, és egy magyartarka kisbociról is beszámolhattak a közönségnek.

December 2-án jött a világra a legifjabb lajhár, nevének kiválasztására az állatkert szavazást hirdetett, és végül a Kuglóf név lett a befutó.

2019-ben több mint kétezer mentett állat kapott új esélyt az állatkertben zajló mentőmunka keretében. A mentett állatok nagyobbik része továbbra is madár, emellett minden korábbit meghaladó számú, több mint háromszáz sün is bekerült idén a mentőhelyre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De nem csak a Fővárosi Állat- és Növénykert örvend ekkora népszerűségnek: a Budakeszi Vadasparkot idén 190 ezer látogató kereste fel.

A jubileumi évben a magyarországi erdők élővilágát 33 tematikus rendezvényen mutatták be a vadasparkban, és új parasztudvarral is bővült az intézmény. A 3200 négyzetméteres területen a 21. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhattak a látogatók az őshonos háziállatokkal: kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka tehenekkel, mangalicákkal. Az állatállomány újabb fajokkal, például kendermagos magyar, fehér erdélyi kopasznyakú tyúkkal és magyar lúddal gyarapodott.

A parasztudvar részeként nagy területen kecskesimogatót és egy úgynevezett nyúlvárost alakítottak ki.

Idén nyáron a Vackor Napközis Táborban több mint 250 gyermek ismerkedett meg a magyarországi állat- és növényvilággal, az állatok gondozásával, a felelős állattartással. Ugyancsak sikeres volt a Házhoz megy a Vadaspark elnevezésű, óvodások és iskolások számára szóló program is, míg a zoopedagógiai foglalkozásokon közel 150 csoport, több mint 3600 gyermek vett részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55