15 °C Budapest

Elképesztő, miket hagynak el a buszon a magyarok: a pénz ehhez képest semmi

2019. szeptember 29. 14:55

Nemrég két olyan esetről is lehetett hallani a hírekben, amikor valaki pénzt talált: az egyik a veszprémi buszpályaudvaron, a másik egy székesfehérvári buszon történt. A megtaláló egyik esetben sem tartotta meg a talált pénzt, hanem az visszakerült a tulajdonosához. Ezek pedig nem egyedi esetek: éves szinten csak a BKV-n több millió forintot hagynak el az utasok, és sokszor ha valaki le is adja, nem jelentkeznek az összegért.

Dávid, a hatodikos, szegedi fiú vette észre a veszprémi buszpályaudvaron, hogy valaki a bankautomatában felejtett 100 ezer forintot. A férfinak, aki levette a pénzt, indult a busza, és futott a busz után, ezért felejtette ott a 100 ezer forintot. A becsületes fiú úgy döntött, juttassák vissza a pénzt a férfinak, a bankókat ezért, amikor hazaértek, Szegeden bevitték egy bankfiókba.

A nagyapa elmondása szerint az ügyintéző nagyon furcsállotta a dolgot, mikor visszavitte a pénzt, azt mondta, ilyet nem szokás csinálni. Az eset még augusztus elején történt, de a bank most szeptemberben a szegedi Dávid iskolájában ünnepélyes keretek között jutalmazta meg a becsületes megtalálót: hatalmas ajándékcsomaggal és mozijeggyel. Erről az RTL Klub számolt be.

14 milliót hagyott el egy tornazsákban

Székesfehérváron történt a napokban, hogy egy utas egy teljesen hétköznapinak tűnő tornazsákot talált - írta a feol.hu. Mint talált tárgyat leadta a buszvezetőnél, aki a Jancsár úti decentrumban helyezte el azt.

A tulajdonos nemsokára jelentkezett is a tornazsákért, csak ekkor derült ki, mit rejt a csomag: 14 millió forint készpénzt. Az összeget egy ingatlanértékesítés után ebben a táskában vitte magával az eladó, majd autóbuszra szállt és ott felejtette a pénzt.

Rengeteg pénz hagyunk el a buszon évről évre

8632150 forintot hagytak 2017. november 30-ig a BKV különböző járatain. Ami talán ennél is megdöbbentőbb, hogy ebből a pénzből mindössze 6709720 forint talált gazdára, vagyis 1922430 forintért nem jelentkezett a jogos tulajdonos. A BKV 3 hónapig őrzi meg a járművökön talált tárgyakat - ez esetben a pénzt - és ha ezután sem jelentkezik érte senki, akkor azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja meg, vagyis az államé lesz.

Elég széles a palettája a tárgyaknak, amiket az utasok a járművön hagytak: volt, aki síléceket, gördeszkát, rollert, squashütőt, szaxofont, hegedűt, gitárt, fuvolát hagyott valamelyik járművön. De találtak közepes méretű hangfalat, mikrofont, komplett szerszámtáskát és kenyérpirítót is.

Nem csak a BKV-n, hanem a távolsági buszokon is rendszeresen találnak pénzt, és különböző tárgyakat elveszítve az utasok vagy a személyzet. 2017-ben összesen 370 talált tárgyat regisztrált a Volán, ennek 60 százalékát sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosának. A legextrémebb tárgyak közt említik a babakocsit, motor gumit, mankót, színes tévét, mosógépet, műanyag csontvázat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
89485 forintot, 424,15 eurót (közel 133 ezer forint), 233 román lejt, 10 amerikai dollárt, 52 ukrán hryvnát és 61 cseh koronát találtak a buszokon.

Vonaton talált furcsaságok

Kistáska, iratok, okmányok, jegyzetek, könyvek - ezek a legáltalánosabb dolgok, amiket az utasok a vonatokon felejtenek a MÁV közlése szerint. Emellett sokszor találnak a jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok ruhaneműket, pénztárcákat, bankkártyákat, kulcsokat, bizsukat, esernyőket is.

A legemlékezetesebb talált tárgyak a műláb, a lélegeztető készülék, a tolókocsit, illetve a húsz kötetes Révai lexikonsorozat volt.

A legemlékezetesebb esettel kapcsolatban a MÁV emlékezett, hogy egy utas a Kőbánya-Kispest állomáson, a pénztárablakban felejtette a madárpókját. Az állatot viszont időben észrevették, így az utas kérésére a pókot melegen tartották, amíg a gazdája visszament érte. Felidézték azt is, hogy az egyik utas a műfogsorát felejtette a vonaton.

Előfordult már olyan eset is, hogy valaki az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette.

Azzal kapcsolatban, mi lesz a talált tárgyak sorsa, azt válaszolták, ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, NEAK stb.). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik az ott dolgozók. A tulajdonos csak úgy veheti át a vonaton felejtett holmiját, ha hitelt érdemlően be tud számolni arról, az általa elvesztett tárgy hogyan is nézett ki, milyen jellegzetes ismertetőjegye van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm