19 °C Budapest

Így sportolhatsz ingyen méregdrága személyi edzőkkel: simán megéri

2019. szeptember 10. 16:02

Szeptember 11-től ismét profi edzők segítségével lehet sportolni több fővárosi szabadtéri fitneszparkban. A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként megvalósuló, ingyenes programsorozatban, a Testnevelési Egyetem szakértői, dietetikus tanácsadó közreműködésével bárki elkezdheti a sportolást biztonságos, ellenőrzött körülmények mellett.

A nagysikerű tavaszi, saját testsúlyos edzések kipróbálását előtérbe helyező programsorozat után, idén ősszel újra a szabadtéri fitneszparkokban található, ingyenesen használható sporteszközök és azok szakszerű használatára fókuszáló rendezvényeken vehetnek részt a budapestiek. Szeptember 11-én a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa program szervezői tapasztalt személyi edzők segítségével indítanak életmódváltó programot hét helyszínen, amelyeken a két sportszakember mellett egy dietetikus is segíti az érdeklődőket abban, hogy felkészülten és tudatosan vágjanak neki az őszi edzéseknek.

Szerencsére egyre több helyen elérhetőek ezek az ingyenes sporteszközök, amelyeket tényleg bárki, különösebb sport előélet nélkül tud használni. Viszont, ha valaki teljesen kezdő, akár még ezek a klasszikus mozgáspályát követő gépek is frusztrációt, akár sérülést is okozhatnak. Ugyan mindenhol kis ábra mutatja, hogyan kell azokat használni, mégis jó, ha először szakember tanácsát kérjük, hogyan kezdjünk neki

- mondta Katus Tamás aerobik világbajnok, szakoktató, egyetemi adjunktus. A szakember véleménye szerint az időnkbe könnyebben is beilleszthető egy szabadtéri tréning, mint egy klasszikus edzőterem, vagy bármilyen más sport, hiszen bármikor, akár gyerekek mellett is használhatjuk. Az eszközökön csekély az ellenállás, így a teljesen kezdők számára sem jelentenek önmagukban komoly megterhelést, középhaladók pedig magas ismétlésszámmal tudják nehezíteni a erőkifejtést, de a fitneszparkokban vannak már olyan fél profi gépek, amelyeken az ellenállás is növelhető.

Minden kezdőnél alapszabály, hogy ne essenek túlzásokba. Fő elv a fokozatosság. Első körben heti 3-4 alkalommal 15-20 percnél ne használják többet. Az eredmény pedig már ennyi mozgástól is látványos, hiszen az izom addig nem ismert terhelést kap, aminek hatására azonnal épülni kezd.

"Bármilyen edzésbe is kezdünk, nagyon fontos az orvosi konzultáció és az edzettségi szint ismerete. Fel kell mérni pontosan, hogy szervezetünk, testünk állapota mit enged meg. Ha van bármilyen korábbi sérülésünk, szedünk-e és milyen gyógyszert. A következő lépés a bemelegítés, ami minden mozgás előtt kötelező. Ez lehet egy rövid gimnasztika, könnyed kocogás. Ha mindez megvan, kezdőként legfeljebb 2-4 gépet használjunk, akár 8-10 körben is, de csak úgy, ahogy kellemesen megerőltető legyen, semmiképpen végkimerülésig. Fontos, hogy a gépeket helyesen használjuk, mert különben balesetveszélyesek is lehetnek"—hívja fel a figyelmet Tánczos Zoltán személyi edző, a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének egyetemi tanársegédje, aki kollégájával és csapatával együtt várja a sportolás iránt érdeklő fővárosiakat szeptember 11-től három héten keresztül, minden szerdán és szombaton, összesen hét alkalommal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mire lehet számítani a tanácsadással kísért szabadtéri kondiparkos edzéseken? 

1. A parkba kihelyezett kondigépek használatának bemutatása, használatának népszerűsítése a helyes technikai kivitelezések bemutatásával. A gyakorlatok részletes ismertetése mellett a részvevők folyamatos asszisztálást és hibajavítást kapnak annak érdekében, hogy a gyakorlatok kivitelezése hibátlan legyen, figyelembe véve egyéni adottságaikat és az esetleges betegségeket. 

2. Személyre szabott edzéstanácsadásra, fittségi állapotfelmérésekkel és személyre szabott étrendtervezéssel. Az érdeklődők először vizsgálatokon vesznek részt. A testösszetétel, testmagasság, testtömeg, a testalkati fittséget jellemző izom- és zsírarány mérését végzik el a helyszínen, valamint lesznek fizikai állapotot felmérő fittségi tesztek és próbák. Utána az ezekre épülő edzéstanácsadást, illetve az eszközök bemutatásával egy saját edzésprogramot, illetve táplálkozási tanácsadást is kapnak az érdeklődők. A táplálkozási szokások felmérése, a táplálkozási tanácsadás dietetikus szakember segítségével zajlik, aki eloszlatja a divatdiétákkal kapcsolatos tévhiteket. Megmondja, mit egyen az, aki a maratonra készül, vagy éppen csak most kezd el sportolni.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?