5 °C Budapest

Komoly változások a MÁV-nál: rengeteg utast érint

2019. augusztus 24. 10:00

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Hegyeshalom vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek szeptember 6-tól 9-ig és szeptember 14-én estétől 16-án reggelig pályakarbantartás miatt. Néhány vonat helyett Almásfüzitő és Almásfüzitő felső állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

Esztergom-Kertváros és Almásfüzitő állomás között, augusztus 24-től szeptember 1-jéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Szeptember 7-től 8-ig ez a pályakarbantartás egy vonatot érint: az Esztergomból Komáromon át Székesfehérvárra 7 órakor induló vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

Szombathely és Zalaszentiván között augusztus 22-től 31-ig tartó vágányzár idején a közvetlen átszállási lehetőségek a Püspökmolnári kombinált viszonylaton módosulnak. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok közlekednek. A kombinált viszonylaton az átszállási lehetőségek több esetben a Szombathely-Püspökmolnári-Vasvár viszonylatban közlekedő vonatpótló gyorsjáratokra biztosítottak. Püspökmolnári állomáson a pótlóbuszról át kell szállni helyközi autóbuszra.

A balatonfenyvesi kisvasúton szeptember 9-től november 30-ig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon, augusztus 26-tól 28-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Nagytétény és Pusztaszabolcs, valamint Kurd és Dombóvár közötti pályakarbantartás miatt. Kurd és Dombóvár között pótlóbuszokkal kell utazni. A Budapest-Pécs viszonylatú InterCity vonatok Szentlőrinc és Pécs szakaszon pót- és helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A 4218-as számú Budapest-Déli-Dunaújváros közötti, és a 8048-as számú Pusztaszabolcs-Dombóvár közötti vonat helyett másik, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon szeptember elsejéig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 31-ig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat. 

A Budapest-Szob vonalon szeptember 7-től 8-ig, továbbá 14-től 15-ig, Nagymaros és Szob állomás között pályakarbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A menetrendhez képest egyes vonatok nem a teljes útvonalon-, illetve eltérő megállási renddel közlekednek. 

A Budapest-Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan december közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az InterCity-k helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett - eltérő szakaszokon - pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu/bphatvan), vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

A felújítás fázisához igazodva szeptember 11-ig a Rákos-Hatvan közötti felújítások miatt a Budapest-Keleti pályaudvarnál lévő Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-ig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek módosultak.

A Debrecen-Füzesabony vonalon december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A személyszállítás mintegy 8 hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria (RCH) a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat. A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően május 2-tól megkezdődött a kőszállítás. A tervezett munkák idején - a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében - a pótlóbuszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük a pótlóbusz június 14-től szeptember 2-ig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között a tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt Szeged és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A munkálatok különböző fázisához igazodó menetrend várhatóan december 14-ig, az országos menetrendváltásig érvényes. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek. 

A GYSEV, Szombathely-Zalaszentiván vonalszakaszán végzett pályakarbantartási munkák miatt augusztus 31-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok viszik az utzasokat. A vágányzár ideje alatt a Szombathely-Sopron vonalon kizárólag a 8902, 8903, 9839-es számú vonatok menetrendje módosul. A Sopron és Keszthely között mindkét irányban, Szombathely állomáson át kell szállni a 8902-es, 8903-as számú vonatokról. 

Nemzetközi közlekedés

Román vasúti pályafelújítás miatt augusztus 28-ig a Dacia nemzetközi vonatpár kerülő útvonalon, Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes érintésével közlekedik. Az Ister nemzetközi vonatpár Budapest-Keleti és Bukarest közötti kocsijait a Corona nemzetközi InterCity vonat továbbítja Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes útvonalon. 

A szerb vasútvonalon pályafelújítást végeznek december 14-ig. Emiatt a Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló 343-as számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonatról a kelebiai állomáson át kell szállni egy másik szerelvénybe, amely Újvidék (Novi Sad) állomásig közlekedik. Újvidék és Belgrád között nincs vasúti közlekedés. Belgrádba a továbbutazás menetrend szerinti autóbuszokkal lehetséges, melyekre a vasúti menetjegyek nem érvényesek. 

A szerb vasúton végzett pályakarbantartási munkák miatt december 14-ig a 341/340-es számú Beograd gyorsvonat csak Budapest-Keleti pályaudvar-Kelebia-Budapest között közlekedik.

A Wien Hbf-Budapest-Keleti pályaudvar-Beograd útirányon át közlekedő 345/344-es számú Avala EuroCity vonat változatlan menetrenddel, de csak Wien Hbf-Budapest-Wien Hbf viszonylaton közlekedik. A vágányzár ideje alatt Szerbia felől Budapest-Keleti pályaudvarig az eljutás Újvidék (Novi Sad) kiindulási állomással, kelebiai átszállással, a módosított menetrend szerint közlekedő 342-es számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonattal lehetséges. A vonat Kelebiáról 14:46-kor indul, Budapestre 18:04-kor érkezik.
A belföldi forgalomban Budapest-Keleti-Kelebia-Budapest-Keleti között az alábbi változások léptek életbe február 1-től:

 

  • A Keletiből pályaudvarról 7:57-kor induló, új 7922-es számú vonat közlekedik Kelebiáig,
  • Kelebiáról 12:46-kor induló, új 7925-ös számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra,
  • Kelebiáról 16:46-kor induló, új 7923-as számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem