13 °C Budapest

Bringás kedvezmények a vonaton: csak így érdemes utazni, főleg nyáron

2019. május 7. 10:32

A kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 13,4 százalékkal nőtt egy év alatt, tavaly több mint 545 ezer biciklit szállítottak a vonatokon. A legtöbb bringás Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik; a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. Gyakran váltanak kerékpárjegyet a Budapest-Szeged, valamint az Alföldön a Kecskemét-Kiskunfélegyháza és a Szeged-Kiskunfélegyháza szakaszokra is. A gyorsvonati kocsik felújítása révén tavaly ősztől további 20 darab, kerékpárok szállítására is alkalmas személykocsi állt forgalomban (kocsinként 3 bicikli szállítható).

A MÁV-csoport egyik kiemelt feladatának tekinti a kerékpárszállítási szolgáltatás folyamatos javítását. A MÁV az állomásfejlesztési tevékenységek - felújítások, környezetrendezés - során a kerékpáros utasok érdekeit is igyekszik kielégíteni, a beruházásoknál kiemelt figyelmet fordít a kerékpártárolók kialakítására; így már több ezer fedett, kamerával őrzött B+R parkoló fogadja a vonattal továbbutazókat.

Az elmúlt néhány év pálya- és járműfejlesztéseinek, motorvonat beszerzéseinek és a szolgáltatási színvonal emelésének köszönhetően a kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 13,4 százalékkal, több mint 545 ezerre nőtt 2017-ről 2018-ra. A vasútvállalat a kerékpáros jegyekkel, bérletekkel kapcsolatban számos újítást vezetett be. Két éve már a kerékpárjegy és a kerékpáros túrajegy is megvásárolható e-vonatjegyként, amelynek igénybevételével elkerülhető a sorban állás, és akár okostelefonon vagy tableten is be lehet mutatni a jegyvizsgálóknak. 

Ráadásul az e-vonatjegyeket 10 százalékkal olcsóbban lehet megváltani, ez vonatkozik a kerékpárokra online váltott jegyekre is.

A MÁV-START további kedvező árú jegyeket is kínál a bringásoknak: kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről - a megtett távolságtól függetlenül - egységesen 420 forintért szállítható bicikli a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem az azok körül található állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A vasúti vagy Budapest-bérlettel rendelkező ingázóknak pedig érdemes kerékpár-havibérletet váltani, amely néhány menettérti utazás után behozza az árát. 

A havi, félhavi vagy 30 napos vasúti bérlettel közlekedők a hétvégi napokon díjmentes kerékpárjegy megváltásával utazhatnak biciklivel együtt, a bérleten feltüntetett viszonylaton.

A legtöbb biciklis egyébként Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik, de a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. Ezeken kívül gyakran váltanak kerékpárjegyet a Budapest-Szeged, valamint az Alföldön a Kecskemét-Kiskunfélegyháza és a Szeged-Kiskunfélegyháza szakaszokra is. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nő a szállítási kapacitás

Gyorsvonati kocsik felújításának köszönhetően tavaly ősztől további 20 darab, kerékpárszállításra alkalmas előtérrel is rendelkező személykocsi állt forgalomba (kocsinként 3 kerékpár szállítható), valamint a 10 darab IC+ kocsi is közlekedik már próbaüzem keretében, ezekben a kocsikban 8 kerékpár szállítható. Az IC+ kocsik felhasználását a balatoni forgalomban is tervezi a MÁV-START.

A vasúttársaság a bicikliszállítást minden budapesti elővárosi vasútvonalán biztosítja, amelyek mindegyikén közlekednek már korszerű, alacsonypadlós FLIRT, vagy DESIRO motorvonatok is. Ezek a járművek teljes mértékben kielégítik a mai kor igényeit: tágas, légkondicionált, kerekesszékek és kerékpárok fogadására alkalmas utasterekkel, modern utastájékoztató rendszerrel, wifivel rendelkeznek. 2020 első negyedévétől a legforgalmasabb Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon pedig forgalomba állnak az emeletes motorvonatok, amelyeken még több kerékpár fér majd el. Ezek a járművek hétvégenként megjelennek a Velencei-tó mentén is, illetve nyaranta a Balaton déli partján.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem