15 °C Budapest

Ezek a legjobb ár-érték arányú autók most a piacon: itt a friss toplista

2019. február 7. 11:30

Rengeteg kocsit tesztelt 2018-ban is a német autóklub, és ezek tapasztalataiból összeállították azon új autók listáját, amik ár-érték arányban verhetetlenek. Van itt SUV, kompakt kisautó és családi kocsi is - kinek mi tetszik. Ha autóvásárlás előtt állsz, ezt az összesítést neked találták ki!

Összegezte 2018-as teszteredményeit a német autóklub, az ADAC, így pedig körvonalazódik, hogy melyek azok az új autók, amiket érdemes megvenni. Mi most megnéztük a legjobb vételeket: ezek nem feltétlenül a legolcsóbb verdák, de a németek szerint ár-érték arányban tönkreverik a vetélytársakat. A Volkswagen-konszern valósággal tarolt a top 10-ben (nomen est omen - mondhatni), de nem csak maguk felé hajlott a kezük a német szakembereknek. Lássuk, mit éri meg venni az ADAC szerint:

Seat Arona 1.0 Eco TSI

Az első helyen egy VW-s modell, a Seat Arona végzett. Erről azt írták az értékelésben, hogy lényegében az Ibiza "nagytestvére", a belső tér például különösen hasonló, viszont az Arona egy városi terepjáró, így értelemszerűen nagyobb teret is kínál. Gazdaságos, mégis erős TSI motorja az ADAC tesztjén 6 litert fogyasztott. A Seat Arona nálunk felszereltségtől, motortól függően nagyjából 4,2 millió forintért kapható a szalonokban.

Seat Ibiza 1.0 Eco TSI

A Seat legkisebb modellje lett a második az ár-érték listán. Ez a modell gyakorlatilag a VW Polo alapjaira épül, ugyanakkor az ADAC szerint ez sportosabb valamivel. A tesztfogyasztás 5,7 liter volt 100 kilométeren, így tökéletesen alkalmas városi "szaladgálásra". Ennek a kis kompakt kocsinak az alapára a fenti motorral 5 millió forint körül van újonnan - az ár felszereltség és extrák függvényében változhat.

Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Ez a kompkat kisautó háromféle motorral került piacra, az ADAC szerint a hibrid verziót érdemes megvenni. Nem véletlenül végzett ilyen előkelő helyen a hibrid Yaris, hiszen a szakemberek adatai szerint Németországban ebben a kategóriában ez a legnépszerűbb autó, az eladások 59 százalékát adja. A városban nagyon gazdaságos hajtani, hiszen ekkor javarészt elektromossággal megy az autó: szinte hihetetlen, de városi körülmények között még 4 liternél is kevesebbet evett a németek tesztje szerint. Ugyanakkor pályán már más a helyzet: ott nem tudja kiahsználni a hibridhajtás előnyeit. Kiemelték még a remek klímát és a kitűnő vészfékező rendszert is. A hibrid Yaris a hazai szalonokban nagyjából 5 milliótól kapható, de ez értelemszerűen nagyban függ az igényeinktől, extráktól.

Ford Fiesta 1.5 TDCi

Újabb kisautó, ezúttal egy gazdaságos dízel motorral: a Ford Fiesta méretügyileg az Ibizához hasonlít, de a motorja erősebb, 120 lóerős, ami egyébként igen impozáns egy ilyen kis karosszériához. 9 másodperc alatt van 100-on, a csúcssebesség pedig 200 kilométer per óra. Az ADAC a teszten 4,5 literes fogyasztást mért 100 kilométeren. Ugyanakkor bár elől sok hely van, a kocsi többi részére ez nem mondható el. Az 1.5-ös TDCi Fiesta szintén 5 millió forint körül indul a szalonokban.

KIA Ceed 1.6 CRDi

A jó minőségű, koreai autók újabb generációja ez az 1.6-os dízellel szerelt, közepes méretű városi kocsi is. Külön jó, hogy a gyártó 7 év, vagy 150 ezer kilométeres garanciát ad rá. Sokat fejlődött a modell az évek során, ám annak érdekébem, hogy a KIA tartani tudja a kedvező árat, különféle megszorításokat alkalmazott, de az ADAC szerint ügyesen variáltak, így a legtöbbet észre sem veszik az utasok - például hátulról kimaradt a külön olvasólámpa. Külön megjegyezték, hogy a motor igen tiszta, annak ellenére, hogy dízel, amikről a közhiedelem épp ellenkezőleg vélekedik. A listaára ezzel a motorral nagyjából 6,1 millióról indul.

Ez nem minden! Ha kíváncsi vagy a 30 legjobb ár-érték arányú kocsira, kattints!

Egy forint nélkül is belevághatsz

Láthatjuk, hogy teljesen jó, új kocsit már 5 millió forintért is vehetsz. Persze a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy tisztán önerőből vásároljanak ennyi pénzért, ilyenkor jöhet kapóra egy személyi kölcsönből, amelyből szintén finanszírozhatjuk a beruházást.

Miért lehet most jobb ötlet kölcsönből finanszírozni az autóvásárlást, mint mondjuk 6 évvel ezelőtt? Mert a hihetetlenül alacsony kamatkörnyezet miatt a hitelkamatok is mélyen vannak, azaz a korábbi évek törlesztőihez képest most csak annak töredékét kellene fizetni havonta

Ráadásul a különböző akciók miatt akár tovább is csökkentheted a kamatokat. A bankok több esetben is kamatkedvezményt adnak: ha magas fizetéssel rendelkezel, vagy kifogsz egy szezonális akciót, esetleg vállalod, hogy a fizetésedet a hitelező bank számlájára utaltatod.

Ezekre figyelj, ha hitelhez nyúlsz

Ha hitelre veszel autót, a legfontosabb kérdések egyike, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel. A példa kedvéért megnéztük a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorával, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz, ha 5 000 000 forintos kölcsönre van szükséged.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 5 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő esetént - az egyik legjobb konstrukciót a Raiffeisen nyújtja, náluk 76 586 forintos törlesztőt ígér a 8,16%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, ahol 76 677 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióit is.

Fontos megjegyezni, hogy a hitelösszeg és a futamidő mellett a konstrukciók többsége fix kamatozású.

Tehát nem kell félni attól, hogy a futamidő alatt esetleg megugrik a törlesztő. De nem csak a kiszámítható kamatozás, illetve az olcsósága miatt az egyik legkedveltebb autóvásárlásra használható hitel a személyi kölcsön. Az alábbiak mind e termék mellett szólnak:

  • Rugalmas, szabadon elkölthető bármire. Ha megvetted a kocsit és még marad, rendezheted belőle akár a téli- vagy nyári gumit, de akár a papírokat is.
  • Könnyen igényelhető: elég egy jövedelmigazolás és a személyes okiratok.
  • Akár 7 millió forintot is felvehetsz.

A személyi kölcsön legnagyobb előnye azonban mégis az lehet sokak számára, hogy az igényléséhez nincs szükség semmilyen önerőre. Ez azt jelenti, hogy nem kell az autóvásárlásnál önrészt fizetnünk, akár a vételár 100 százalékát rendezhetjük a kölcsönből. Sőt, fedezetre sincs szükség, így az autó végig a mi tulajdonunkban marad.

Lízing vagy autóhitel? Melyik lehet a nyerő?

A személyi kölcsön mellett a másik népszerű finanszírozási konstrukció a lízing. A két megoldás között jelentős különbségek vannak: pénzügyi lízingelésnél az autó nincs a tulajdonunkban egészen addig, amíg a futamidő végén ki nem fizetjük a törlesztőrészletek után a maradványértékét a kocsinak, de választhatjuk azt is, hogy inkább egy új jármű lízingelésébe kezdünk és visszaadjuk, amit eddig használtunk és fizettünk érte havonta.

Lízingelésnél jellemzően önrészt kell fizetnünk (a legtöbb esetben 20 százalékot), bizonyos esetekben pedig fedezetet is kérhet a lízingelést bonyolítót tulajdonos. A lízing ugyanakkor több autógyártónál is igen jó kamatozás mellett érhető el, amelyek némely esetben még jobbak is lehetnek, mint a személyi kölcsönök kamatai.

Kérjük szakértő segítségét!

Átböngészve a nagyobb használtautó-portálok kínálatát gyorsan feltűnhet, hogy 5 millió forintból egy modern biztonsági berendezésekkel felszerelt autót vásárolhatunk, ami akár több mint 10 évig is kiszolgálhat minket. Természetesen a vásárlás előtt alaposan gondoljuk át a dolgot, akár egy szakértő segítségével. Ha kell, vigyük el egy tesztkörre is a kiválasztott típust, hogy tényleg minden megfelel-e, hiszen a vásárlás után jó esetben akár egy évtizedig is ebben fogunk ülni.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Persze az óvatosság nem csak a kiválasztás édes terhe, az esetleges elhamarkodás miatt indokolt. Alaposan gondold át, hogy milyen forrásból és hogyan fogod fizetni a fenntartás költségeit, hiszen a kiadások nem állnak meg a vételár rendezésénél, ráadásul a törlesztőrészletet is fizetned kell majd a megadott futamidőn keresztül. A személyi kölcsön ebben is segíthet, de egyéni helyzetedtől és igényeidtől függ, hogy melyik finanszírozási megoldás lehet számodra a legjobb. Azonban mindenképpen érdemes alaposan átnézned az ajánlatokat választás előtt, akár lízingre, akár személyi kölcsönre esik a választásod.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem