19 °C Budapest
Műfogsor, kígyó, több mint 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén

Műfogsor, kígyó, több mint 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén

2018. december 27. 05:30

Több mint 8,6 forintot hagytak idén összesen az utasok a BKV járatain. Még megdöbbentőbb, hogy közel 3 millió forintért senki sem jelentkezett. Nem csak pénzt, de műfogsort, WC-tartályt, menyasszonyi ruhát, hörcsögöt és hűtőtáskában hordozott kígyót is felejtettek az utasok a buszokon, vonatokon, villamosokon, metrókon 2018-ban.


8 607 340 forint. Ennyi pénzt hagytak a BKV utasai 2018. november 30-ig a különböző járatokon. Vagyis 24 810 forinttal kevesebbet, mint tavaly. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy egyelőre "csak" 5 983 655 forint került vissza jogos tulajdonosához, vagyis több mint 2,6 millió forintért nem jelentkezett senki tudtuk meg a BKV sajtóosztályától. Arra a kérdésre, mi lett annak a pénznek a sorsa, amiért senki se jelentkezett, a BKV azt válaszolta, a törvényi szabályozásnak megfelelően a Magyar Államkincstár részére került átutalásra.

Arra a kérdésre, melyek voltak a legemlékezetesebb tárgyak, amiket az utasok a járművön hagytak, a közlekedési társaság azt válaszolta, elég széles a paletta: volt, aki műfogsort, más valaki egy felnőtt kerékpárt felejtett a járművökön.

Arra a kérdésre, mi lesz a talált tárgyakkal, ha senki sem jelentkezik értük, a BKV közölte, a talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza. Ha senki nem jelentkezik egy éven belül, mint jogos tulajdonos, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

Félmillió forint, borítékba rejtett karikagyűrű, WC-tartály és hűtőtáskában hordozott kígyó a vonaton

A vonaton többnyire kistáskákat, iratokat, okmányokat, jegyzeteket, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), pénztárcát, bankkártyát, kulcsokat, bizsukat, esernyőket felejtenek az utasok, de vannak ennél extrémebb dolgok is. A MÁV-tól megtudtuk, az elmúlt időszak különleges, elveszített tárgyai között szerepelnek például babahordozók, borítékba rejtett karikagyűrű, sétapálca, menyasszonyi ruha, trombita, dob, WC-tartály vagy állatok.

Utasaink betelefonálása nyomán még nyilvántartásba vétel előtt találtunk hörcsögöt, hűtőtáskában hordozott kígyót, vagy otthonából elszökött bulldogot is. Az elveszített állatokért a tulajdonosok azonnal elmentek és átvették azokat

 - írták megkeresésünkre. Megtudtuk, hogy az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, és amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Könnyen bajba juthatsz, ha elteszed a talált pénzt!
A Polgári Törvénykönyv szabályozza, mi a teendőnk a talált dolgokkal. Tudni kell, hogy a törvény nem tesz különbséget pár száz forint és több millió forint között - minden esetben ugyanaz az eljárási rend. A szabályzás úgy rendelkezik, hogy az elvesztett dolog megtalálójának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot visszakaphassa a tulajdonosa. A megtaláló köteles a talált dolgot a megtalálástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni. Fontos, hogy mindennek nyolc napon belül meg kell történnie, különben szankciókra is számíthatunk: 50 ezer forint alatt szabálysértést követünk el, e fölött a megtaláló akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A talált tárgyak felvételére 90 napon belül kerülhet sor, ezen túl azokat selejtezik, a nyilvántartásból kikerülnek. Három hónapon belül - a felvett jegyzőkönyv adatai alapján - természetesen át tudják venni az utasok az ingóságokat és azok tartalmát, így a pénzt is.

Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani.

Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyértelműsíti a beazonosítást. Jelenleg 100-110 tételnyi pénzt is tartalmazó talált tárgy van az adatbázisban, a táskával, pénztárcával együtt elveszített összegek a néhány 100-tól félmillió forintig terjednek.

Autós gyerekülés és inzulinadagoló a távolsági buszon

A távolsági buszokon idén 540 talált tárgyat regisztráltak a Volán munkatársai, ezek több mint 60 százalékát sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosának. Idén január és október között összesen 180 ezer forintot hagytak az utasok a járatokon, valamint ehhez jön még hozzá az utazás alkalmával a járművön felejtett külföldi valuta, ezen belül eurót, cseh koronát, dél-koreai wont és szerb dinárt is találtak. A legextrémebb tárgyak közt említikaz autós gyerekülést és az inzulinadagolót. A talált tárgyakat Társaságunk 3 hónapig őrzi meg, ezen idő alatt jelentkezhet érte a jogos tulajdonos.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?