9 °C Budapest

Műfogsor, kígyó, több mint 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén

2018. december 27. 05:30

Több mint 8,6 forintot hagytak idén összesen az utasok a BKV járatain. Még megdöbbentőbb, hogy közel 3 millió forintért senki sem jelentkezett. Nem csak pénzt, de műfogsort, WC-tartályt, menyasszonyi ruhát, hörcsögöt és hűtőtáskában hordozott kígyót is felejtettek az utasok a buszokon, vonatokon, villamosokon, metrókon 2018-ban.


8 607 340 forint. Ennyi pénzt hagytak a BKV utasai 2018. november 30-ig a különböző járatokon. Vagyis 24 810 forinttal kevesebbet, mint tavaly. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy egyelőre "csak" 5 983 655 forint került vissza jogos tulajdonosához, vagyis több mint 2,6 millió forintért nem jelentkezett senki tudtuk meg a BKV sajtóosztályától. Arra a kérdésre, mi lett annak a pénznek a sorsa, amiért senki se jelentkezett, a BKV azt válaszolta, a törvényi szabályozásnak megfelelően a Magyar Államkincstár részére került átutalásra.

Arra a kérdésre, melyek voltak a legemlékezetesebb tárgyak, amiket az utasok a járművön hagytak, a közlekedési társaság azt válaszolta, elég széles a paletta: volt, aki műfogsort, más valaki egy felnőtt kerékpárt felejtett a járművökön.

Arra a kérdésre, mi lesz a talált tárgyakkal, ha senki sem jelentkezik értük, a BKV közölte, a talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza. Ha senki nem jelentkezik egy éven belül, mint jogos tulajdonos, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

Félmillió forint, borítékba rejtett karikagyűrű, WC-tartály és hűtőtáskában hordozott kígyó a vonaton

A vonaton többnyire kistáskákat, iratokat, okmányokat, jegyzeteket, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), pénztárcát, bankkártyát, kulcsokat, bizsukat, esernyőket felejtenek az utasok, de vannak ennél extrémebb dolgok is. A MÁV-tól megtudtuk, az elmúlt időszak különleges, elveszített tárgyai között szerepelnek például babahordozók, borítékba rejtett karikagyűrű, sétapálca, menyasszonyi ruha, trombita, dob, WC-tartály vagy állatok.

Utasaink betelefonálása nyomán még nyilvántartásba vétel előtt találtunk hörcsögöt, hűtőtáskában hordozott kígyót, vagy otthonából elszökött bulldogot is. Az elveszített állatokért a tulajdonosok azonnal elmentek és átvették azokat

 - írták megkeresésünkre. Megtudtuk, hogy az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, és amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Könnyen bajba juthatsz, ha elteszed a talált pénzt!
A Polgári Törvénykönyv szabályozza, mi a teendőnk a talált dolgokkal. Tudni kell, hogy a törvény nem tesz különbséget pár száz forint és több millió forint között - minden esetben ugyanaz az eljárási rend. A szabályzás úgy rendelkezik, hogy az elvesztett dolog megtalálójának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot visszakaphassa a tulajdonosa. A megtaláló köteles a talált dolgot a megtalálástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni. Fontos, hogy mindennek nyolc napon belül meg kell történnie, különben szankciókra is számíthatunk: 50 ezer forint alatt szabálysértést követünk el, e fölött a megtaláló akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A talált tárgyak felvételére 90 napon belül kerülhet sor, ezen túl azokat selejtezik, a nyilvántartásból kikerülnek. Három hónapon belül - a felvett jegyzőkönyv adatai alapján - természetesen át tudják venni az utasok az ingóságokat és azok tartalmát, így a pénzt is.

Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani.

Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyértelműsíti a beazonosítást. Jelenleg 100-110 tételnyi pénzt is tartalmazó talált tárgy van az adatbázisban, a táskával, pénztárcával együtt elveszített összegek a néhány 100-tól félmillió forintig terjednek.

Autós gyerekülés és inzulinadagoló a távolsági buszon

A távolsági buszokon idén 540 talált tárgyat regisztráltak a Volán munkatársai, ezek több mint 60 százalékát sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosának. Idén január és október között összesen 180 ezer forintot hagytak az utasok a járatokon, valamint ehhez jön még hozzá az utazás alkalmával a járművön felejtett külföldi valuta, ezen belül eurót, cseh koronát, dél-koreai wont és szerb dinárt is találtak. A legextrémebb tárgyak közt említikaz autós gyerekülést és az inzulinadagolót. A talált tárgyakat Társaságunk 3 hónapig őrzi meg, ezen idő alatt jelentkezhet érte a jogos tulajdonos.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm